Göm menyn

729G40 Kandidatuppsats

Kursinformation


[OBS: Uppdaterad kursinformation för 2024 finns numera i LISAM-kursrummet. Dessa webbsidor är inte längre aktuella.]

Syfte

Enligt kursens lärandemål, ska studenten efter avslutad kurs kunna:

  1. självständigt behandla en förelagd kognitionsvetenskaplig uppgift av utrednings-, utvecklings- eller forskningskaraktŠr,
  2. skriftligen producera en längre sammanhållen vetenskaplig text,
  3. muntligen presentera ett större arbete,
  4. kritiskt granska och diskutera ett i tal och skrift framlagt vetenskapligt arbete.

Organisation / Arbetsgång

KVP-kandidatuppsatser skrivs vanligtvis individuellt. Studenten själv formulerar eller letar upp en intressant kognitionsvetenskaplig problemställning eller forskningsfråga att studera i sitt kandidatarbete. I början av kursen skriver varje student en kort projektbeskrivning (ca. en halv sida). Baserat på dessa projektbeskrivningar tilldelar kursansvarig en handledare och en uppsatsexaminator (jfr. nedan) fšr varje uppsats/student. Mer information om arbetsgången finns i Anvisningar.

Roller

Kursen har en kursansvarig som också fungerar som kursexaminator (2024: Tom Ziemke). Varje kandidatuppsats har en handledare och en uppsatsexaminator som gemensamt handleder/examinerar en uppsatsgrupp på vanligtvis 5-6 studenter per grupp. Dessutom kan det finnas extern uppdragsgivare/bihandledare, t.ex. om man gör sitt kandidarbete på ett företag eller forskningsinstitut. Nedan beskrivs deras olika ansvarsområden lite mer detaljerat.

  • Handledaren är en forskare/lärare vid LiU, med vetenskaplig kompetens inom något kognitionsvetenskapligt område, samt med god kännedom om programmets inriktning och kvalitetskrav. Handledaren har kontinuerlig kontakt med studenten och stödjer denne i utformning och genomförande av uppsatsarbetet samt författandet av uppsatsen. Handledaren bör i dessa moment se till att den akademiska höjden som krävs av uppsatsen säkerställs.

  • Uppsatsexaminatorn är en disputerad forskare vid LiU med vetenskaplig kompetens inom något kognitionsvetenskapligt område, samt med god kännedom om programmets inriktning och kvalitetskrav. Uppsatsexaminatorns roll är framför allt att borga för kvaliteten på uppsatsen och att det uppfyller universitetets krav. Uppsatsexaminatorn betygsätter uppsatsen och examinerar uppsatsens oppposition.
  • Extern handledare/uppdragsgivare/företagskontakt: Om uppsatsarbetet utförs på ett företag eller ett forskningsinstitut (eller i vissa fall en annan institution än IDA) finns det ofta en extern handledare, uppdragsgivare och/eller företagskontakt som är expert på uppsatsämnet och som kan assistera i utformning och genomförande av arbetet.

Betyg

På uppsatsen ges betygen Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U).

Sidansvarig: Tom Ziemke