TDDD91 Ingenjörsprofessionalism, del 5
PERSONLIG UTVECKLING HT2
Uppgift - Affärsmannaskap
I kursen Kompetensförsörjning med fokus på rekrytering (kurskod 759G58) kommer ni att samverka med studenter från andra året på Human Resources kandidatprogrammet (HR).
Er medverkan består av att samverka som sökande till tjänster i ett rekryteringsprojekt som HR-studenterna gruppvis driver och ansvarar för. Detta arbete inbegriper en fiktiv organisation med fiktiva tjänster.
Rekryteringsprojektet bygger på att HR-studenternas grupper ombildas till ”rekryteringsfirmor”. De har till uppgift att utveckla projektet utifrån kursens generella fallbeskrivning. HR-studenterna ska generera mer specificerad information (annons och kallelse till intervju) och förutsättningar för att genomföra ”anställningsintervjuer”. De ska även ge skriftlig återkoppling till de sökande.
För att detta ska fungera kommer följande steg att ske enligt figuren nedan och datum för alla moment finns i schemat i TimeEdite:
|
- I kursrummet i Lisam under kursdokument finns en fil med en förteckning med TDDD91-studenter respektive HR-studenter som vardera är indelade i 12 rekryteringsfirma-grupper. HR-studenterna i grupp 1 genomför rekryteringsövningen ihop med alla TDDD91-studenterna i grupp 1, HR-grupp 2 genomför rekryteringsövningen med alla TDDD91-studenter i grupp 2, osv. Om du inte finns med i listan så ta kontakt med kursadministratörerna.
- Båda HR och TDDD91-studentgrupper ska säkerställa att momenten ovan genomförs genom att ta kontakt med varandra via LiU e-postadresser, märk e-posten med TDDD91/759G58 (kontrollera även mappen med skräppost om du inte fått mail). Ansvaret ligger lika mycket hos TDDD91 studenter som HR-studenter. En TDDD91 kan skicka ett mail till alla HR studenter som finns i rekryteringsfirma-gruppen.
- För att underlätta sökandes handlings- och tidsutrymme krävs förberedelser innan rekryteringsfirmorna skickar ut information (annons och kallelse till intervju). Förberedelserna kan göras genom att TDDD91-studenter uppdaterar CV och att skapar ett personligt brev utifrån den generella informationen som framgår i kursens generella fallbeskrivning.
- Intervjun sker digitalt enligt instruktion från HR studenter. När man söker anställning i verkligheten är det vanligt att man har åtminstone två intervjuer och företaget börjar med att intervjua 10 intressanta kandidater. Utav de 10 intervjuade väljer företaget 2 eller 3 kandidater som företaget går vidare med till fysiska möten.
- En intervju ska pågå i minst 20 minuter. Om inte så fallet hör av dig till examinatorn Christer Johansson som är ansvarig för HR-studenternas kurs.
- Man kan bli intervjuad av en HR-student eller flera från gruppen. Vid första intervjun gruppen håller så kan HR-studenterna vilja observera och utvärdera efteråt tillsammans och därav flera HR-studenter deltar under intervjun.
- HR studenter kan vilja spela in intervjun i lärande syfte. Ingen videoinspelning får göras. Eventuellt ljudinspelning på mobiltelefonen eller annan enhet som inte kopplat till molntjänst kan göras om TDDD91 studenten samtycker.
Till din hjälp titta på:
- Så skriver du dina ansökningshandlingar av Malin Lindström ansvarig för frågor om karriär, arbetsrätt och lön i tidningen Ingenjörskarriär.
- Skriva CV - så gör du av arbetsförmedlingen
- Personligt brev av arbetsförmedlingen
- Arbetsintervjun – så hittar rekryterarna rätt ingenjör av Charlotte Delaryd
- What is mob programming like? av Woody Zuill (YouTube)
- 100% av teamet i en mobb i 12 månader — att ta mobbprogrammering ett par steg längre
- Mob programming
- Linkedin tips – Den ultimata guiden
- Experten: Så maxar du din Linkedin-profil av Felix Björklund
- Fyra saker du måste ta bort från din Linkedin-profil av John Edgren
Sidansvarig: Aseel Berglund
Senast uppdaterad: 2024-11-14