Göm menyn

729G49 Språk och datorer


Examinationen för denna kurs är uppbygd kring kursens lärandemål. Till varje mål finns ett eller flera examinationsmoment kopplade som prövar hur väl du uppfyller respektive mål. Denna sida beskriver dessa examinationsmoment, deras kunskapskrav och examinationsformerna.

Kursmoduler

Kursen består av följande moduler:

  • DUG1 Dugga, 3 hp (U, G)
  • LAB1 Laborationer, 3 hp (U, G, VG)
  • UPG1 Fördjupningsuppgift, 3 hp (U, G, VG)

För att du ska bli godkänd på kursen krävs att du har blivit godkänd på alla tre moduler. För att få betyget Väl godkänd (VG) på kursen krävs att du har fått VG på både laborationerna och fördjupningsuppgiften.

När får jag mitt betyg? För varje påbörjad kursmodul besluter examinator om betyg senast 15 arbetsdagar efter modulens formella examinationsdatum. Beslut om betyg på helkurs fattas direkt efter att du blivit godkänd på alla kursmoduler.

När räknas en modul som påbörjad? En kursmodul räknas som påbörjad när du deltar i ett prov eller lämnar in en uppgift som tillhör den modulen.

Vad händer om jag inte blir godkänd? Om du påbörjar en modul utan att bli godkänd kommer du få betyget Underkänd. För varje kursmodul erbjuds två möjligheter till förnyad examination under det år som följer kurstillfället; läs avsnittet om Extra examinationstillfällen.

DUG1 Dugga

Denna modul prövar hur väl du kan ”redogöra för grundläggande begrepp inom språkvetenskap, särskilt morfologi, syntax och semantik” (lärandemål 1) samt ”utföra grundläggande språkvetenskapliga analyser såsom ordklassbestämning och dependensanalys” (lärandemål 2).

Examinationsform

Duggan är en kontrollskrivning med frågor som testar din förståelse av de språkvetenskapliga begrepp och grundläggande analysmetoder som behandlas i kursen.

Exempelduggor från tidigare kurstillfällen

LAB1 Laborationsuppgifter

Denna modul prövar hur väl du kan ”använda datorbaserade verktyg och programmering för att samla in, analysera och validera språkliga datamängder (korpusar)” (lärandemål 3).

Examinationsform

Modulen examineras utifrån ett antal laborationsuppgifter. Laborationsuppgifterna ska göras i par och redovisas genom laborationsrapporter i form av så kallade notebooks; mer information om detta hittar du på sidan Laborationer.

Betygskrav

För att få betyget G krävs att du är godkänd på alla laborationer. För att få betyget VG krävs utöver detta att du har fått VG på åtminstone tre av laborationerna.

Examinationsdatum och anmälan

Det formella examinationsdatumet för denna modul är det sista ordinarie examinationsdatumet för kursen, 2024-06-01. Innan ni redovisar er första laboration behöver ni anmäla er i Webreg.

Återkoppling

Till varje laboration finns ett antal handledda timmar schemalagda där ni kan få hjälp med och muntlig återkoppling på ert arbete från laborationsassistenterna. Om ni lämnar in er laboration vid första inlämningsdatumet får ni även skriftlig återkoppling. Utöver detta kan ni alltid få återkoppling från examinator via epost, chat och videomöte.

UPG1 Fördjupningsuppgift

Denna modul prövar hur väl du kan ”planera och utföra enklare korpusundersökningar, samt redovisa och värdera resultaten” (lärandemål 4).

Examinationsform

Modulen examineras utifrån en större individuell inlämningsuppgift som redovisas genom en skriftlig rapport.

Betygskrav

Betyget för denna modul är betyget på inlämningsuppgiften. De exakta betygskriterierna anges i instruktionen för uppgiften; denna hittar du på sidan Fördjupningsuppgift.

Examinationsdatum och anmälan

Det formella examinationsdatumet för denna modul är det sista ordinarie examinationsdatumet för kursen, 2024-06-01. Du behöver inte anmäla dig till detta prov; du lämnar bara in din uppgift.

