Göm menyn

TDDD84 Ingenjörsprofessionalism, del 3

PERSONLIG UTVECKLING - HT2


Uppgift - självmotivation

Ibland tappar vi motivationen, har svårt att hålla fokus och börjar skjuta upp. Vi kan behöva göra en förändring och därför är det viktigt att vi funderar på och blir medvetna om vad som händer i oss. I den här uppgiften ska du jobba med det du inte är motiverad att göra fast du vill/behöver vara motiverad att göra det (det kan vara studierelaterat eller annat). Jobba vidare med det mål, de delmål och aktiviteter du satte upp under förra perioden i uppgiften - personligt ledarskap. Vill du sätta upp nytt mål, nya delmål och aktiviteter så gör det.

 1. Gör följande test (Irrational Procrastination Scale - IPS) för att ta reda på hur mycket du prokrastinerar. Resultatet av testet redovisas i skrivuppgiften.
 2. Identifiera dina uppskjutande beteenden genom att göra en beteendeanalys enligt SORKK modellen som tas upp på föreläsningen. Fokusera på de aktiviteter du ska göra för att uppnå delmålen och målet. Analysen ska göras under en vecka eller efter att du har fångat 5 olika situationer då du prokrastinerade. Beteendeanalysen ska lämnas in tillsammans med skrivuppgiften i Lisam i TDDD84s kursrum.

  Dokumentet ska vara sparat i PDF och PDF-filen ska ha följande filnamnskonventioner: Dxy/Uxy-LiUID-Uppgift.pdf där ni ersätter:
  • Dxy/Uxy med era egna grupper D eller U och xy med ert tvåsiffriga gruppnummer t.ex. D02 eller U08
  • LiUID med egna LiU-ID
 3. Använd dig av någon metod eller några vektyg för att öka din motivation och minska uppskjutande beteende. Gör detta under minst 1 vecka. (Tips: På föreläsningen togs det upp metoder och verktyg t.ex. femminutersmetoden och i texten "Workbook - Put Off Procrastinating" finns det flera metoder och verktyg under Module 5: Practical Techniques To Stop Procrastination.). I skrivuppgiften ska du redovisa vilket/vilka verktyg du använde. Nedan är flera källor med verktyg och metoder
  - Konsten att komma till skott
  - Dansa på deadlineBra appar

Följande appar är hjälpmedel för att minska prokrastinering och öka effektiviteten

Pomodorable bygger på pomodorotekniken där tanken är att man ska jobba i fokuserade arbetspass för att göra ditt arbete mer effektivt.Den här applikationen ser till att påminna dig om vilka arbetsuppgifter du har liggande, hur långt du har kommit på var och en av dem, samt att du håller dig inom tidsramen för en ”pomodoro”, en förbestämd tidsperiod till skillnad från att använda enbart en köksklocka.

 

epicwin

EpicWin bygger på gamification (spelifiering) där man använder principer från datorspelens värld där man nyttjar belöningssystem för att få spelare att avancera till nya nivåer. EpicWin handlar om att du ska utföra olika saker för att avancera. Uppdragen kommer från din egen att göra-lista. När du slutför uppgifter i din vardag, bocka av dessa i applikationen då samlar du poäng och uppgraderar din rollfigur. Dina egenskaper utvecklas och du hittar olika skatter på din väg framåt.

 

RescueTime

RescueTime är ett program som hjälper dig att hålla koll på hur du spenderar din tid framför datorn. Den bygger på tanken att distraktioner och multitasking försvårar vårt arbete. Med hjälp av den här appen så kan du kontinuerligt registrera din aktivitet i olika program och hemsidor och på sätt får du snabbt en överblick över vilka saker som stjäl din uppmärksamhet när du egentligen ska ägna dig åt viktigare uppgifter. Du bestämmer vilka program och hemsidor som ska räknas som distraktioner och vilka som ska betraktas som nyttiga, resten sköter RescueTime.

 

trello

Trello är ett flexibilt planeringsverktyg som kan användas för privata att-göra-listor och för olika projekt i studierna eller jobbet. Trello är som en korktavla eller whiteboard med lappar på. Lapparna (kallas kort i Trello) innehåller alltid en rubrik och kan även ha en undertext, bilder, checklistor, filer, stoppdatum, kommentarer och färgtaggar. Trello kan integreras med kalandern.

 

30/30

30/30 är en att-göra-app som hjälper dig att lägga upp dagen med vad du ska göra och hur lång tid det ska ta. Den har enkel utformning och många snabbfunktioner. Varje sak på din att-göta-lista har en timer som du startar och på så sätt vet du hur lång tid du ska jobba med något. Med 30/30-appen kan du också få koll på hur lång tid saker faktiskt tar och hur lång tid de borde ta.

 

MindMeister är ett online verktyg som ger möjlighet att skapa, redigera och dela mindmapps och presentationer. Flera personer kan samarbeta i arbetet med att bygga upp en presentation. Ett bra brainstorming verktyg helt enkelt.

 

Appblock

AppBlock - Stay Focused är en app som hjälper dig att tillfälligt blockera störande program på din mobil som Facebook, Twitter, Instagram och beroendeframkallande appar så att du kan fokusera på ditt arbete. Tid och datum för blockering av appar kan bestämmas i förväg och när den förinställda tidslängden är över tas spärren bort automatiskt.

 

selfcontrolapp

SelfControl är en gratis applikation for macOS som blockerar egen access till distraherande hemsidor, din egen mailserver eller andra program på Internet. Så här skriver de om appen på sin sida:

SelfControl is a free and open-source application for macOS that lets you block your own access to distracting websites, your mail servers, or anything else on the Internet. Just set a period of time to block for, add sites to your blacklist, and click "Start." Until that timer expires, you will be unable to access those sites—even if you restart your computer or delete the application.

 
focusmeheader-200.png

 

FocusMe är blockerar appar och hemsidor för Windows, Mac & Android.

 

forest Forest är en bra applikation som hjälper dig att lägga undan mobiltelefonen! Istället för att använda mobilen när du lyssnar på en föreläsning eller umgås med familj och vänner, så planterar du ett träd. Du sätter timern på hur länge du vill vara utan mobilen, ett träd kommer då att börja växa i din mobil. För varje träd du planterar får du poäng som sedan kan omvandlas till nya träd. Skulle du använda mobilen innan tiden tagit slut då stängs appen ner och ditt träd dör!


Sidansvarig: Aseel Berglund
Senast uppdaterad: 2020-11-10