Göm menyn

TDDD70 Ingenjörsprofessionalism, del 1

Plugga på distans

Distansundervisning i kursen TDDD70 HT 2021

I coronavirusets spår behöver vi ställa om för distansstudier och plugga hemifrån under HT2021 så all undervisning i kursen kommer att ske på distans och verktygen Zoom kommer att användas.

  • Verktyget Zoom kommer att användas för vissa schemalagda pass i kursen.
  • Kursen har ett Zoom-rum med Lösenord (Logga in med ditt LiU-ID). Kursrummet kommer att användas för föreläsningar och workshops. Inga föreläsningar eller workshops kommer att spelas in varken i förväg eller under tiden.
  • Zoom-rum för dialogseminarierna meddelas innan dialogseminarierna.
  • För att kunna delta via Zoom så ska man kunna både höras och synas så se till att ljudet fungerar och att du har en webbkamera. Saknar du en webbkamera så ska du ansluta dig både via datorn och mobilen så du använder dig av mobilens kamera.

Vid obligatoriska moment kommer Zoom mötesrummen att låsas vid start av momentet så se till att vara på plats för att delta.


Med ditt befintliga LiU-konto kan du snabbt vara igång och använda Zoom.

  1. Ladda ner Zoom här och starta det. Har du en Chromebook laddar du ner Zoom via web store.
  2. Välj "Sign in".
  3. Välj alternativet "Log in with SSO" i högra kanten.
  4. Skriv in LiU:s domän: liu-se
  5. Du skickas nu till LiU:s säkra inloggningssida och loggar in. Använd dina LiU-inloggningsuppgifter. Du behöver inte skapa något separat konto.
  6. I dialogrutan som dyker upp efter inloggningen accepterar du att öppna Zoom.us
  7. Nu är du igång! Följ länken till kursens Zoom-rum

Så lyckas du med att plugga hemifrån

I coronavirusets spår behöver vi ställa om för distansstudier och plugga hemifrån. Det finns många fördelar med det. Här kommer tips och trix på hur du lyckas blir en ninja på det.

Trivsam studiemiljö

  • Separat studieplats
    Om det är möjligt, se till att det finns en separat plats där du pluggar. Har du skrivbord? Använd det! Köksbordet är också en bra plats. Undvik att plugga i soffan eller i sängen. Om du inte har en separat plats så är det bra att avsluta studiedagen med att städa undan din studieplats. På så sätt skiljer du mellan studier och fritid.
  • Eliminera distraktioner i hemmet
    Se till att du har en trivsam studiemiljö hemma som inbjuder till att plugga. Plocka undan det som ligger och stökar till så som disk och annat. Det blir lättare att fokusera då. Se till att

Morgonrutin

  • Kliv upp på morgonen
    Kliv upp i vanlig tid. Undvik att ta sovmorgon för då kommer du att tappa rutinen som är bra att hålla kvar.
  • Byt om
    Börja studiedagen med att byta om. Du kommer att mentalt ställa om till studie-mode. Hoppa över mjukiskläderna och pyjamas som får dig att känna att du är ledig och ska chilla.
  • Ta hand om kroppen
    Se till att du äter frukost och borstar tänderna. Det är viktigt att du har energi när du börjar dagen.
  • Gå till campus fast hemma
    Gå ut på en kort promenad för att "gå till campus". Det hjälper också till att mentalt ställa in dig på att det är en studiedag som alla andra dagar.

Studiedagen

  • Sätt upp mål för dagen
    Vad vill du ha gjort när dagen är slut? Sätt upp punkter över det absolut viktigaste sakerna du ska göra under dagen och fokusera på att få dem gjorda. Om du gör detta i slutet av varje dag så börja dagen med att prioritera aktiviteterna. När du har plan för veckan så är det lätt att den bryts ner per dag.
  • Strukturera upp dagen
    Det är viktigt att du separerar studier och fritid så att dessa inte flyter ihop. Sätt upp ett tidsschema för dig själv så du planerar när dagen börjar, du äter lunch och slutar för dagen. Kom ihåg att ta pauser däremellan. Du kommer att ha digitala schemalagda moment så som föreläsningar, seminarier och laborationer. Se till att du ta del av dem och på så sätt kommer du få en naturlig struktur på din dag. Har du inget schemalagt blir det ännu viktigare att du strukturerar upp dagen i olika pass.
  • Planera lunchen i förväg
    När du pluggar hemma så är risken större att du glömmer bort mat. Se till att du äter lunch och att det inte blir en knäckemacka eller bara kokt pasta. Förbered en matlåda till lunchen kvällen innan för att minska risken att tappa fokus om du ska laga mat.
  • Gör det viktiga först
    Börja dagen med att jobba med de viktigaste punkterna du har satt upp för dagen.
  • Ta raster
    Se till att du tar raster. När du tar rasten lämna din studieplats. Ta gärna en kort promenad, även om det regnar och är kallt. Frisk luft och fysisk aktivitet hjälper dig att koncentrera bättre.
  • Plugga med andra online
    Se till att du pluggar med andra online. Boka upp en tid då ni plugga tillsammans. Har ni en fast tid så skapar ni en rutin som gynnar er studieteknik.

