A3. Datorsalar
Nu ska vi äntligen gå igenom var datorsalarna finns och hur du hittar dit. Men vi måste förstås också ta upp vilka regler som gäller för användningen av LiU:s digitala resurser.
1. Var finns datorsalarna?
Totalt på LiU finns runt 80 datorsalar med Windows och runt 20 datorsalar med Linux. För D och U är i princip all undervisning schemalagd i Linux-datorsalarna och dessa finns i södra delen av B-huset, alltså den del som är närmast Studenthuset.
På bottenvåningen i B-huset finns salarna SU00 till SU04. På andra våningen finns SU10 till SU18, samt SU24 och SU25. Om du tar sikte på den stora föreläsningssalen Ada Lovelace som ligger mitt i huset, så finns de flesta salarna runt den. De flesta datorsalar har 10 platser, men några är lite större.
På andra våningen i B-huset finns också Linux-datorsalarna Olympen, Asgård och Egypten.
Alla datorsalar på Campus Valla, oavsett operativsystem, finns utmärkta i Mazemap.
Och som vi såg i förra kapitlet kan du alltid se hur många datorer som är lediga på status.liu.se.
2. Support
Det är Digitaliseringsavdelningen som har hand om datorsalarna och alla de tekniska system som finns i bakgrunden. Till sin hjälp har de även studenttekniker som bidrar till drift och underhåll. Du kan känna igen dem på sina svarta tröjor med LiU-loggan och texten "Digitaliseringsavdelningen" på ryggen.
Om du märker att någonting inte funkar, anmäl det direkt! Annars kanske det tar lång tid innan någon går nästa runda för att kolla att allt funkar. Det enklaste sättet är att fylla i webbformuläret som skickas till IT:s kundcenter. Försök beskriva problemet så exakt som möjligt, så går det fortare att åtgärda.
Du kan även använda samma formulär för allmän återkoppling till Digitaliseringsavdelningen, t.ex. om du har förslag på nya programvaror som skulle kunna underlätta dina studier. Observera dock att möjligheten att installera fler programvaror är begränsad. Normalt är det kursens lärare som beställer vilka programvaror som behövs för en specifik kurs. Detta görs med god framförhållning för att allt ska vara redo till kursstart.
Lite mer detaljerad information om datorsalar, av alla sorter, finns på Liunet student.
3. Regler
De datorsalar som finns tillgängliga för studenter finns där av en anledning - att de ska användas för studierna, d.v.s. för att skriva rapporter, göra laborationer eller för kommunikation med lärare och andra studenter. För att detta system, med flera tusentals människor inblandade, ska fungera smidigt finns det vissa regler som alla måste rätta sig efter. Regler finns på olika nivåer:
- SUNET:s regler - SUNET är det nätverk som binder samman universitet och högskolor i Sverige. De regler som SUNET har ställt upp gäller alla som har datorer knutna till nätet och alla som utnyttjar tjänster via nätet.
- Universitetets regler - Utöver SUNET:s ganska allmänna regler finns dessutom tillägg som gäller för studenter och anställda vid Linköpings universitet.
- Regler för datorsalar - För datorsalarna gäller dessutom ytterligare några mer konkreta regler.
Datorsalarna är i första hand till för schemalagda laborationer, i andra hand för kursverksamhet som inte är schemalagd och i tredje hand för privata ändamål. (Detta innebär att en lärare har rätt att ta över en ledig datorsal om den behövs för undervisning.)
Om du letar efter en ledig dator, klampa inte runt i alla datorsalar och stör den pågående undervisningen utan visa hänsyn mot de studenter som arbetar på schemalagd tid.
Övning
Ta en snabbtitt på de olika regelverken.
4. Kontor och expeditioner
De flesta av dina lärare har sina arbetsplatser i närheten av datorsalarna. Lärare på Institutionen för datavetenskap (IDA) sitter i E-huset eller i B-huset. Lärare på Institutionen för systemteknik (ISY) sitter i B-huset. I anslutning till föreläsningssalen Ada Lovelace finns också ett postrum där alla lärare har postfack. Det är förstås inte så mycket papperspost som hanteras nuförtiden, men om du mot all förmodan skulle behöva lämna in något på papper så finns det fortfarande ett gammaldags postrum.
Om du behöver leta reda på din lärares kontor kan du först söka efter dem med sökfunktionen på externwebben liu.se. Alla anställda har en medarbetarsida där det står i vilket hus och vilket rum de sitter. Sedan kan du använda Mazemap för att leta reda på var deras kontor befinner sig.
Om du har skrivit en tenta på papper och vill hämta ut den, när den är färdigrättad, så kan du gå till någon av expeditionerna. ISY har sin expedition mitt emot postrummet och IDA har sin expedition på andra våningen i E-huset. Allmän information om tentautlämning för alla institutioner finns på Liunet student.
IDA har även ett digitalt arkiv av gamla tentor där du kan logga in och kolla gamla tentafrågor. Det är sorterat efter kurskod.
Sammanfattning
- Det finns ett tjugotal Linux-datorsalar i södra delen av B-huset.
- Det finns en särskild grupp tekniker som har hand om datorsalarna och de vill gärna ha in felanmälningar så du ser ett problem.
- Det finns tre olika nivåer av regler som i grund och botten är ganska enkla.
- Det finns studerandeexepeditioner där du kan hämta ut skrivna papperstentor.
Diagnos
Vi kommer nu i diagnos A3 kolla vad du har lärt dig om datorsalar.
Sidansvarig: Peter Dalenius
Senast uppdaterad: 2025-06-30