Årskrönika 2003

Detta är en översikt över alla böcker som jag läste under 2003 samt några allmänna kommentarer om årets olika läsupplevelser. Längst ner på sidan finns det också lite statistik.

Tyvärr kan jag konstatera att det blivit betydligt färre böcker i år, främst under hösten. Jag skyller detta på att förberedelserna för bröllopet tog mycket tid och ser fram emot många trevliga läsupplevelser under jul- och nyårshelgerna.

Översikt

Barn- och ungdomsböcker

Ewo, Jon (2001) Jorden är tuff och naken
Isakson, Börje (1974) Dojjorna och den mystiska bilen
Lowry, Lois (1993) Den utvalde

Romaner

Banbury, Jen (1998) Hål i huvet
Beaumont, Matt (2000) The e before Chistmas
Coupland, Douglas (2001) All families are psychotic
Coupland, Douglas (2000) Miss Wyoming
DeWitt, Helen (2000) Den siste samurajen
Drougge, Unni (2002) Slyngstad Events
Fforde, Jasper (2001) The Eyre Affair
Gerber, Michael (2001) Barry Trotter and the Shameless Parody
Hayter, Sparlke (1998) Riktiga karlar
Holst, Hanne-Vibeke (1992) Thereses tillstånd
Krohn, Leena (1998) Pereat mundus
Lodge, David (1988) Nice work
Lodge, David (1975) Changing places
Lodge, David (1984) Small world
Lowe, Keith (2001) Tunnel vision
Wolf, Laura (2001) Diary of a mad bride

Deckare och thrillers

Chapman, Sally (1991) Raw data
Christie, Agatha (1920) En dos stryknin
Christie, Agatha (1952) Trick med speglar
Christie, Agatha (1934) Mordet på Orientexpressen
Christie, Agatha (1941) Fem små grisar
Clancy, Tom & Pieczenik, Steve (1998) Net Force
Edwardsson, Åke (2002) Segel av sten
Elton, Ben (2001) Dead famous
Koontz, Dean R. (1974) Dataterror
Lincoln, Nathalie S. (1913) Det Trevor'ska mysteriet
Svanström, Barbro & Sonnergaard, Jörgen (1983) Den åttonde dödssynden

Science fiction

Brin, David (2002) Kiln people
Egan, Greg (2001) Schild's Ladder
Gibson, William (1993) Virtual light
Huxley, Aldous (1932) Du sköna nya värld
Kneifel, Hans (1968) Rymdkaparna
Vonnegut, Kurt (1952) Det mekaniska pianot

Fantasy

Donaldson, Stephen (1983) Det vita guldets herre
Gaiman, Neil (2001) American gods
Rowling, J.K. (2003) Harry Potter and the Order of the Phoenix

Facklitteratur

Dicum, Gregory & Luttinger, Nina (1999) Kaffe
Olsson, Roger (1994) Amatörbotanik
Strid, Jan Pål (1999) Kulturlandskapets språkliga dimension
Svensson, Jan-Erik (1995) Ölkunskap

Övrigt

Peter, Laurence J. & Hull, Raymond (1969) Peters princip
Rasmussen, Ludvig (2000) Män som grillar

Kommentarer

Årets bästa läsupplevelser

Nio av årets böcker (20%) har fått det högsta betyget fem. Av dessa är tre av David Lodge; den så kallade Rummidge-trilogin med Changing places, Small world och Nice work. Till min stora lycka fick jag ytterligare ett par Lodge i julklapp, så nästa år är säkrat.

Den femte boken om Harry Potter lanserades i mitten av året och blev trots sina mastiga 766 sidor en favorit. Jag vet inte hur hon gör det, men jag fångas varje gång av den magiska världen. Nu är det bara att vänta på den sjätte och näst sista boken.

Åke Edwardsson fick en plats även på årets topplista med sin Segel av sten. Så även Jon Ewo med den avslutande boken Jorden är tuff och naken i trilogin om Adam. De föregående böckerna var bra, men efter att ha läst den sista framstår trilogin som ännu bättre. Allt knyts ihop på ett otroligt begåvat och utstuderat sätt.

