B1. Första gången med Linux
Vi mjukstartar med att förklara vad Linux är och introducerar några begrepp som är viktiga.
1. Vad är Linux?
Du är kanske van vid att använda Windows eller MacOS sedan tidigare. Lite förenklat kan man säga att Linux är ytterligare ett alternativ, men det är lite mer komplicerat än så.
Ett operativsystem är den grundprogramvara som startas först när du kör igång datorn. Operativsystemet finns hela tiden i bakgrunden och hjälper andra program att få åtkomst till olika fysiska enheter i datorn. Det tar hand om en massa praktiska tekniska uppgifter som att lagra filer på hårddisken i rätt ordning, dela upp internminnet rättvist mellan olika programvaror och tala om var och när olika konkurrerande program får köra. Operativsystemet är datorns arbetsledare, vaktmästare och administrativa assistent.
Windows och MacOS är två exempel på vanligt förkommande operativsystem. De kommer båda som färdiga paket och som användare har du sällan något större intresse av att fundera på hur operativsystemet är uppbyggt i detalj. Linux fungerar lite annorlunda. Det är mer inriktad mot användare som själva vill kunna anpassa olika delar. Därför finns det inte en enda global Linux-version, utan en mängd olika distributioner. De kan heta saker som Ubuntu, Fedora, Debian eller Arch Linux. Olika distributioner är anpassade efter olika behov. Ubuntu är nybörjarvänligt medan Arch Linux är mer minimalistiskt. Du kan tänka på olika distributioner som olika modeller av samma bilmärke. Gemensamt för alla Linux-distributioner är dock kärnan, den allra innersta delen av operativsystemet som sköter de mest hårdvarunära uppgifterna. Den högra delen av illustrationen nedan visar hur Linux är uppbyggt i grova drag.
En annnan sak som skiljer ut Linux är att det finns många olika alternativa skrivbordsmiljöer, eller fönsterhanterare som det också kallas. De kan heta saker som GNOME, KDE Plasma, XFCE eller i3. Precis som olika Linux-distributioner är olika fönsterhanterar inriktade på olika arbetssätt.
Linux har ärvt de flesta av sina idéer från UNIX, en familj av operativssystem som började utvecklas i slutet av 1960-talet. Fördelarna med Linux och UNIX är många. De är redan från början avsedda att användas i nätverk och har generellt en högre säkerhet och stabilitet än de alternativ som finns på marknaden.
2. Miljön i våra datorsalar
Den Linux-miljö som tillhandahålls för studenter på LiU använder distributionen Ubuntu och fönsterhanteraren XFCE. Både hårdvara och mjukvara uppdateras kontinuerligt. En särskild enheten inom Digitaliseringsavdelningen, kallad Digitala resurser (DRS) har hand om datorsalarna. Deras information om datorsalar på Liunet studnet innehåller det mesta som är värt att veta.
Om du redan har använt Linux tidigare, kanske till och med på din egen dator hemma, så kommer du antagligen att känna igen ganska mycket. Men en viktig sak skiljer sig åt. På din hemmadator är du administratör och kan göra vad du vill. Du kan installera vilka programvaror du vill och göra vilka inställningar som helst. Våra datorsalar är dock centralt administrerade och som enskild användare har du ganska begränsade rättigheter.
Du behöver aldrig slå på eller stänga av datorn, men för att kunna använda den måste du logga in. Skärmbilden på en dator som är ledig kan se ut som på bilden ovan.
Om skärmen inte visar ett inloggningsfönster som ovan, eller om skärmen visar mystiska skärmsläckaranimationer, betyder det att datorn är låst av en annan användare. Det är endast tillåtet att låsa skärmen i 15 minuter, så om du har bokad tid i salen, uppmana folk att lämna salen eller kontakta din laborationsassistent.
Om du väntar på ledig dator och märker att en maskin har varit ledig i längre än 15 minuter får du logga ut den användaren från datorn. Du gör detta genom att klicka på Switch user i informationsfönstret på skärmen. Om du är osäker om du får logga ut en annan användare kan du fråga din labbhandledare.
Ditt användarnamn och lösenord är samma som till ditt allmänna studentkonto, ditt LiU-id, som du hämtade ut för att få tillgång till e-post på universitetet. Du måste alltså ha hämtat ut din användaridentitet innan du kan logga in första gången. Om du vill ändra lösenord gör du det via tjänsten MinIT.
3. Skrivbordsmiljön
Skrivbordsmiljön är den grafiska omgivning som du arbetar i och den består av en fönsterhanterare med tillhörande komponenter samt ett antal mer eller mindre integrerade applikationer. I våra Linux-datorsalar används huvudsakligen fönsterhanteraren XFCE. Nedanstående bild visar hur skrivbordet kan se ut i XFCE.
Du kan också välja en alternativ skrivbordsmiljö innan du loggar in. Uppe till höger i inloggningsfönstret finns en ikon som du kan klicka på för att få upp en lista med alternativa skrivbordsmiljöer. Om du är nybörjare rekommenderar vi dock att du börjar med att använda XFCE och utforskar andra miljöer längre fram.
Övning
Klicka på menyn Applications som visas längst upp i vänstra hörnet. Prova att starta något program.
Sammanfattning
- Operativsystemet är det grundprogram som arbetar närmast själva datorn och hjälper oss att starta andra program.
- Det finns många olika distributioner av Linux.
- I Linux är fönstersystemet en separat del och det finns många olika fönstersystem att välja mellan.
- I våra datorsalar kör vi ett variant av Linux som heter Ubuntu och fönstersystemet XFCE.
Diagnos
När du har förstått de begrepp som vi har gått igenom i det här kapitlet är det dags att göra diagnos B1.
Sidansvarig: Peter Dalenius
Senast uppdaterad: 2025-06-30