Årskrönika 2002

Detta är en översikt över alla böcker som jag läste under 2002 samt några allmänna kommentarer om årets olika läsupplevelser. Längst ner på sidan finns det också lite statistik.

Översikt

Barn- och ungdomsböcker

Anderson, Laurie Halse (1999) Säg något
Ardagh, Philip (2000) Förskräckelgränd
Cederlöf, Charlotta (1999) Hello Love
Colfer, Eoin (2002) Artemis Fowl - Det kalla kriget
Kadefors, Sara (2001) Sandor slash Ida
Kieri, Katarina (2002) Ingen grekisk gud, precis
Mazetti, Katarina (2001) Fjärrkontrolleriet
Strömberg, Martin (1995) Gymnasiet

Romaner

Beaumont, Matt (2000) e
Eriksson, Stefan (2002) Fjäriln vingad
Evanovich, Janet (1994) Lovligt byte
Evanovich, Janet (1996) Jagat byte
Jerome, Jerome K. (1889) Tre män i en båt
Karinthy, Ferenc (1970) Epepe
Lette, Kathy (1998) Bröllopsfeber
Lindström, Fredrik (2001) Vad gör alla superokända människor hela dagarna?
Lodge, David (2001) Thinks...
Loe, Erlend (1996) Naiv. Super.
O'Farrell, John (2000) Det bästa av två världar
Sutcliffe, William (1997) En tripp till Indien
Winterson, Jeanette (2000) Powerbook

Deckare

Christie, Agatha (1936) ABC-morden
Christie, Agatha (1942) Mord per korrespondens
Christie, Agatha (1950) Tretton vid bordet
Conan Doyle, Adrian/Dickson Carr, John (1954) Sherlock Holmes bedrifter
Edwardsson, Åke (2001) Himlen är en plats på jorden
Finch, Philip (1996) Direktkontakt
MacDonald, Philip (1959) Farliga frågor

Science fiction

Anvil, Christopher (1972) Pandoras planet
Asimov, Isaac (1989) Nemesis
Card, Orson Scott (1977) Enders spel
Kneifel, Hans (1968) Dödsstrålen
Kneifel, Hans (1968) Hotet från rymden
Kneifel, Hans (1968) Invasion utifrån
Kneifel, Hans (1968) Planet ur kurs
Kneifel, Hans (1968) Robotarnas uppror
Kneifel, Hans (1968) Striden om solen
Lidne, Annika (1995) CoMa
Möller, Olof (1980) Gigantstaden
Möller, Olof (1980) Datorama
Sheckley, Robert (1968) Världar utan gräns
Silverberg, Robert (1980) Det brokiga cocktailpartyt
Willis, Connie (1996) Bellwether

Fantasy

Donaldson, Stephen (1980) Det enda trädet
Gaiman, Neil (1996) Neverwhere
Gaiman, Neil (1999) Stjärnstoft

Facklitteratur

Dahlström, Britt (2002) Bara om böcker
Forsberg, Karl-Erik (1992) Vandring bland bokstavsformer
Hillis, W. Daniel (1998) Pattern on the stone
Lindström, Fredrik (2002) Jordens smartaste ord
Marton, Ference/Booth, Shirley (1997) Om lärande
Norretranders, Tor (1997) Platsen som inte finns
Nygårdh, H.C. (2002) Galen i korsord
Persson, Lena (1997) Utgiftskostymer och pizzafrossor
Robinson, Andrew (1995) Skrivkonsten

Övrigt

Albom, Mitch (1997) Tisdagarna med Morrie
Delerm, Philippe (1997) Den första klunken öl
Johansson, Roberth (1999) Humor i helgade hyddor - special
Mazetti, Katarina (2001) Mazettis blandning

Kommentarer

Årets bästa läsupplevelser

Det är svårt, om ens nödvändigt, att sätta betyg på böcker. Däremot kan man sätta betyg på läsupplevelser. Om en bok har något att säga till en beror ju på så mycket mer än boken i sig. De minnen och erfarenheter som man bär med sig, liksom ens nuvarande livssituation, påverkar alltid läsupplevelsen.