Nya bekantskaper bland årets bästa läsupplevelser var bland andra Unni Drougge med sin Slyngstad Events. Skildringen av livet på landet är underbar. Ny var också Ben Elton som Jenny läst flera böcker av. Han har dessutom skrivit flera filmmanus på senare tid. Hans Dead Famous blev jag påprackad och läste med stor aptit. Hans uppgörelse med dokusåpaträsket är både rolig och engagerande. Den tredje nykomlingen var Jasper Fforde med The Eyre Affair, som egentligen kanske är science fiction. Fforde tar oss med in i en enbart till viss del alternativ värld där människor reser in i böcker, med vissa problem som följd. Det finns ytterligare två böcker på samma tema som jag hoppas få tag på någon gång.

Årets avbetande

Under året har jag lyckats avsluta en serie om sex böcker av Stephen Donaldson, krönikorna om Thomas Covenant, genom att under julhelgen plöja igenom Det vita guldets herre. Det återstår att se om jag orkar med nästa Donaldson-serie som jag har väntande, Spegelmästarna.

Jag har också kommit igång med Christie. Fyra böcker har jag avverkat under året. Än så länge har jag samlat på mig 49 Christie-deckare, men jag hittar ständigt fler. En liten Christie är alltid bra att ta till när man inte vet vad man ska läsa härnäst. Man vet vad man får och blir aldrig besviken.

Två Douglas Coupland har jag läst under året, vilket innebär att jag i stort sett läst alla hans böcker, såvida han inte gett ut något de senaste månaderna som jag inte vet om.

Årets kulturella insatser

Årets sämsta bok var Pereat mundus av Leena Krohn, en fullständigt obegriplig bok som kändes enormt kulturell. Den var utgiven med stöd av Nordiska rådet, antagligen i ett fåfängt försök att få svenska att läsa finsk litteratur. Hemska tanke.

Annars har jag gjort upp med ett par mer eller mindre klassiska science fiction-verk. Aldous Huxleys Du sköna nya värld kom ut i en snygg pocketupplaga som jag var tvungen att köpa. Trots att den är skriven 1932 känns den fortfarande aktuell, men det är väl det som kännetecknar en klassiker. En kanske något mindre känd bok är Kurt Vonneguts Det mekaniska pianot som även om den är något förvirrande ibland ändå känns fräsch och angelägen.

Den siste samurajen av Helen DeWitt rekommenderas varmt till alla språkintresserade, liksom den kanske något torra men ganska korta Kulturlandskapets språkliga dimension av Jan Pål Strid.

Årets uppföljare

När jag ser tillbaka på årets böcker, som tyvärr är färre än förra årets, ser jag att ganska många är av författare som jag läst tidigare. Det är inte så många nya bekanskaper som man kanske skulle ha velat se.

The e before Christmas var en kort men rolig uppföljare till e av Matt Beaumont. Nu har jag även en annan Beaumont i hyllan som väntar på att bli läst, The book, the film, the T-shirt eller vad den nu heter.

En parodi är ju också ett slags uppföljare. Barry Trotter and the shameless parody skämtade ganska mycket med hysterin kring Harry Potter och var ovanligt frispråkig. Nu finns även uppföljaren till denna uppföljare i bokhyllan, Barry Trotter and the unnecessary sequel. Det återstår att se vad den innehåller.

Statistik

Förra årets siffror inom parentes.

Antal böcker 45 (59) Seriealbum ej inräknade
Antal författare 39 (49) Egentligen 43 (51) personer, eftersom fyra (två) böcker har två författare
Antal författare med mer än en bok 3 (6) 8% (12%) Christie (4), Coupland (2), Lodge (3)
Kvinnliga författare 13 (17,5) 33% (30%) Två böcker skrivna av mixade författarpar
Böcker som Jenny prackat på mig 7 (18) 16% (31%)  
Böcker som är max fem år gamla 23 (22) 51% (37%) 1 st (2%) från innevarande år (2002 var 6 st (12%) från innevarande år)
Böcker som är mer än femtio år gamla 7 (4) 16% (7%) Christie (4), Huxley (1), Lincoln (1), Vonnegut (1)
Facklitteratur 4 (9) 9% (15%)  
Böcker på engelska 16 (4) 36% (7%)  
  © 2003-2006 Peter Dalenius