TDP015 Grunder i matematik och logik
Examination
Examinationsmoment
I kursen ingår följande examinationsmoment:
- TEN1 Skriftlig tentamen, 3 hp (U, 3, 4, 5)
- UPG1 Inlämningsuppgifter, 3 hp (U, G)
För att du ska bli godkänd på kursen krävs att du har blivit godkänd på båda delmomenten. Ditt kursbetyg blir då betyget på den skriftliga tentamen (TEN1). Bedömningskriterierna finns här.
När får jag mitt betyg? För varje påbörjad kursmodul besluter examinator om betyg senast 10 arbetsdagar efter modulens formella examinationsdatum. Beslut om betyg på helkurs fattas direkt efter att du blivit godkänd på alla kursmoduler.
När räknas en modul som påbörjad? En kursmodul räknas som påbörjad när du deltar i ett prov eller lämnar in en uppgift som tillhör den modulen.
Vad händer om jag inte blir godkänd? Om du påbörjar en modul utan att bli godkänd kommer du få betyget Underkänd. För varje kursmodul erbjuds två möjligheter till omprov under det år som följer kurstillfället; läs avsnittet om Omprov för närmare information om detta.
TEN1 Skriftlig tentamen
Tentamen består av två delar:
Del A innehåller fem uppgifter ā 3 poäng. Dessa uppgifter testar din kunskap om de grundläggande begrepp och procedurer som behandlas på kursen. De kräver endast korta svar, såsom en uträkning, en kort text, eller ett diagram.
Del B innehåller tre uppgifter ā 6 poäng. Dessa uppgifter testar din kunskap om kursens mera avancerade begrepp och procedurer samt din problemlösningsförmåga. De kräver utförliga svar med korrekt notation och terminologi.
Notera att lösningsförslagen ibland är väldigt kortfattade och inte alltid representativa för vad som utgör ett godtagbart tentasvar. Fråga om du är osäker på vad du behöver inkludera i en lösning, men kom ihåg att du aldrig förlorar något på att redovisa mer än nödvändigt.
Exempeltentamen från tidigare år
- Förstagångstentamen 2024
- Förstagångstentamen 2023, utan lösningsförslag
- Förstagångstentamen 2021, utan lösningsförslag
- Förstagångstentamen 2020, utan lösningsförslag
- Förstagångstentamen 2019, utan lösningsförslag
- Förstagångstentamen 2018, utan lösningsförslag
- Förstagångstentamen 2017, utan lösningsförslag
- Förstagångstentamen 2016, utan lösningsförslag
- Förstagångstentamen 2015, utan lösningsförslag
Observera att kursinnehållet och betygskriterierna varierar något från år till år!
Betygskrav
För betyg 3 krävs minst 12 poäng på del A. För betyg 4 krävs därutöver minst 7 poäng, för betyg 5 minst 14 poäng på del B.
Anmälan
Datumet och tiden för tentamen hittar du i Studentportalen. För att delta i tentan måste du anmäla dig där. Sista dagen för anmälan är 10 dagar före tentan.
Tillåtna hjälpmedel
Miniräknare med tomt minne och denna formelsamling (som ingår som en bilaga i tentan).
Återkoppling
För att få återkoppling på hur väl du uppfyller kunskapskraven för detta examinationsmoment kan du arbeta med de övningsuppgifter som ingår i studiematerialet och som behandlas på lektionerna. Utöver detta kan du alltid få återkoppling från examinator (mottagningstid under terminstid).
KTR1 Frivilliga duggor
Under kursens gång kan du skriva frivilliga duggor på fem av kursens ämnen. Du som får full poäng på en dugga får ett ”frikort” för motsvarande uppgift på tentans A-del, som automatiskt ger dig 3 poäng på respektive fråga. Du kan använda högst tre (3) frikort totalt, och de gäller endast för förstagångstentamen (inte omtentamen).
Duggorna hålls sista 30 minuterna varje lektion, på plats. Duggan hör till den lektion som vi arbetar med den dagen.
Duggor 2022: D1, D2, D3, D4, D5
Duggor 2021: D1, D2, D3, D4, D5
Observera att kursinnehållet och betygskriterierna varierar något från år till år!
UPG1 Inlämningsuppgifter
Inlämningsuppgifterna består av ett antal programmeringsuppgifter som tränar din problemlösningsförmåga och fördjupar din kunskap om kursens innehåll. Programmeringsuppgifterna görs i par då det är möjligt.
Betygskrav
För godkänt betyg krävs godkänd på samtliga programmeringsuppgifter.
Återkoppling
Om ni lämnar in er uppgift vid första inlämningsdatumet (deadline) får ni skriftlig återkoppling på uppgiften från kursassistenten. Utöver detta kan ni alltid få återkoppling från examinator (mottagningstid under terminstid).
Inlämning
Varje uppgift har två inlämningsdatum (deadline och slutdatum). Se Lisam. Om du lämnar in vid det första datumet får du återkoppling och möjlighet till komplettering innan dess slutgiltiga bedömning i samband med slutdatumet.
Samarbete och fusk
Vi uppmuntrar dig till att diskutera kursens innehåll med andra och att lära sig från dem. Samtidigt måste varje arbete som du lämnar in för examination vara helt och hållet ditt eget. Eventuella undantag från denna regel (ibland kan det vara tillåtet att jobba i par eller i grupp) är tydligt angivna i instruktionerna för respektive uppgift.
När du använder idéer, kod eller text i arbeten som du lämnar in för examination måste du noggrant ange dina källor. Detta gäller även för material som du hittat på internet. Om du inte ange originalkällan är detta plagiering och därmed fusk. Lärare är skyldiga att rapportera misstänkta fall av fusk till universitetets Disciplinnämnd.
Regler för omprov
Möjlighet till omprov på kursens examinationsmoment ges
- under den allmänna omtentaperioden efter sommaruppehållet
- under omtentaperioden för vt2
Efter detta hänvisas du till examinationstillfällena för nästa kursomgång. Observera att nästa omgång kan ha ett annat innehåll, andra typer av uppgifter och andra betygskrav.
Följande specifika regler gäller för de olika examinationsmomenten:
TEN1 Skriftlig tentamen
Datumen för kursens skriftliga tentamina hittar du på Studentportalen. För att delta i tentamen måste du anmäla dig där. Sista dagen för anmälan är 10 dagar före tentamen.
UPG1 Inlämningsuppgifter
För att delta i ett omprov för detta examinationsmoment ska du lämna in samtliga uppgifter som du inte redan fått godkänd på senast sista dagen i den relevanta examinationsperioden. När du lämnar in uppgifter till omprov ska du följa samma instruktioner som vid ordinarie examination.
Sidansvarig: Jose M. Peņa
Senast uppdaterad: 2025-04-10