Göm menyn

Att arbeta på egen dator

 1. Det går att arbeta på egen dator genom att själv ladda ner och installera IDEA. I så fall måste du se till att ladda ner och använda våra inställningar för kodvarningar (se nedan)!

  Vi använder IntelliJ IDEA 2018.3.x som är senaste versionen då detta skrivs, men även nyare versioner bör fungera i framtiden. En möjlighet är att använda Community Edition, som är gratis och open source. En annan är att begära en studentlicens för IntelliJ IDEA och relaterade program, och sedan använda Ultimate Edition. Båda varianterna fungerar utmärkt för våra syften. Det som främst kan saknas i Community Edition är möjligheten att göra UML-diagram, vilket man då kan göra på universitetets datorer där den fullständiga versionen finns.

 2. Om du arbetar med en egen installation av IDEA måste du använda samma inställningar för kodvarningar som vi använder på universitetet. Du ansvarar själv för att få detta att fungera.

  En JAR-fil med IDEA-inställningar finns tillgänglig för den som arbetar hemma. Ladda ner den och kör File | Import Settings. Du kan sedan behöva göra vissa manuella val av profiler i File | Settings, t.ex. välja inspektionsprofilen TDDD78-2019-v1 i File | Settings | Editor | Inspections.

  Det kan hända att "färgkodningen" för inspektionsvarningar inte blir identisk med den på universitetets datorer, men själva varningarna ska vara samma.

 3. Du kan också behöva installera Git på den egna datorn, och följa instruktionerna för att skapa en SSH-nyckel på den datorn, som du för över till Gitlab. (Kopiera inte nyckeln från universitetet till en annan dator -- det är bättre att hålla dem separata. Gitlab kan hålla reda på många giltiga nycklar som får användas för att komma åt dina Gitlab-projekt.

 4. Ett annat sätt att arbeta på egen dator är genom att installera en enkel ThinLinc-klient och därefter använda IDAs ThinLinc-servrar för att logga in på universitetets datorer. Då kommer man in i den vanliga "arbetsmiljön".

  Thinlinc är en sekundär tjänst: Den kan finnas tillgänglig, men det finns inga garantier. Huvudspåret är att IDA ger tillgång till en fysisk labbmiljö och om Thinlinc inte fungerar som det ska får man ta sig till universitetet för att arbeta vidare.

  Det finns dock några nackdelar:

  • Att arbeta över nätet medför fördröjningar. De kan vara små men ändå göra att IDEA känns en aning "trögarbetat".

  • Om många kör via thinlinc på samma gång kan det så klart bli långsammare i och med att man arbetar på gemensamma servrar. Det kan vara många som kör IDEA, och många som kör andra tyngre labbmiljöer eller experiment, på samma server.

  • Dessutom kan minnet i värsta fall ta slut, så att vissa sessioner kraschar. Det går inte riktigt att skydda sig mot det eftersom minnesanvändningen varierar kraftigt under varje inloggning.


Sidansvarig: Jonas Kvarnström
Senast uppdaterad: 2019-02-26