Göm menyn

TDP007 Konstruktion av datorspråk

Examination

Kursen består av två poänggivande moment. LAB1 (2hp) utgörs av seminarieserien med tillhörande uppgifter. DAT1 (4hp) utgörs av duggorna eller tentan. Betyget baseras endast på det senare momentet.


Bedömningskriterier:

TDP007 kursmål Betyg 3 LAB1 DAT1 Betyg 5 DAT1
förklara och använda reguljära uttryck Visar förståelse för reguljära uttryck genom aktivt deltagande på seminarier x
Använder reguljära uttryk för att läsa ut information ur strukturerad data. x x
använda verktyg för hantering av uppmärkningsspråk (t.ex. XML) Med ström och trädparsers läsa ut och/eller manipulera data lagrad i XML x x Med parsers läsa ut och eller manipulera data lagrad i XML där programflödet justeras beroende på den lagrade datan. x
använda och modifiera en tolk för ett enklare programspråk Använder och modifierar en existerande tolk för att styra läsningen av strukturerad text med grammatiska regler x x Modifierar en existerande tolk med features i runtime (exempelvis: scope, lagring, referenser) x
redogöra för och tillämpa grundläggande principer för design av datorspråk Visar förståelse för principer som ligger till grund för design av datorspråk genom aktivt deltagande på seminarier x

För betyg 3 krävs uppfyllnad av alla bedömningskriterier för betyg 3.

För betyg 4 krävs uppfyllnad för betyg 3 samt majoriteten av bedömningskriterierna för betyg 5.

För betyg 5 krävs uppfyllnad för betyg 3 samt alla bedömningskriterier för betyg 5.

AI-baserade assistenter

Vi avråder starkt från användandet av dessa typer av verktyg (chat-gpt, co-pilot, etc.). Om denna typ av tjänst används skall loggen av interaktioner inkluderas vid tillhörande inlämning/presentation och det skall tydligt markeras i koden vad som är resultatet av generering och inte. Användning som inte dokumenteras på detta sätt är inte tillåten. Även om användningen visas upp tydligt i alla examinerande delar så är det inte säkert att momentet blir godkänt eftersom vi behöver bedöma vad du kan.

Regler för examinering av datorlaborationer vid IDA

Datorlaborationer görs i grupp eller individuellt, enligt de instruktioner som ges för en kurs. Examinationen är dock alltid individuell.

Det är inte tillåtet att lämna in lösningar som har kopierats från andra studenter, eller från annat håll, även om modifieringar har gjorts. Om otillåten kopiering eller annan form av fusk misstänks, är läraren skyldig att göra en anmälan till universitetets disciplinnämnd.

Du ska kunna redogöra för detaljer i koden för ett program. Det kan också tänkas att du får förklara varför du har valt en viss lösning. Detta gäller alla i en grupp.

Om du förutser att du inte hinner redovisa i tid, ska du kontakta din lärare. Då kan du få stöd och hjälp och eventuellt kan tidpunkten för redovisningen senareläggas. Det är alltid bättre att diskutera problem än att, t.ex., fuska.

Om du inte följer universitetets och en kurs' examinationsregler, utan försöker fuska (t.ex. plagiera, använda otillåtna hjälpmedel eller ej godkända AI-baserade assistenter) kan detta resultera i en anmälan till universitetets disciplinnämnd. Konsekvenserna av ett beslut om fusk kan bli varning eller avstängning från studierna.

Policy för redovisning av datorlaborationer vid IDA

För alla IDA-kurser som har datorlaborationer gäller generellt att det finns en bestämd sista tidpunkt, deadline, för inlämning av laborationer. Denna deadline kan vara under kursens gång eller vid dess slut. Om redovisning inte sker i tid måste, den eventuellt nya, laborationsserien göras om nästa gång kursen ges.

Om en kurs avviker från denna policy, ska information om detta ges på kursens webbsidor.


Sidansvarig: Pontus Haglund
Senast uppdaterad: 2025-01-20