Göm menyn

TDP005 Projekt: Objektorienterat system

Reflektion

I kursen ingår att ni ska skriva ett reflektionsdokument där ni reflekterar under ert arbete i kursen. Detta moment ska göras individuellt.

Under kursen är det tänkt att ni ska föra en programmeringsdagbok, liksom ni gjort i TDP003. Ha denna till grund när ni skriver ert reflektionsdokument. Men tänk på att reflektionen ska skrivas som en löpande text, där ni tar upp viktiga punkter. Den ska inte vara i dagboksform, utan använd er programmeringsdagbok mer som ett minnesstöd.

  • Deadline: Se "Schema" i menyn.
  • Denna uppgift ska göras individuellt!
  • Innehållet i reflektionsdokumentet beror lite på vad ni själva tycker känns viktigt att ta upp. Följande punkter kan vara lämpliga att utgå ifrån:
    • Vad har du fått ut av kursen?
    • Reflektera över ditt lärande under kursen
    • Vilka svårigheter har du stött på under kursen, och hur har du hanterat dem?
    • Hur har samarbetet i projektgruppen fungerat? Hur har ni delat upp arbetet emellan er?
    • Andra punkter du tycker är relevanta
  • Lämplig omfattning på reflektionen är runt 2 sidor. Men tänk på att kvalitet är viktigare än kvantitet.

Tips från Klas Arvidsson

Som en del i projektet ska ni skriva ett reflektionsdokument. Mitt råd är att lägga till någon eller några erfarenheter varje vecka så det dokumentet är klart nästan innan projektet är klart. (Se schema och deadlines på kurshemsidan.)

Vad ni väljer att ta upp som erfarenheter är upp till er, förutom att erfarenheterna ska vara knutna till projektarbetet. Det kan vara erfarenheter av kommunikation, samarbete, tidsuppskattning, tidsbokning, missförstånd, konflikter, objektorientering, C++, Git, bibliotek, verktyg, etc.

När du väl har en erfarenhet du vill berätta om, hur ska gör du det på ett bra sätt?

Jag brukar säga att några viktiga saker ska framgå för att läsaren ska få rådgivning:

  • Vad gjorde du och varför gjorde du det?
  • Hur genomförde du det och hur gick det?
  • Vad skulle du tänka på om du ska göra något liknande igen?
  • Vad skulle du göra på samma sätt, vad skulle du ändra?

Tänk helt enkelt på att skriva så läsaren får något påtagligt med sig, som hen kan ha nytta av om hen ska göra något liknande.

Som exempel kan jag berätta om en egen erfarenhet. Första försöket:

Förra lördagen kastade jag upp 200 balar halm på loftet. Det gick bra. Jag fick upp alla balar och fick lite motion. Det var inte superkul lördagsnöje.

Nu får du på egen hand bedöma och kritisera ovan beskrivning. Jag nöjer mig med att säga att för dig som läsare gav det inte så mycket, eller hur? Nytt försök:

Förra lördagen tog vi hem två lass halm till hästarna, ca 200 småbal. Eftersom bonden hade justerat ryggen fick jag uppgiften att kasta upp balarna på loftet. Varje bal om ca 10kg ska upp 2.5 meter genom ett hål i taket som är bara lite bredare än balen själv. Balen behöver sådan fart att den landar en bit in på loftgolvet istället för att bara rasa ned igen. Och sådan precision att den inte fastnar på kanten av hålet. Jag använde naturligtvis högaffel för att enkelt greppa, lyfta, svinga och nå hela vägen upp med kasten. Bonden tipsade om att böja på knäna och använda benen mer för att spara på ryggen och det var bra förslag. Jag hade en assistent som lade fram en bal i taget åt mig, vilket var väldigt behändigt. En annan assistent höll rent uppe på loftet så det inte låg balar i vägen runt hålet där uppe. Det var en ansträngande övning och jag fick ta kort paus och pusta några gånger. Vid något tillfälle studsade en bal där uppe på sådant sätt att den oväntat dråsade ned igen rakt i skallen, så det gäller bokstavligen att se upp. Till slut var i alla fall alla balar uppe. Till nästa gång ska jag tänka på att ha någon att byta av med, klädsel som sluter ordentligt tätt och eventuellt något som skyddar ögon, mun, näsa mot damm och småflis som lossnar och rasar ned. Att ha assistenter som langar och håller rent där uppe är guld värt, och likaså tipsen från bonden. Att lyfta med benen ska jag faktiskt tänka på generellt.

Återigen får du på egen hand bedöma och kritisera den beskrivningen. Det går säkert att plocka bort delar som inte är helt relevanta, och säkert kan jag få med fler saker som skulle kunna vara relevanta. Men någonstans får det också duga. Det jag tror är dock att om du någonsin ska göra något liknande har du mer nytta av den sista beskrivningen än av det första försöket.

Hoppas nu detta gav lite mer insikt i hur erfarenheter bör beskrivas, så ni kan dokumentera era egna erfarenheter löpande under projektets gång på ett bra sätt.


Sidansvarig: Filip Strömbäck
Senast uppdaterad: 2018-12-19