På en skala från ett till fem är det under året sex böcker (10%) som har fått det högsta betyget. De första två var ungdomsromaner. Säg något handlade om en flicka som blivit våldtagen och hennes sätt att hantera detta och tonårslivet i övrigt. Trots det starka temat fanns det mycket humor i boken och skildringen av skoltiden var mycket träffande. Sandor slash Ida handlade om två mycket olika personer som träffas via Internet och försöker hitta fram till varandra. Boken handlade mycket om sökandet efter sig själv och hur man prövar olika roller vid olika tidpunkter.

Nästa fullträff var Åke Edwardssons Himlen är en plats på jorden. Jag har läst i princip alla hans deckare och de är samtliga mycket läsvärda. Det finns en stämning i många svenska deckare, både böcker och TV-serier, som är lite speciell och här kommer den fram mycket tydligt. Språket är stundtals mycket suggestivt och Edwardsson är också mycket skicklig på att bara avslöja en pusselbit i taget.

I en av Londons större boklådor hittade jag Thinks... av David Lodge med illorange omslag. Jag fastnade först för baksidestexten, men sedan också för hela boken. Det märks att Lodge har full kontroll över både språk och stil. Han växlar perspektiv på ett spännande sätt. Historien och miljön är mycket akademisk, vilket passar mig bra. Dessutom får man sig en dos kognitiv psykologi på köpet.

Neverwhere var mitt första möte med Neil Gaiman, men inte det sista. Boken, som först var en TV-serie, visade sig vara en mycket livfull berättelse i Londons tunnelbanesystem. Boken hade en mystisk men aldrig hotfull stämning och av bildspråket att döma märktes det att den hade sitt ursprung i ett manus. Gaiman bygger skickligt upp en spännande alternativ verklighet.

Av en kollega på jobbet fick jag tipset att läsa Connie Willis och den första bok som mina ögon föll på blev Bellwether. Den är kanske inte typisk som SF, eftersom den inte utspelar sig i rymden och/eller framtiden, men den känns ändå mer SF än mycket annat som jag placerat i den genren. Boken handlar om en sociolog som studerar trender som möter en biolog som studerar apors inlärning. Allt utspelar sig på ett stort och ganska anonymt forskningsföretag. Varje kapitel inleds med en kort beskrivning av en trend. Diskussionerna kring mänsligt (flock)beteende är mycket intressanta och de utspelar sig mot en bakgrund av det stundtals hysteriska forskningsföretagets managementidiotier.

Årets avbetande

I början av året gav jag mig i kast med lite skräp-SF. Detta är en beteckning som jag har infört på kortare SF-romaner eller novellsamlingar utgivna i pocket under huvusakligen 1960- och 1970-talen. De är oftast i paritet med Harlekin eller Vita serien, men ibland finns även tunga SF-författare med. Av någon underlig anledning har jag börjat samla på dem och nu var det dags att också läsa några.

Den första författaren som jag gav mig ikast med var Olof Möller. Han har givit ut en stor serie om jaktrymdskepp X12 som jag ännu inte tittat på. Dock läste jag de två första ur serien Futurama 3000, med omslagsillustrationer av författaren. Det kanske inte var några litterära mästerverk, men de var ingalunda tråkiga.

Den andre författaren var Hans Kneifel. Hans serie om rymdskepp Orion och dess besättning var först en tysk TV-serie, men gavs senare ut i bokform. I Sverige kom de ut i SF-serierna Saturnus och Kosmos. Det märks att böckerna från början har varit TV-manus och stilen är klassisk SF från 1960-talet, fullt jämförbar med Star Trek TOS, vilket ger upphov till en hel del dragande på smilbanden.

