Göm menyn

Linux hemma

I det här avsnittet går vi igenom vad partitionering är och visar hur du kan installera Ubuntu på din hemdator.

Inledning

När du har arbetat med IDA:s datorer i ett par månader så kommer du förmodligen märka att du kan arbeta mer effektivt när du jobbar i en Linux-miljö. Kanske vill du fördjupa din kunskap om Linuxsystem och lära dig vad du har för möjligheter och rättigheter när du är administratör. Då vill du köra Linux på din egen dator.

Denna modul är inte obligatorisk för kursen och kräver att du använder din egen dator då du måste installera viss programvara som du inte kan göra utan adminrättigheter. Den finns mest till som resurs för den som är intresserad att använda Linux på sin egen dator och undrar vilken lösning som passar dem och hur de ska börja.

OBS Denna modul kräver att du tar eget ansvar att ta reda på viss information, och länkar till fördjupande material. Vi kan bara rekommendera resurser som hjälper dig komma igång med installation på din maskin och varnar för möjliga problem som kan dyka upp vid nedladdning och installation av all programvara på nätet.

Val av operativsystem

Operativsystemet som används på IDA är Ubuntu 20.04. Vi rekommenderar att du använder samma operativsystem om du är nybörjare och vill öka din kunskap flitigt. Du hittar en samling av alla Linux-distributioner på distrowatch.com .

Tips : skriv lsb_release -a i ett terminalfönster på Ubuntu för att se information om operativsystemet.

Notera : Distro är förkortning på engelska ordet distribution och är vad man kallar de operativsystem som är baserade på Linuxkärnan.


En bild på distrowatch.com

Uppe till vänster finns ett input-fält där det står "Ange Distributionens Namn". Skriv in Ubuntu och klicka på så tas du vidare till sidan om Ubuntu. Här står det en massa information som förmodligen ser ut som ett helt annat språk just nu. Oroa dig inte; när du vet vad du letar efter så blir allting mycket tydligare.

Skrolla ner till tabellen Ubuntu summary och leta efter raden Nerladdningsspeglar . Om du klickar på länken här tas du vidare till nedladdningssidan för Ubuntu. Välj Ubuntu desktop och ladda ner filen. En modern dator kommer uppnå alla krav för senaste LTS (Long Term Support) versionen av Ubuntu.

Viktigt Verifiera alltid nedladdade program och operativsystem; detta för att se till att filerna inte ändrades under resan från servern till din dator. Du borde tas vidare direkt till en sida som visar instruktioner hur man gör detta när du klickar på Download . Annars finns det instruktioner hur man gör en hash-check på Ubuntu:s tutorial-sidor .

Virtuell maskin

Det lättaste sättet att komma igång med att använda Linux på sin egen dator är att skapa en s.k. virtuell maskin (eng. virtual machine) eller VM som emulerar en dator (hårdvara) med ett program (mjukvara). På en VM kan du installera valfritt Linux-distro utan att du riskerar förlora tillgång till data eller det befintliga operativsystemet. Använder du en dator med MacOS så är det bästa alternativet att använda en VM.

VirtualBox

För att skapa en VM behövs relevant program. Ett vanligt program som används för detta på både Mac och Windows är Oracle VirtualBox . Ladda ner binärfilen för ditt operativsystem (glöm inte att verifiera nedladdade binärfilen) och installera programmet.

Att allokera lagringsutrymme och minne

En VM kräver att man allokerar lagringsminne (eng. storage) och RAM-minne (eng. memory) när man skapar den.

När du allokerar lagringsminne så kommer lagringsutrymmet för den virtuella maskinen sparas undan som sin egen fil i din dator. Därmed kommer du inte ha tillgång till det utrymme som du allokerar till din VM i din dators vanliga operativsystem förrän du raderar din VM. Därför borde du endast allokera så mycket lagringsutrymme till din VM som du är bekväm med att vara utan i ditt vanliga operativsystem.

Däremot så är allokeringen av RAM-minne en temporär process. När du kör igång din VM så tar den kontroll över den avsedda mängden RAM-minne och släpper det sedan igen när du stänger ner den. Det är dock viktigt att du lämnar en del RAM-minne som det vanliga operativsystemet kan använda. En säker mängd RAM att allokera till din VM är 1/4 av totala RAM-minnet som du har i din maskin.

Skapa din virtuella maskin

För information om hur du skapar din VM hänvisar vi till dokumentationen för VirtualBox . Om du fortfarande behöver hjälp så kan du söka på Google för hur man skapar en VM för ditt operativsystem med din valda Linux-distro. Det finns otaligt många andra som har behövt hjälp med att komma igång med sin första VM, och information om hur man löser de flesta problemen går att hitta på nätet. Det är en oumbärlig färdighet för en ingenjör att veta hur man söker information på nätet.

