Göm menyn

Seminarium 12 - Alla grupper

(Detta är uppdaterat för distanstenta. En del av informationen är tagen ur epost som har skickats till studenterna.)

(När vi återgår till andra tentor behöver den vanliga informationen skickas ut till studenterna i epost och vi behöver också återställa en del gammal information till den här filen...)

Instruktioner

Syftet med seminariet är att förbereda studenterna för den kommande tentan. Seminariet inleds med lite information om tentans upplägg. Sedan går du med klassen genom uppgifter från en exempeltenta.

Vi har tidigare sagt att det är viktigt att det är just exempeltentans uppgifter du går igenom och inte någon gammal tenta då studenter vill ha gamla tentor till egna studier. Nu finns det så många gamla tentor att det i princip skulle gå att gå genom vilken som helst, men det bör i så fall meddelas i god tid i förväg eftersom studenterna kan vilja förbereda sig för seminariet...

Det mesta i detta seminarium är gemensamt för samtliga grupper men som handledare kan du välja att anpassa genomgången till gruppen.

Information

Anmälan

Påminn studenterna om att de måste anmäla sig i tid till tentan. Om man inte är anmäld får man inte skriva tentan.

  • Info om någon frågar: Vi planerar att ha en "vanlig" datortenta på plats, och då är det tekniskt svårt att lägga till nya anmälningar i efterhand. Därför tillåts detta inte. Vid distanstentor gäller LiU:s allmänna regler om att man måste anmäla sig i förväg. Vi kan inte påverka detta och "vara snälla". Har man inte anmält sig i tid finns det inget som vi kan göra.

Tentamensdatum och tid

Gå genom datum och tid(er) för tentan.

Tidigare har vi ofta haft dubbla tentatillfällen i januari, eftersom det var svårt för alla att få plats i datorsalar på samma gång. Numera finns flera datorsalar och alla skriver tentan på samma gång. Om LiU skulle gå tillbaka till distansläge gäller samma sak.

TDDE24/DAT1	Funktionell och imperativ programmering, del 2
2022-01-11	14	-	19	 Linköping

Tentans struktur

Att vi har helt andra förutsättningar än vanligt leder så klart till att uppgifter kan bli något annorlunda än vanligt i fråga om att man till exempel kan behöva motivera lösningar och förklara hur man har gjort, eller kan få uppgifter som är lite annorlunda än de typer som har använts i de gamla tentorna.

Det kommer i vilket fall som helst att finnas några programmeringsuppgifter där man ska implementera lösningar på några problem. Det kan också tänkas komma en uppsättning flervalsfrågor eller liknande, som kan tänkas ske på kortare tid (till exempel 08:00-08:15) innan programmeringsuppgifterna. Det här är inte helt bestämt ännu eftersom det tar väldigt mycket tid att skapa en ny tenta och ännu mer tid när man måste ta hänsyn till annorlunda förutsättningar. Slutlig information om exakta tidsuppdelningar kommer att annonseras senast några dagar i förväg.

Påminn studenterna om att vara i tid -- extra viktigt på grund av möjligheten till uppdelad tid.

Att inte allt är 100% förutbestämt enligt en exakt standardiserad mall är inga konstigheter, utan något som kunde hända under vilken tenta som helst. Även tentor som är "på plats" kan vara totalt annorlunda än de 10 tidigare tentorna. Gamla tentor lämnas ju ut för att studenter begär det, inte för att de är en särskilt bra studiemall! Kursen definieras av kursmålen och det som har lärts ut, och det är alltid detta man ska studera efter, inte en specifik form av test.

Hjälpmedel

Eftersom det är omöjligt att kontrollera vilka eventuella hjälpmedel som används gäller att alla hjälpmedel är tillåtna, utom att diskutera med andra personer. Man måste dock själv skriva och förstå all kod som lämnas in.

Alla får alltså möjlighet att använda hela Internet och gamla tentor med mera -- allt annat skulle leda till en ojämn "spelplan" för tentanderna beroende på hur väl man håller sig till reglerna.

Otillåtet

  • Som sagt: Att diskutera med andra under tentans gång är helt förbjudet, vare sig det är kurskamrater eller andra personer som du känner eller forum på nätet.

  • Man får inte heller göra tentasvar eller annan relaterad information tillgänglig för andra på något sätt under tentans gång. Alla uppgifter ska genomföras helt individuellt.

Vi är enligt reglementet skyldiga att anmäla om vi tror att det skulle kunna vara fusk i något fall.

Programmeringsmiljön

För att delta i tentan behöver du ha tillgång till TDDE24-2020 på Lisam: https://liuonline.sharepoint.com/sites/Lisam_TDDE24_2020HT_K1. Där kommer tentan att göras tillgänglig för de tenterande. Det kan som sagt hända att hela tentan blir tillgänglig på en gång eller att vi lämnar ut nya uppgifter en och en under tentatiden, med olika deadlines för de olika uppgifterna.

