December 2004

Willis, Connie (1998) To say nothing of the dog (2004-12-29)

Detta var en julklappsbok och det faktum att jag hade läst ut den innan nyår säger en hel del. Det är en fantastiskt rolig och spännande science fiction-berättelse som tack vare inblandning av tidsresor utspelar sig inte bara i framtiden utan också till stor del i det viktorianska England. Huvudpersonen är en tidsresenär vars ursprungliga uppdrag är att lokalisera en del av inredningen till en katedral som förstördes vid en av andra världskrigets bombräder. Komplikationer uppstår dock, naturligtvis, och han tvingas reda ut ett komplicerat orsak/verkan-förhållande som sträcker sig både framåt och bakåt i tiden.

Som titeln antyder så anspelar boken en hel del på Tre män i en båt och berättelsen lånar en hel del därifrån när det gäller miljöer, personer och tillvridna och smått absurda händelser. Det gör att boken både är spännande och lite brittiskt småtrevlig på samma gång. Trots sina nästan 500 sidor känns boken kort efteråt.

Gerber, Michael (2003) Barry Trotter and the Unnecessary Sequel (2004-12-27)

Bokens titel säger egentligen allt. Den första parodin på Harry Potter var okej. Michael Gerber hade uppenbarligen läst Harry Potter-böckerna och gjorde många halvsnygga anspelningar på personer och händelser. I denna uppföljare är dock handlingen tämligen tunn och det händer inget väsentligt roligare än i den första boken.

Den övergripande dramatiken går ut på att Barry Trotter blivit utsatt för en förtrollning som gör honom yngre och yngre. Han glömmer mer och mer av sitt vuxna liv, men blir i gengäld populär bland de unga, inte minst hos sin egen son. Frågan är bara vem som gjort det och vad den personen kan tänkas ha i kikaren. Berättelsen blir något mer spännande mot slutet men som helhet känns boken ganska onödig.

Christie, Agatha (1938) Hercule Poirot's Christmas (2004-12-26)

Till jul tänkte jag läsa en passande bok och hittade bland andra Hercule Poirot's Christmas. Den utspelar sig under en julhelg och innefattar mord, svartsjuka, diamanter och mörka familjehemligheter.

Hercule Poirot firar jul tillsammans med överste Johnson som blir kallad att utreda mordet på Simeon Lee på Gorston Hall. Vid ankomsten upptäcker de att i princip samtliga av den gamle mannens anhöriga har motiv att undanröja honom. Det blir ett klurigt fall som försvåras av att alla har andra mörka hemligheter att dölja, förutom mordet. Poirot lyckas dock reda ut det hela i god tid till nyår och detta exempel på "det slutna rummet" är nog den bästa Christie jag läst på mycket länge.

Colfer, Eoin (2003) Artemis Fowl - Evighetskoden (2004-12-05)

Artemis Fowl är i vissa avseenden Harry Potters onda kusin från Irland. Kanske rider Colfer lite på Potter-vågen, men han gör det i alla fall skickligt och med en egen personlig stil. Artemis Fowl är en ond och genialisk tonåring som av en slump snubblat in i en värld av vättar och andra fantasivarelser som lever under jord. Deras värld är dock inte bara fylld av magi, utan också av högteknologi som ligger långt före människornas. Detta är den trede boken om Artemis Fowl och den här gången hamnar han i knipa sedan han försökt sälja vätteteknologi till en slipad amerikansk affärsman.

Colfer blandar fantasy och science fiction på ett mycket underhållande sätt som får berättelsen att kännas både vardagsnära och spännande på samma gång. Han har också mycket glimten i ögat-humor, vilket gör hans barnböcker läsvärda även för lite större "barn".

Christie, Agatha (1942) Liket i biblioteket (2004-12-01)

En ung kvinna hittas strypt i överste Bantrys bibliotek. Ingen i huset känner dock igen henne och alla, inklusive polisen, undrar hur hon kom dit. Lyckligtvis finns Miss Marple i närheten. Med sin kännedom om de lokala förhållandena och sin förmåga att hitta analogier avslöjar hon flera hemligheter allt eftersom historien rullas upp.

Detta känns som en klassisk Christie-deckare. Den står inte ut från mängden, men känns ändå läsvärd. Det enda jag egentligen har emot den är att Miss Marple inte får vara med så mycket.

  © 2003-2006 Peter Dalenius