Maj 2005

Colfer, Eoin (2004) The Supernaturalist (2005-05-27)

Eoin Colfer är kanske mest känd för böckerna om Artemis Fowl. I The Supernaturalist, som är minst lika bra, känns det dock som att Colfer lugnat ner sig en smula. Berättelsen är spännande och engagerande samtidigt som den framtida fantasivärlden känns trovärdig. Dock är inte berättelsen komisk och halsbrytande som Artemis Fowl och där hans förra böcker hade inslag av saga är The Supernaturalist mer av science fiction.

En citerad recension på omslaget säger att boken är en korsning mellan The Matrix och Oliver Twist. Det är onekligen en ganska bra jämförelse, men man skulle lika gärna kunna säga att det är William Gibson för barn. Berättelsen känns riktad till en lite äldre läsekrets än hans förra böcker, men är minst lika läsvärd även för oss lite större barn.

Christie, Agatha (1925) Hemligheten på Chimneys (2005-05-18)

Christies sjätte deckare utspelar sig till stor del på det gamla herresätet Chimneys. Det är en salig blandning av personer som närvarar, inte minst diverse dignitärer från Herzoslovakien. Stulna diamanter och hemliga prinsar är bara några av inslagen i denna soppa som inte lämnar stackars lord Caterham någon ro. Som i varje klassisk deckare finns det gott om misstänkta som alla har olika motiv. Man kan inte heller veta vem som är vem och vem som bara låtsas. Berättelsen känns mycket trevlig och är som gjord för att filmas.

Ruiz Zafón, Carlos (2001) Vindens skugga (2005-05-12)

Vindens skugga verkar sälja bra runt om i hela Europa och det kan man förstå. Det här är bra mycket bättre skrivet än Dan Brown, förra årets storsäljare. Historien tar sin början när en ung pojke får följa med sin far till De glömda böckernas gravkammare och där välja ut en bok att adoptera. Hans ögon faller på Vindens skugga, en bok som sedan ska följa honom under lång tid framöver. Pojkens uppväxt blir en jakt på författaren som är som uppslukad av jorden - liksom hans böcker är.

Boken är skriven av en av Hollywoods manusförfattare och visst kan man känna en viss filmisk dramaturgi ibland. Framför allt är det en mycket blandad bok. Här finns kärlek, ondska, längtan, gåtor, spökerier. Det är en bok att sugas in och fastna i. Jag hade i alla fall mycket svårt att lägga den ifrån mig.

Fink, Thomas & Mao, Yong (1999) The 85 ways to tie a tie (2005-05-07)

Det är lätt att föreställa sig att den här boken är sprungen ur fikarumsdiskussionerna på något universitet. Två fysiker reder här ut det teoretiskt maximala antalet unika sätt att knyta en slips. På vägen gör de dessutom en översikt över slipsens historia och berättar anekdoter om kända slipsbärare och kända knutar. Teorin kan man hoppa över om man inte är akademiskt lagd. I övrigt är det en mycket praktisk liten bok och jag funderar allvarligt på att försöka traversera mängden av alla möjliga slipsknutar.

  © 2003-2006 Peter Dalenius