Om du inte har tillgång till kursen i Lisam, se till att du är registrerad på denna kursomgång! Detta sköter du på vanligt sätt (vilket vi i kursledningen inte kan påverka).

Du kommer att behöva ha en dator tillgänglig. På den datorn ska du använda Python 3.6, 3.7, 3.8 eller 3.9 för att lösa tentauppgifterna (tillsammans med valfri editor / utvecklingsmiljö). Det är bäst att ha en egen dator med detta installerat!

Det är möjligt att man kan logga in på Thinlinc eller tjänster som ssh.edu.liu.se, men det finns inga garantier att de tjänsterna eller din uppkoppling till nätet fungerar under hela tentatiden. Enligt universitetets direktiv är det så här vi ska göra, så jag kan tyvärr inte påverka något eller göra undantag om någon t.ex. har problem med egen dator eller inte har en egen dator tillgänglig.

På universitetets datorer (Thinlinc) finns kommandot module add courses/TDDE24 som kommer att anges i tentan -- det ger tillgång till Python 3.8.

Testa i förväg att allt fungerar på din tänkta dator!

Resultaten kommer du att skicka in via Lisam. Det kommer att finnas en backup vid eventuellt krångel med Lisam, men att fullständigt gardera sig mot allt är svårt, särskilt i och med kravet att alla studenter ska behandlas lika (och att ge utökad tid pga nätverkskrångel kan bryta mot det). Testa gärna att använda mobiltelefonen som en hotspot till datorn så att du har möjlighet att skicka via mobilnätet om ditt vanliga nätverk har problem.

Det går också bra att lämna in flera gånger i Lisam för att vara säker på att lösningar finns med. Bara den senaste inlämningen räknas, så (a) det går bra att ersätta gamla lösningar med förbättrade, och (b) man måste komma ihåg att ta med gamla lösningar när man lämnar in flera. Exempelvis kan man först lämna in ex1.py, sedan både ex1.py och ex2.py.

Man får använda vilken utvecklingsmiljö som helst, så länge som man själv skriver koden. Man får till exempel använda Python-plugins som ger bättre allmän kodkomplettering.

Tentauppgifterna

Antalet tentauppgifter är ännu inte bestämt (och är i princip irrelevant eftersom det inte finns någon definition av hur stor en "uppgift" är).

Vi anger inga betygsgränser i förväg, på grund av den nya situationen. Detta är helt enligt reglerna: Examinatorns uppgift är att bedöma hur väl studenterna har uppfyllt kursmålen och för detta krävs inte ens att poänggränser finns -- man kan också göra helhetsbedömningar utifrån varje tenta.

Gamla tentor inklusive lösningsförslag finns tillgängliga på kursens webbsidor: https://www.ida.liu.se/~TDDE24/tenta/index.shtml

VIKTIGT: Kursen definieras inte av gamla tentor, utan av kursmålen och kursinnehållet (labbar, studiematerial, seminarier). Gamla tentor kan ge en vink om vissa kunskaper och färdigheter som kan komma att behövas under tentans gång, men nya tentor kan se helt annorlunda ut. Det exakta innehållet i en kurs kan också ändras från år till år och då finns inga gamla frågor om de nya områdena.

Konkreta studietips

  • Det är helt OK att använda gamla tentor som en del av studierna.

  • Du som studerar inför en tenta behöver också generalisera från detta -- inte fastna i att en uppgift följde ett visst exakt mönster, utan kunna använda samma kunskaper även när programmeringsproblemet ser lite annorlunda ut.

  • Det är bra att använda även labbarna som en del av studierna. Skulle du kunna lösa alla de här uppgifterna igen, på egen hand?

  • Även studiematerialet ingår. Förstår du det som har sagts och kan du använda förståelsen när du får ett programmeringsproblem?

Inlämning och rättning

Inlämning av uppgifter sker via Lisam. Mer instruktioner skickas ut via epost.

Rättning

Precis som vanliga tentor granskas / "rättas" denna tenta i efterhand.

Rättningskriterier

Preliminära rättningskriterier finns i granskning.pdf. De bör diskuteras -- men vi kopierar dem inte till denna sida, eftersom det då blir risk att vi inte håller båda sidorna uppdaterade. Titta på den aktuella websidan istället.

Rättningskriterier kan justeras när vi närmar oss tentan. Studenterna kommer att få ett slutligt försättsblad innan tentan.

Mer information kommer!

Mer information kan läggas upp på tentawebsidan när tentan närmar sig.

Tentan

För varje uppgift i exempeltentan: Ge studenterna några minuter att fundera på uppgiften och göra något konkret, t.ex. skriva upp lite egen pseudokod för en lösning. Sedan går du genom en lösning och diskuterar den med studenterna.

Du får så klart också anpassa det här tillvägagångssättet efter vad som fungerar bra för din seminariegrupp.

Exempeltenta

tictactoe_s.py

Facit


Sidansvarig: Peter Dalenius
Senast uppdaterad: 2021-12-03