729G49 Språk och datorer
Kursinformation
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska du kunna:
- redogöra för grundläggande begrepp inom språkvetenskap, särskilt morfologi, syntax och semantik
- utföra grundläggande språkvetenskapliga analyser såsom ordklassbestämning och dependensanalys
- använda datorbaserade verktyg och programmering för att samla in, analysera och validera språkliga datamängder (korpusar)
- planera och utföra enklare korpusundersökningar, samt redovisa och värdera resultaten
Till varje lärandemål finns ett eller flera examinationsmoment kopplade som prövar hur väl du uppfyller respektive mål. Mer information om detta hittar du på sidan om Examination.
Kursinnehåll
Introduktion till språkvetenskap. Teoretisk översikt över grundläggande begrepp med fokus på morfologi, syntax och semantik. Praktiska övningar i att genomföra grundläggande analyser såsom ordklassbestämning och dependensanalys.
Datorbaserad bearbetning och analys av språkliga datamängder (korpusar). Introduktion till dataformat, datorverktyg och programmeringstekniker. Datorlaborationer med lingvistiskt uppmärkt text.
Korpusundersökningar. Introduktion till korpuslingvistisk metod och valideringsmått. Integrering av teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter genom tillämpning på en avgränsad datorbaserad korpusstudie.
Undervisnings- och arbetsformer
Kursen ges i form av föreläsningar, seminarier och laborationshandledning. Du förväntas även arbeta med självstudier, enskilt eller i grupp. När du planerar din tid för kursen bör du räkna med ungefär
- 80 timmar för att förbereda, besöka och efterbereda föreläsningarna och seminarierna om lingvistik
- 80 timmar för att förbereda, genomföra och efterbereda laborationerna
- 80 timmar för att planera, genomföra och redovisa fördjupningsuppgiften
Kurslitteratur
Den obligatoriska kurslitteraturen består av följande böcker:
Gunlög Josefsson.
Svensk universitetsgrammatik för nybörjare.
2:a uppl. Studentlitteratur, 2009.
Gunlög Josefsson.
Svensk universitetsgrammatik för nybörjare: Övningar med facit och kommentarer.
2:a uppl. Studentlitteratur, 2009.
George Yule.
The Study of Language.
7th revised edition. Cambridge University Press, 2020.
Återkopplingspolicy
Vad du kan förvänta dig. Vi gör vårt bästa för att ge dig snabb, konstruktiv och meningsfull återkoppling på hur väl du upfyller kursens kunskapskrav. Vi erbjuder denna återkoppling i olika former; närmare information om detta hittar du på sidan om Examination. Vi fokuserar på icke-examinerande återkoppling som du kan använda för att förbättra ditt lärande (och vi kan använda för att förbättra vår undervisning!) medan kursen pågår.
Vad vi förväntar oss. Vi förväntar oss att du bekantar dig med kursens kunskapskrav och aktivt söker återkoppling på hur väl du uppfyller dessa. Vi förväntar oss även att du reflekterar över den återkoppling som vi ger och försöker dra nytta av den.
Kommunikationspolicy
Vad vi förväntar oss. Den här sajten är den primära källan för information om kursen, och vi förväntar oss att du håller dig ajour om vad vi publicerar här. Vi skickar även ut information via universitetets epostlista för kursen, och vi förväntar oss att du läser epost från denna lista regelbundet under kursens gång.
Vad du kan förvänta dig. När du kontaktar oss via epost eller chat (Microsoft Teams) kan du räkna med ett svar under vanlig kontorstid, 8–17. Vi svarar inte på epost eller chatt på kvällar eller helger. För en mer personlig kontakt är du välkommen att boka en tid för ett möte med examinatorn.
Sidansvarig: Marcel Bollmann
Senast uppdaterad: 2024-03-25