Årets kulturella insatser

En bok som dykt upp på många loppisar är ungraren Ferenc Karinthys Epepe. Jag köpte den mest på grund av baksidestexten och den var faktiskt lite intressant i början. Boken handlar om en man som somnar under en flygresa och vaknar i ett land där han inte förstår språket. Han kan inte ens förstå deras alfabet och han har mycket svårt att göra sig förstådd, trots att han själv är språkforskare. Idén är mycket intressant, men den blir lite obegriplig mot slutet.

En betydligt mer känd bok är Tre män i en båt som jag läste på inrådan från en kollega på jobbet. Trots att boken är skriven för över hundra år sedan (första utgåva 1889) har den fortfarande mycket att säga. Ramberättelsen är ganska tunn - en båtresa på Themsen - men de sidospår som författaren kommer in på via de tre männens upplevelser och berättarens iakttagelser gör den till en guldgruva för citat. Man kan omöjligen glömma läkarens råd till berättaren när han tror sig vara sjuk, eller den långa utredningen om kostens inverkan på humöret. Detta är en klassiker som riktar sig till alla.

Tidigare har jag inte kommit i särskilt stor kontakt med fransk litteratur, men det lilla jag har läst har lämnat mig lite förbryllad. Finns det en fransk stil? En sak är i alla fall säker: fransmannen Philippe Delerms filosoferande i Den första klunken öl är en klar njutning. Små korta texter som zoomar in på till synes ointressanta aspekter av vardagen visar på vikten av att ta det lugnt och njuta, samtidigt som vi får en rad tips. En utmärkt presentbok.

Årets uppföljare

Adrian Conan Doyle, son till den berömde författaren, har tillsammans med en mer modern deckarförfattare, John Dickson Carr, givit sig ikast med att skriva historier kring alla de fall som enbart nämns vid namn i Doyles originalverk. Detta har resulterat i en serie noveller om den kände detektiven Sherlock Holmes. Stämningen är densamma som i originalhistorierna: en mystisk och tät Londondimma som enbart kan skingras av en logisk mästare som Holmes. Rekommenderas varmt till alla som läst originalen.

Förra året, dvs 2001, läste både Jenny och jag Artemis Fowl av Eoin Colfer. Detta var i Harry Potters kölvatten så det var omöjligt att inte jämföra, men Colfer har hittat en helt egen stil med en fantasifull blandning av modern teknologi och gamla myter. I år kom uppföljaren Artemis Fowl - det kalla kriget ut på svenska och vi läste den båda två med stor behållning.

Fredrik Lindströms Världens dåligaste språk har blivit en bästsäljare och en bibel för språkliberaler. Uppföljaren Jordens smartaste ord lät därför intressant, men höll inte riktigt måttet. Även om dess kåserande kring ord och deras historia är ganska intressant så tillför den ingenting som man inte kan få genom det nya och suveräna TV-programmet Värsta språket. Dessutom saknar den något av en röd linje och hans svepande uttalanden skulle man åtminstone ibland vilja ha litteraturreferenser till. Då var Lindströms skönlitterära debut Vad gör alla superokända människor hela dagarna? betydligt bättre. Lindströms iakttagelseförmåga kommmer här till sin fulla rätt och det är en plågsam njutning att läsa om parmiddagar och andra relationsbegrepp.

Statistik

Antal böcker 59 Seriealbum ej inräknade
Antal författare 49 Egentligen 51 personer, eftersom två böcker har två författare
Antal författare med mer än en bok 6 12% Evanovich (2), Gaiman (2), Kneifel (6), Lindström (2), Mazetti (2), Möller (2)
Kvinnliga författare 17,5 30% En bok skriven av ett mixat författarpar
Böcker som Jenny prackat på mig 18 31% 7 av 8 barn- och ungdomsböcker
Böcker som är max fem år gamla 22 37% 6 (12%) från innevarande år
Böcker som är mer än femtio år gamla 4 7% Christie (3), Jerome (1)
Facklitteratur 9 15% 6 av 9 om böcker, språk, ord och bokstäver
Böcker på engelska 4 7% Beaumont, Hillis, Lodge, Willis
  © 2003-2006 Peter Dalenius