Juli 2005

Eastaway, Rob & Wyndham, Jeremy (2002) How long is a piece of string? (2005-07-28)

Detta är uppföljaren till Why do buses come in threes? och precis som föregångaren innehåller boken en rad lättsamma och tämligen blandade beskrivningar av hur matematik finns gömt i vardagen. Här utreds vilken logik som ligger bakom hissars beteende och författarna beskriver olika tekniker för att lura folk med statistik.

Även om boken inte känns lika klockren som den förra är den ändå väl värd att läsa. Den egentliga matematiken är mycket enkel och många gånger handlar kapitlen snarare om att ge utlopp för en nyfikenhet på världen omkring oss.

Rowling, J.K. (2005) Harry Potter and the Half-Blood Prince (2005-07-23)

Det är fascinerande att läsa en serie där författaren låter personerna åldras. I denna sjätte bok om Harry Potter börjar relationer spela en mycket tydligare roll, inte bara för Harry utan också för personerna runt omkring honom. Rowling betonar också att skiljelinjen mellan gott och ont inte är så tydlig som man ibland kanske vill hoppas. Potters värld blir överhuvudtaget mer och mer nyanserad allt eftersom han växer upp.

Det märks tydligt att detta är en uppladdning inför den sjunde och sista boken. Vi får reda på mycket mer av bakgrunden till vissa tidigare händelser, även om det inte rätar ut alla frågetecken. Framför allt märker man hur oron sprider sig inom trollkarlsvärden och hur handlingsförlamat magiministeriet verkar. Även om boken inte är alltigenom mörk är den ändå ganska allvarlig och innehåller en del otrevligheter som författaren tidigare utlovat. Hur nyfiken man än är dröjer det dock antagligen minst ett par år innan sista delen kommer.

Edwardsson, Åke (2005) Rum nummer 10 (2005-07-16)

I Edwardssons senaste deckare börjar kommisarie Winter längta efter familjelivet. Han planerar att ta tjänstledigt, men måste först lösa ett mystisk mord på ett hotell. Fallet har vissa likheter med ett olöst försvinnande för arton år sedan, ett av hans första fall. Det är dock oklart hur. Den mördade flickan har i stort sett inga vänner och hennes föräldrar är både chockade och förtegna. Kanske döljer det sig något mer under ytan.

Fallet löses som vanligt med hjälp av stora mängder whiskey, dock inte så mycket Coltrane som förr. Winter verkar veligare och ställer sig ständigt retoriska frågor som besvaras omväxlande. Ja. Nej. Ja.

Någon recensent tyckte att Edwardsson verkade ha tröttnat på Winter. Kanske stämmer det. Det känns i alla fall att familjelivet tar större plats, men med sambo och två barn är det inte bara självklart utan också nödvändigt. Jag hade i alla fall stort utbyte av boken, även om det tog halva boken innan några framsteg i fallet gjordes.

Lindgren, Torgny/Åkerlund, Eric (2003) Döden ett bekymmer (2005-07-04)

Pastor Jonny Sandberg har avlidit efter en kort tids sjukdom och den förtidspensionerade historieläraren Rolf Lundman, frikyrkoförsamlingens revisor, misstänker att allt inte står rätt till. Han tänker undersöka vad som hänt och börjar nysta i efterlämnade papper. De flesta verkar dock tycka att han är lite väl noggrann.

Denna relativt korta detektivhistoria är spännande på flera sätt. Samtidigt som det finns ett klassiskt mordmysterium känns berättelsen experimentell. Den är genomsyrad av frikyrkoklichéer, så mycket att det ibland känns jobbigt, och trots att boken innehåller ganska mycket samtal finns inga dialogmarkörer. Det gör att all text flyter ihop och känns återberättad. I början var det lite irriterande, men efter ett tag hittade jag bokens tempo och röst.

Jag inser plötsligt att det var längesedan jag läste något av svenska författare, och jag hoppas att det kan bli mer framöver.

Gibson, William (1996) Idoru (2005-07-03)

Den amerikanska popidolen Rez vill gifta sig med den japanska popidolen Rei. Detta hade varit helt normalt om bara inte Rei hade varit helt och hållet datorsimulerad. Chia är på väg till Japan för att undersöka ryktena kring giftemålet samtidigt som Laney blir rekryterad av Rez' säkerhetsvakter för att utföra något som han ännu inte vet.

Gibsons framtidsvärld är som vanligt uppdelad i en verklig och en virtuell. Berättelsen är kanske något mindre dystopisk än vanligt. Det är inte personer på samhällets botten som utgör persongalleriet, utan en popgrupp med tillhörande personal och fanclub. Berättelsen känns inte lika nyskapande som Neuromancer, men det är en trevlig cyberhistoria likväl.

  © 2003-2006 Peter Dalenius