Oktober 2004

Barry, Max (2003) Jennifer Government (2004-10-30)

I Max Barrys framtid har de multinationella företagen tagit över större delen av västvärlden. Det faktum att människors efternamn ersatts av arbetsgivarens namn är bara ett bland många tecken. I denna svårt kapitalistiska värld får Hack Nike ett erbjudande om lönelyft som han helt enkelt inte kan motstå. Hans uppdrag innebär dock att han tvingas bryta mot en hel rad lagar. Detta är dock inte så farligt som det låter, för i denna amoraliska framtid är statsmakten bara en bland många aktörer på marknaden.

Det här är en spännande berättelse som en framtid som inte känns helt och hållet tagen ur luften. Om man står ut med de övertydliga politiska undertonerna är det en rolig bok. (Jag borde kanske ha anat vartåt det lutade när Naomi Klein uttalade sig om boken på omslaget.)

Som en uppföljare till boken har författaren startat webbplatsen NationStates där man kan skapa sitt eget land och simulera vad som händer med det.

Pullman, Philip (2000) Bärnstenskikaren (2004-10-18)
Pullman, Philip (1997) Den skarpa eggen (2004-10-06)
Pullman, Philip (1995) Guldkompassen (2004-09-28)

Denna trilogi, kallad Den mörka materian, utspelar sig i en värld som liknar vår men som på vissa punkter är avsevärt annorlunda. Det är svårt att säga mer än så utan att förstöra nöjet att upptäcka denna värld på egen hand. Även om man kan nöja sig med att bara läsa den första boken är det först när man läst hela serien som man förstår sammanhanget och kan uppskatta denna fantastiska historia till fullo. Förutsättningarna ändrar sig nämligen ganska drastiskt, kanske framför allt i början av den andra boken.

Trilogin brukar klassas som ungdomslitteratur, men tål att läsas av alla. Pullman har konstruerat en mycket sinnrik och fascinerande fantasivärld med flera grepp som känns unika och fräscha. Han behärskar också konsten att steg för steg avslöja precis så mycket fakta att man bara måste läsa vidare. Det här är riktigt bra ungdomsfantasy.

Kanske är det för att det är barn som har huvudrollerna som gör att man vill betrakta det som en ungdomsbokserie. Det kan också bero på att berättelsen, trots att den utspelar sig i en trovärdig alternativvärld, ändå ibland känns lite banal, om än bara under korta stunder. En andra invändning jag har emot serien är att språket faktiskt känns lite torftigt, särskilt i de senare delarna. Flera gånger snubblade jag över meningar som kändes stolpiga och som därmed bröt förtrollningen. Som helhet överväger dock förtjänsterna och serien rekommederas varmt.

Vad handlar då serien om egentligen? Huvudpersonen är Lyra, en föräldralös elvaåring med personlighet. Hon rymmer från Oxford och ger sig ut på en strapatsfylld resa för att leta efter sin farbror, Lord Asriel, som har teorier om att man kan ta sig till en annan värld genom norrskenet. Samtidigt ska hon rädda alla de barn som blivit kidnappade av någon okänd person. Och detta är naturligtvis bara början.

  © 2003-2006 Peter Dalenius