Augusti 2004

Colfer, Eoin (2000) The Wish List (2004-08-28)

Tidigare har jag läst ett par böcker om Artemis Fowl av Eoin Colfer. The Wish List ger prov på samma berättarstil, inte helt olik Harry Potter-serien.

En fjortonårig flicka dör i första kapitelet och tvingas därefter, för att få ro, tillbaka till världen för att hjälpa en gammal man som är mycket motsträvig. Colfer har dock utrustat huvudpersonerna i livet efter detta med allsköns modern teknik. Dock verkar Sankte Per ha lite problem med sin dator. Det kommer ju så få datatekniker till himlen.

Somoza, José Carlos (2000) Idéernas grotta (2004-08-18)

Den här boken var månadsbok i Böckernas klubb och för en gångs skull lät jag medvetet bli att avbeställa. Beskrivningen av boken var så intressant att jag inte kunde låta bli.

Berättelsen är en deckare som utspelar sig i det antika Grekland där vi bl.a. träffar Platon i en biroll. En ung man har blivit mördad, tror man, och "uttydaren av gåtor" tillkallas och tar på sig fallet. Parallellt med detta översätts berättelsen av en nutida översättare och vi får även följa dennes arbete med den grekiska texten. På ett mycket skickligt och intrikat sätt vävs sedan dessa två berättelser ihop.

Är man intresserad av såväl deckarhistorier som antika filosofer och har en viss tålighet gentemot litterära experiment så är denna bok ett måste.

Lodge, David (1980) How far can you go? (2004-08-05)

Jag insåg just att David Lodge besöker Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i höst. Så synd att jag inte har möjlighet att vara där!

How far can you go? handlar om en ganska stor grupp brittiska katoliker. I början av berättelsen går de fortfarande i skolan, men mellan varje kapitel sker ett hopp på några år så när boken slutar är de vuxna och har barn. Det är lite svårt att hålla isär personerna i början, men efter ett tag börjar man lära känna dem.

Frågan i bokens titel syftar i de första kapitlen naturligtvis på sex. Katoliker som uppfostrades på 1950-talet fick en lång rad regler att följa och en minst lika lång rad med hemska straff som väntade dem, omedelbart eller i livet efter detta. Under bokens gång får vi se hur personerna en efter en gör upp med sin uppfostran och på olika sätt hittar egna vägar. Samtidigt får vi följa katolska kyrkans utveckling (eller kanske snarare brist därpå).

Det tog ett tag att känna igen boken som en Lodge-roman, kanske för att persongalleriet kändes rörigt i början. Efter ett par tre kapitel infann sig dock återigen känslan av att berättelsen har en mycket tydlig och genomtänkt struktur som på ett skickligt sätt klätts i ord. Även denna roman är en läsupplevelse.

  © 2003-2006 Peter Dalenius