TDP003 Projekt: Egna datormiljön
Reflektionsdokument
Individuell skriftlig reflektion
Att genomföra ett projekt och nå ett lyckat resultat betyder inte nödvändigtvis att allt gick bra på vägen. En del saker blev säkert fel. Andra saker tog onödigt lång tid. Några saker var ni osams om hur ni skulle lösa. Planeringen visade sig allt för optimistisk och du gjorde ofta vad som kändes rätt för stunden istället, och större delen av arbetet hamnade i sista veckan. Allt det där är helt okej.
Men du kommer att göra fler projekt. I de ska du inte göra om samma misstag (men kanske andra misstag). Då gäller det att komma ihåg vad du gjorde, hur du gjorde, vad resultatet blev, hur lång tid det tog, om det var tillräckligt bra eller borde gjorts bättre, om det var onödigt och tiden kunde använts bättre till något annat, hur du med allt i färskt minne tror du borde gjort istället. Och sist men inte minst svara på VARFÖR för alla punkter ovan. Varför gjorde du som du gjorde, varför tog det lång tid, varför var det inte bra nog, varför kunde tiden använts bättre, varför skulle du göra på annat sätt?
Lät det negativt? Blev mycket du gjorde rätt och bra? Då gäller det att komma ihåg vad du gjorde, hur du gjorde, hur bra resultatet blev, hur kort tid det tog, att du hade god nytta av resultatet, varför det var väl spenderad tid, hur du kunde ha gjort och varför det varit sämre. Naturligtvis med svar på VARFÖR allt blev så bra.
Målet med reflektionen är att kunna läsa den när allt är glömt och ändå förstå vilka bra och dåliga saker som gjordes, och kunna dra lärdom av det. Du skriver för dig själv, för att i nästa projekt göra allt snabbare med högre kvalité. Men att skriva för sig själv kan vara svårt - i skrivande stund vet du ju allt och glömmer lätt skriva ned det. Det är inte förrän du senare läser som du undrar varför du inte skrev ned mer motiv och bakgrund. Därför kan du istället tänka dig att du skriver för dem som går kursen nästa år, och vill ge dem så mycket information och så många välmotiverade tips som möjligt. (Din reflektion kommer enbart att läsas av kurspersonal om inte Du ger den till någon annan, men tänk att den skall vara läsvärd även för en oinsatt.)
Observera till slut att reflektionsdokumentet inte är en kursvärdering, utan en slags självvärdering av ditt egna arbete och samarbete. Det är alltså vad du gjort och inte gjort, och vad du själv kan lära av det som dokumenteras.
Har du synpunkter om kursen är mycket välkommmen att skriva en kursreflektion eller vad vi kan kalla det, men skriv då ett eget dokument med det. Även kursen kan säkerligen bli både bättre och sämre, och du sitter i bästa position att tala om det.
Inlämning
Varje person skriver ett eget reflektionsdokument individuellt. Reflektionsdokumentet lämnas in via e-post till er assistent. Skicka från er LiU-mail och med ämne TDP003: Reflektionsdokument
.
Krav på din individuella reflektion
- Genom hela kursen har du fört dagbok om vad du gjort. Låt den ligga till grund för reflektionen. Har du en bra dagbok behöver du bara sammanställa det bästa ur den till ett snyggt dokument.
- Inled med att beskriva hur du och din kompis arbetat, vad har du bidragit med och vad bidrog kompisen med.
- Varje sak du tar upp skall förklara hur och varför det gjordes, vad resultatet blev och varför det blev så, vad du tror kan bli bättre eller kunde blivit sämre.
- Det skall finnas både positiva och negativa erfarenheter.
- Det skall ingå erfarenheter av den teknik ni använt.
- Det skall ingå erfarenheter av hur det är att samarbeta.
- Försök hitta erfarenheter som du har nytta av i nästa projekt.
- Du skall relatera minst tre erfarenheter till vad som skrivs i Code Complete. Använd korrekta källhänvisningar i harvard-stil.
- Avsluta med några tankar om hur du tycker projektet som helhet gick. Är du nöjd med resultatet? Är du nöjd med det du lärt dig?
Riktlinjer för din individuella reflektion
- Det skall finnas information om författare, datum, dokumentversion, projektnamn, kurs och totalt antal sidor (dessa saker är bra att ha med i en dokumentmall, t.ex. i sidhuvud/sidfot på varje sida).
- Inlämning sker som pdf med höga krav på språk och tydlig layout. Korrekturläs. Använd flera rubriknivåer. Sätt tydliga relevanta rubriker. Använd bilder och figurer för att förtydliga eller exemplifiera det som beskrivs i text. Numrera figurer och tabeller och hänvisa i texten så bilden ingår i den röda tråden. Formatera konsekvent kod, filnamn, eller andra typer av nyckelord med en annan font. Infoga innehållsförteckning om det är motiverat utifrån sidantalet, färre än fem sidor behöver sällan förteckning, det är lätt hitta ändå.
Sidansvarig: Pontus Haglund
Senast uppdaterad: 2024-09-02