Återkoppling

Du har möjlighet att skicka in en preliminär version av din inlämningsuppgift till examinator för återkoppling på ett rapportseminarium. På detta seminarium får du även återkoppling från dina medstuderande. Även utöver seminariet kan du alltid få återkoppling från examinator via epost, chat och videomöte.

Regler för inlämningsuppgifter

Följande generella regler gäller för redovisning och examination av inlämningsuppgifter:

När du är klar med en uppgift ska du ladda upp filerna i Inlämningar på Lisam.

Varje uppgift har två inlämningsdatum: Det första datumet anges i uppgiftens instruktion. Det andra datumet (deadline) är kursomgångens finala examinationsdatum, 2024-06-01.

Varför ska jag lämna in vid det första datumet? Om du lämnar in vid det första datumet får du återkoppling och möjlighet till komplettering innan dess slutgiltiga bedömning i samband med deadline.

En uppgift anses som inkommen i tid om du lämnar in den senast första arbetsdagen efter inlämningsdatumet kl 8.00. Om alltså datumet ligger på en fredag så ska uppgiften vara inlämnad senast måndag kl 8.00 (om denna dag är en arbetsdag).

Samarbete och fusk

Alla arbeten som du lägger fram för examination måste vara helt och hållet dina egna. Du får varken ge eller ta emot hjälp i samband med en uppgift, om inte detta är explicit tillåtet. Att använda otillåtna hjälpmedel är fusk.

I synnerhet följande är inte tillåtet:

  • kopiera kod från andra labbgrupper, eller låta andra labbgrupper kopiera din kod
  • göra labblösningar tillgängliga via offentliga kanaler, såsom Github

När du använder externa källor (såsom text eller kod) i arbeten som du lägger fram för examination måste du noggrant ange dessa källor. Detta gäller även för material som du hittat på internet. Att inte ange originalkällan är plagiering.

Användning av generativa AI-verktyg  För duggan (DUG1) och laborationsuppgifter (LAB1) får du inte använda generativa AI-verktyg (såsom ChatGPT, Copilot, eller liknande) i någon form. För fördjupningsuppgiften (UPG1) får dessa verktyg endast användas för att hjälpa dig att förbättra eller korrigera text som du redan har skrivit; de får inte användas för att generera helt ny text till din rapport, oavsett om du bara kopierar texten eller omformulerar den.

Konsekvenser av fusk  Vi är skyldiga att rapportera misstänkta fall av fusk till universitetets Disciplinnämnd. Det finns inga undantag till denna regel.

Extra examinationstillfällen

För varje kursomgång erbjuds två extra examinationstillfällen efter det ordinarie examinationstillfället:

  • under den allmänna omtentaperioden efter sommaruppehållet (sista dag: 2024-08-31)
  • i oktober (sista dag: 2024-10-11)

DUG1 Dugga

Datumen för duggan hittar du på Studentportalen. För att delta i omprovet måste du anmäla dig där. Sista dagen för anmälan är 10 dagar före skrivningen.

LAB1 Laborationer

För att delta i ett av de extra examinationstillfällena för denna modul ska du lämna in samtliga laborationer som du inte redan fått godkänd på senast sista dagen i den relevanta examinationsperioden.

När du lämnar in uppgifter till ett av de extra examinationstillfällena ska du följa samma instruktioner som vid ordinarie examination. Läs även kursens Regler för inlämningsuppgifter.

UPG1 Fördjupningsuppgift

För att delta i ett av de extra examinationstillfällena för denna modul ska du lämna in rapporten på din fördjupningsuppgift senast sista dagen i den relevanta examinationsperioden.

När du lämnar in uppgiften till ett av de extra examinationstillfällena ska du följa samma instruktioner som vid ordinarie examination. Läs även kursens Regler för inlämningsuppgifter.


Sidansvarig: Marcel Bollmann
Senast uppdaterad: 2024-09-20