Göm menyn

IDA:s webbhistoria

Bakgrund

I augusti 1991 postade Tim Berners-Lee det berömda news-inlägget där han förklarade sitt World Wide Web-koncept vilket räknas som webbens födelse. LiU:s datorförening Lysator var först i Sverige (och bland de första i världen) med en webbserver i februari 1993.

Det var dock inte förren i slutet av 1993 som webben tog fart när webbläsaren Mosaic släpptes. På IDA började det testas med webbservern NCSA HTTPd (föregångaren till Apache) i januari 1994 och i mars var tjänsten igång på riktigt.


Äldsta webbträdet

Äldsta sparade webbträdet är från 1994-12-30. Bortsett från manualer till program och liknande dokumentation så finns det runt 500 vanliga webbsidor. Det är ont om media - PELABs: gruppbild är en av få större färgbilder.


IDA i färg

The Internet Archive's äldsta version av IDA är från 1997. Nu använder institutionen en standardiserad layout på alla sidor. Det är betydligt mer färgglatt jämfört med 1994 och IDA:s ursprungliga logotyp används i olika färgvarianter.


Del av LiU

År 2000 byter IDA till ett betydligt mer nedtonat utseende. Nu används en LiU-logga och IDA:s gamla logotyp försvinner därmed från webben.


Första LiU-mallen

Under 2001 införde LiU en blå topplist som gemensam navigation på universitetets alla webbsidor.


Randigt

Webbläsarna börjar bli lite kompetentare och en randig topp-list (en bakgrundsbild) gör sitt intåg i LiU-mallen. Rubrikerna är röda i den här mallen, men IDA väljer bort den blekrosa rubrikbakgrund som LiU använder i vänstermenyn. Innehållet på IDA:s startsida är till största del fortfarande en presentation av institutionen.


Dynamiskt innehåll

Under 2005 jobbas det med att få webbsidan lite mer levande. En grupp bilder, händelser ur LiU:s kalendarium och IDA:s nyhetsflöde tillkommer.


Ny grafisk profil

Under 2006 gör LiU:s grafiska profil med griffeltavlan entré. I första vändan var den svart med bilder i diagonala rutor. Mallen var anpassad för skärmar med 800 pixels bredd. För IDA:s del tillkommer det här året den nya logotypen med blockbokstäverna. I stora drag lever det här utseendet kvar ända fram till 2012.


Smärre förändringar

Under 2009 uppdaterades LiU-mallen till att passa skärmar som var 1024 pixlar breda. Under 2010 fasades de diagonala rutorna ut ur den grafiska profilen, annars skedde mest smärre förändringar där länkar flyttades runt.


Mera blått

Sommaren 2012 lanserades till sist den så kallade "mall11" baserad på LiU:s uppdaterade grafiska profil med nytt färgtema och lite fräschare utseende.


Uppdaterat innehåll

I väntan på projektet LiU-webb 2014 (eventuellt ett nytt mallbyte) så moderniseras innehållet på IDA:s startsida under sommaren 2013.


Sidansvarig: Webmaster
Senast uppdaterad: 2013-06-08