Januari 2005

Jacq, Christian (1997) I akacieträdets skugga (2005-01-11)

Detta är den sista boken av fem i serien om farao Ramses II. De tre första läste jag i rask följd för precis ett år sedan och nu var det dags att avsluta det hela. Ramses har nu blivit gammal och kämpar mot olika kroppsliga krämpor samtidigt som hans rike fortfarande kräver daglig översyn.

Gemensamt för alla fem böckerna är att handlingen är ganska spretig, men det följer kanske naturligt av att författaren försöker berätta faraos livshistoria. Det blir snarare en krönika där händelser avlöser varandra. Personporträtten är inte heller särskilt djupa. Visst har huvudpersonerna känslor, ambitioner och ibland tvivel, men de känns ibland lika platta som de egyptiska väggmålningar som dokumenterar legenderna. Ändå fascinerar berättelsen, ungefär på samma sätt som klassiska sagor. Både händelser och miljöer är storslagna och Ramses är den perfekta hjältekonungen som alltid har en lösning på alla problem. Det är en klassisk historia återberättad i modern tid av en mycket insatt författare. Sammantaget ger det hela serien ett högt underhållningsvärde.

Sayers, Dorothy (1934) De nio målarna (2005-01-03)

Årets första bok blev en deckare som på originalspråk heter The Nine Tailors. Den har egentligen inget med vare sig målare eller skräddare att göra, utan titlarna anspelar på kyrkklockor. I översättarens utförliga förord beskrivs den engelska seden att genomföra växelringningar i intrikata mönster. Detta är något som lord Peter Wimsey får vara med om när han en nyårsafton råkar ut för en bilolycka på landsbygden.

Wimsey lär känna människorna i den lilla byn och tillkallas för att lösa de mystiska händelser som ägt rum under klockringningen. Utredningen tar lång tid och mycket hinner hända innan alla falska identiteter är avslöjade.

Boken innehåller gott om referenser till växelringningen, inte minst genom kapitelrubrikerna. Beskrivningen av den engelska landsbygden känns genuin och intrigen är spännande och har många bottnar. Något som drar ner tempot en aning är att historien utspelar sig över en ganska lång tid, men det gör samtidigt berättelsen mer trovärdig.

  © 2003-2006 Peter Dalenius