Göm menyn

TDP001 Handhavande av datormiljö

Ht1 2012


Innan ni börjar


Innan ni kan börja med era installationer av operativsystem (instruktioner kommer framöver) behöver ni få tillgång till Microsoft Developer Network Academic Alliance (MSDNAA), vilket innebär att ni får licensnycklar för diverse Microsoft-produkter, inklusive Windows 7, att använda på era labbdatorer. Dessa nycklar fås genom att ni från e-GO skickar e-post till msdnaa@ida.liu.se, anger att ni går IP-programmet och begär att få ett konto på MSDNAA. Ni behöver dock inte ladda hem Windows 7 själva då vi har ett antal skivor som ni kan få låna.

Laborationsmaterial

Följ länkarna i respektive nedanstående rubrik för vidare instruktioner.

STONE (STONE utan inloggning)

I STONE lär du dig att komma igång med våra UNIX-miljöer på IDA och innehåller mycket stoff ni behöver tillgodogöra er inför senare kurser.

Installationslaboration 1: Windows 7 Pro

I salen PC7 kommer det finnas tio skivor tillgängliga med 32-bitars windows 7 pro på engelska. Om ni inte vill ha den versionen får ni gärna testa någon annan som finns tillgänglig på MSDNAA, men då får ni själva bränna ut en skiva. Guiden är skriven för windows xp men fungerar bra även för windows 7. Dock kan det vara bra att ta lite mer utrymme än 20GB (runt 100GB rekommenderas).

Observera att det går bra att installera windows utan licensnyckel. Tryck bara på nästa när frågan kommer under installationen. Då får man en prövoperiod om 30 dagar innan operativsystemet blir oanvändbart. Se till att ha skaffat en nyckel innan dess.

Laboration 2: Installera GNU/Linux Ubuntu

Även här finns det skivor att tillgå. Vi har gett er 32-bitars Ubuntu 12.04 på engelska. Även här får ni gärna testa något annat om ni vill. Även denna guide är lite föråldrad (skriven för ubuntu 7.04) men fungerar i grunden. Dock har vi nya datorer som kan ge lite problem med grafiken. Om grafiken strular kan det behövas nya drivrutiner som kan installeras enligt följande guide:

Öppna en ny terminal med ctrl-F1 och skriv föjande kommandon:

  • sudo apt-get upgrade
  • sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
  • sudo apt-get update
  • sudo apt-get install nvidia-current nvidia-settings
  • sudo reboot

Om ni vill installera followPrint-skrivarna i ert ubuntusystem kan ni följa denna guide. Tyvärr saknas PPD-filerna som de refererar till så den som krävs till followprint så denna kan ni ladda ner här.


Sidansvarig: Eric Elfving
Senast uppdaterad: 2013-08-26