Avsluta studiedagen-rutin

  • Avsluta dagen med att gå igenom målen för dagen
    Avsluta varje dag med att planera morgondagens aktiviteter genom att skriv ner de fem viktigaste sakerna som du ska göra imorgon. Kan du göra dessa synliga så är det väldigt bra, t.ex. lägg att göra listan på tangentbordet eller datorskärmen, lägg uppgifterna på skrivbordet.
  • Plocka undan studieplatsen
    Se till att din studieplats är iordning i slutet av studiedagen. Det gör att det känns mer inbjudande att börja plugga morgonen därpå. Om du inte har en specifik studieplats, plocka undan din studieplats.
  • Gå hem
    Avsluta dagen genom att ta en promenad för att "gå hem". Det blir lättare då att mentalt släppa studierna och skapa en skillnad mellan studietid och privat tid hemma. Under promenad tänk på alla bra saker du har gjort under dagen.

Samarbeta
Alla sitter i samma båt så ta hjälp av varandra. Gör online-grupper tillsammans med dina studiekamrater där ni kan plugga tillsammans och diskutera studiearbeten-, projekt och uppgifter.

 

Håll motivationen
Belöna dig själv så du fortsätter vara motiverad. Att se progressionen är motiverande. Se till att du har en lista på aktiviteter eller saker som ska göras under dagen och bocka av dem för att känna att du kommer vidare och framåt. Eller kan du belöna dig själv efter att du har avklarat mål, uppgifter, aktiviteter med pauser, promenader, titta på ett roligt videoklipp eller serieavsnitt om du kan hålla dig till bara ett och kan fortsätta plugga efteråt: "när jag har pluggat i 30 minuter så tar jag en kopp kaffe" eller "när jag har gått igenom de här uppgifterna så går jag ut i fem minuter."

     

Håll kontakt med vänner och familj
Se till att du fortsätter ha kontakt med dina vänner och familjemedlemmar genom att använda sociala kanaler, chattar, telefonsamtal och videosamtal.

 

Ta helg
Se till att ta helg på lördag och söndag. Gör det som ger dig energi och glädje.

     

Identifiera digitala distraktioner och eliminera dem
Distraktionerna är ett klick bort på din dator, surfplatta eller mobilen. Risken är större när du pluggar hemma att du blir distraherad av alla appar och underhållsprogram som du har på mobilen, surfplattan och datorn. Att plugga vid datorn gör att det är lättare att bli distraherad då allt är så lättillgängligt. Lägg undan mobilen så den finns på ett avstånd så den inte är så lättillgänglig och sätt den på stör ej -läge. För att minska distraktionsrisken identifiera dina distraktioner som Youtube, Facebook, Netflix, Steam eller liknande och blocka de under studiedagen.

 
Följ LiUs regler
Tänk på att det är inte tillåtet med film, foto och ljudupptagningar under föreläsningar, seminarier och andra undervisningstillfällen på Linköpings universitet. Detta gäller även för undervisning som sker på distans och digitalt. Mer info finns här. Universitetet är en statlig myndighet vars verksamhet regleras av lagar och förordningar. Mer om lagar och regler finns här.

     

Ägna tid åt dina intressen
Om du kan fortsätta med dina intressen inom ramen för de rådande rekommendationerna och riktlinjerna så är det viktigt att du fortsätter ägna tid åt dem.

 

Håll dig uppdaterad
Det är viktigt att hålla sig uppdaterad både när det gäller situationen nationellt men också gällande LiU centralt och dina kurser. Schemalägg till exempel att du en gång per dag då du ser över nyhetsuppdateringar på lämpliga trovärdiga kanaler.

     


Sidansvarig: Aseel Berglund
Senast uppdaterad: 2021-08-30