Göm menyn

TDDD60 Interaktiva System

Uppgift 1 Del C Bearbetningsfas


I denna deluppgift ska ni bearbeta de viktigaste delarna av det valda konceptet genom att generera flera olika varianter för dem, och pröva en ny värderingmetod (plus- minuslistor) för att välja vilken variant som ni vill använda. Först behöver ni då identifiera vilka de viktigaste delarna av konceptet är.

Förberedelser

  1. (Individuellt) Läs på om de metoder och tekniker som ska användas: i kursboken kapitel 4 sid 123 till och med sid 143 samt översiktligt sid 143 till 162. Återvänd också till s 83-87.
  2. (I grupp) Bestäm de tre viktigaste användningsuppgifterna, dvs. vad användaren ska kunna åstadkomma med/genom systemet. Utgå från er primära personas mål och effektmålet. Uppgifterna får inte vara triviala, utan ska bestå av flera interaktionssteg och involvera 2-3 helt olika skärmar. Att logga in är t.ex. inte en användningsuppgift, möjligen ett steg på vägen.

Instruktioner

  1. (I grupp) Beskriv de tre användningsuppgifterna som kontextscenarier. Notera att dessa ska redovisas i del D.
  2. (I grupp) Dela upp de tre användningsuppgifterna så att varje gruppmedlem arbetar med två olika användningsuppgifter och varje användningsuppgift bearbetas av minst två personer.
  3. (Individuellt) Skissa hur systemet ser ut när de två användningsuppgifterna utförs i form av ett gränssnittsflöde (eng. wireflow), som innehåller en skiss per skärmbild som behövs för användningsuppgiften. Dessa skisser ska fortfarande vara enkla och handritade på papper.
  4. (Individuellt) Värdera varje skiss (skärmbild) utifrån allmänna principer för användbarhet (Nielsens 10 tumregler får inte användas här). Anteckna värderingen på varje skiss med hjälp av plus- minuslistor (skriv listorna direkt på skisserna, ta med 2-3 punkter per skiss). För varje punkt du listar, skriv vilken sida i boken principen står på.
  5. (I grupp) Gruppera skisserna efter de olika användninsuppgifterna och interaktionsstegen i uppgifterna. Värdera skisserna igen med nya plus- minuslistor genom att jämföra de olika skisserna parvis (skisserna för samma steg jämförs alltså med varandra). Använd inte bara de tidigare plusen och minusen. Notera att skisserna (med båda listorna) ska redovisas i del D.
  6. (I grupp) Gör ett slutgiltigt gränssnittsflöde av de bästa skisserna och beskriv kort hur användaren är tänkt att navigera mellan dem. Gör enkla revideringar om det behövs för att få ett enhetligt utseende på helheten. Notera att gränssnittsflödet ska redovisas i del D.


Sidansvarig: Eva L. Ragnemalm
Senast uppdaterad: 2025-02-05