Göm menyn

Språkgranskning (1 hp)

Sedan lång tid tillbaka har D-programmets första år ett moment där en rapport skriven på svenska ska språk- och strukturgranskas. Fram till och med 2017 låg detta moment i en annan kurs, men 2018 justerades och flyttades några kurser för att få en bättre ordning. Därmed flyttade också språkgranskningen över till TDDE30. I år är alltså första gången detta moment ligger i denna kurs. Däremot har TDDD78 och 729A85 inte något separat granskningsmoment!

Detta moment är nytt för oss alla. Är något oklart? Fråga gärna examinatorn så vi kan ta fram mer information och förtydliga!

Granskningen kommer att ske med hjälp av den projektrapport som alla kursdeltagare ska skriva. Ni får 1 hp extra för Granskningsmomentet vilket ger er cirka 26 timmar att spendera på att tänka på just språket (stavning, formulering, med mera), strukturen och läsbarheten. "Externa" granskare som arbetar inom detta område kommer att bedöma rapporterna, inte examinatorn eller de vanliga handledarna.

Vi genomför momentet på följande sätt:

  • Under projektets gång skriver ni som vanligt en projektrapport och fyller den med information om projektet, kodstrukturen, designbeslut med mera. Instruktioner för detta finns på projektsidan och i projektmallen.

  • Onsdag 180418 finns en föreläsning om att skriva rapporter där ni kan få veta mera om vad som är viktigt att tänka på. Denna föreläsning är inriktad på rapporter i allmänhet och olika delar kan vara mer eller mindre tillämpliga på projektrapporten i just denna kurs. Andra delar kan ge en god förberedelse inför kommande kurser!

  • Torsdag 180503 demonstrerar ni era färdiga projekt för handledarna. Senast söndag 180506 lämnar ni in kod tillsammans med projektrapporterna, som då ska vara fullständiga och i gott skick. Det är denna version som handledarna och examinatorn kommer att läsa, och vi bryr oss främst om att den önskade informationen finns och är lätt att förstå: Vi använder rapporten för att förstå projektets struktur och som en del av examinationen av Java och objektorientering.

  • 180504-180509 har vi schemalagt eget arbete med språket i projektrapporten. Här kan ni till exempel arbeta vidare på det som har diskuterats under den tidigare föreläsningen och få en chans att finputsa det hela ytterligare inför rapportbedömningen.

    Det mesta av arbetet med rapporten ska ni så klart ha gjort redan till den första inlämningen, så att även handledaren har en lättläst rapport!

  • 180509 skickar ni in den slutgiltiga rapporten till granskning. Skicka via epost till birgitte.saxtrup@liu.se med ärenderad "TDDE30 Inlämning rapport"!

    Notera att man först ska ha gjort färdigt projektet och lämnat in en fullständig rapport till handledaren vid det tidigare datumet! Annars väntar ni till nästa omgång för granskningen.

  • Senast 180520 får ni tillbaka rapporten med kommentarer.

  • 180521-180523 har vi schemalagt eget arbete för att arbeta vidare enligt kommentarerna.

  • Senast 180527 lämnar ni in den slutliga versionen till er vanliga labbhandledare för granskning (förtydligande: via epost).

Senare inlämning

För er som lämnar in projekt vid senare inlämningstillfällen kommer det att finnas tillfälle att lämna in rapporten för granskning i omtentaperioderna i augusti, oktober och januari. Exakt deadline kommer upp senare.

Resurser

  • Svenska skrivregler

  • Lathund för rapportskrivning innehåller en hel del information. Avsnitt 2 om skrivprocessen, avsnitt 3 om att skriva för läsaren, avsnitt 6 om språkliga råd, och avsnitt 7 om layout är definitivt användbara även för denna rapport. I bilaga 2 (checklista) är avsnittet om språk högst relevant.

    Vissa andra delar av texten är mer anpassade till vetenskapliga rapporter, vilket projektrapporten inte är, men även dessa delar kan innehålla en hel del matnyttigt!


Sidansvarig: Jonas Kvarnström
Senast uppdaterad: 2019-03-27