Dual-boot Windows

Ett flexibelt och bestående sätt att använda Linux är att köra en dual-boot . Med ett dual-boot system kan du ha två (eller fler) separata operativsystem på din dator och välja vilken som du vill använda varje gång du startar datorn. Det är möjligt att göra en dual-boot på både Mac och Windows, men processen för att skapa ett dual-boot system på Mac är så jobbig att det är svårt att motivera. Därför rekommenderar vi istället att Mac-användare skapar en VM och håller sig till den lösningen om de vill använda Linux hemma.


By SF007 - self-taken screenshot, Public Domain, Link

För den intresserade Windows-användaren kan det vara roligt att skapa ett dual-boot system och ett bra sätt att dela upp sitt arbets- och nöjesutrymme på samma maskin. Denna modul är inte för en nybörjare med datorer och även dina handledare kan vara okunniga om just detta ämne, så du kan inte förvänta dig att dom vet hur man hjälper dig med just ditt problem om du stöter på något.

OBS : Processen för att skapa en dual-boot kan ta ett par timmar att slutföra om man inte har erfarenhet sedan tidigare. Ta din tid och läs ordentligt vad du gör. Om du gör fel så kan du behöva börja om processen eller till och med bli av med ursprungliga operativsystemet, och även om du gör rätt så kan du behöva lösa eventuella problem med installationen. Ta det sakta om du väljer att skapa ett dual-boot system, och tänk på att det mesta som du kommer göra som student kommer du kunna göra i en virtuell maskin.

Processen för installation kan skilja sig något från dator till dator. Av denna anledning så komer vi gå igenom processen i breda drag och hänvisa till Google och djupgående guider för installation på ditt system. För att installera Ubuntu på en dator behöver man en minnessticka med >4Gb utrymme. Stickan ska formateras, så all befintlig data på stickan kommer att försvinna. Backa upp viktig data som du absolut inte får bli av med på din hårddisk.

Vad är partitionering?

Någonstans på hårddisken på din dator ligger operativsystemet som din dator använder. Vare sig det är macOS, Microsoft Windows, eller TempleOS så lagras operativsystemet på hårddisken. Resten av hårddisken är oftast avsedd som lagringsutrymme, och används för att spara filer som operativsystemet har tillgång till och använder när den kör processer.

Partitionering kan enklast beskrivas som en uppdelning av utrymmen på hårddisken. Målet med partitionering är att smala ner det befintliga lagringsutrymmet och avse ett utrymme på hårddisken för ett nytt operativsystem med tillhörande lagringsutrymme.

OBS : Gör en backup på befintlig viktig data om du partitionerar din hårddisk. Det finns alltid risk att du blir av med data på hårddisken om något går snett vid partitionering.

Skapa en Ubuntu bootable USB

Ubuntufilen som laddades ner i steget Val av operativsystem ovan var av typen .iso , som är en skivavbildningsfil. Med denna kan du skapa en bootable USB som låter dig köra Ubuntu på datorn så länge stickan är inkopplad. Så länge det finns en ledig lagringspartition på hårddisken så kan du även installera Ubuntu från den stickan till det lediga utrymmet.

För att skapa en live USB krävs en USB installer . Rufus är ett sådant och formaterar om den valda stickan med den utsedda Linux-distron från den valda iso -filen. Följ instruktionerna i länken för att skapa en live USB från den nedladdade .iso -filen.

OBS : Om du väljer att installera till fel lagringsutrymme, d.v.s. inte USB-stickan så kan du bli av med information på det lagringsutrymmet och möjligtvist ett befintligt operativsystem. Kort: var väldigt försiktig med detta steg. Gör du fel så blir det jobbigt.

Starta operativsystemet på USB-stickan

Leta upp hur man kommer in i BIOS på din dator och hur man väljer USB-enheten som första alternativ i din bootloader. På nyare datorer med Windows installerad kan det finnas ett gränssnitt som heter UEFI med utökad funktionalitet i BIOS. Nyckelord Boot from USB [UEFI] i Google ger god information för hur man ordnar om sin bootloader.

Vidare till installation

När du har lyckats starta Ubuntu så vill du installera det på det lediga utrymmet som du partitionerade. En prompt kommer dyka upp på skärmen som tar dig genom installationsprocessen.

När du kommer till steget "Installationstyp" (eng. Installation type), stopp och läs ! Här kan du bli av med operativsystemet igen. Det finns en guide (med bilder) för hur man kan allokera utrymmet på It's FOSS , men kort sagt bör du skapa ett utrymme för din root -mapp (/), din home-mapp (/home) och förslagsvist ett swap -utrymme. (Det är inte nödvändigt att skapa ett swap-utrymme, men gör det lättare för datorn att hantera när många processer kör samtidigt)

Följ instruktionerna i guiden som länkas ovan så kommer båda operativsystemen finnas installerade på din maskin. Igen: det kan fortfarande finnas problem att lösa med installationen. Google är din vän och du har varit smart och backat upp viktig information på datorn, så det är inget att vara orolig över. Problem går att lösa.

Sammanfattning

  • Distro är förkortning på engelska ordet distribution och är vad man kallar de operativsystem som är baserade på Linuxkärnan.
  • Partitionering kan enklast beskrivas som en uppdelning av utrymmen på hårddisken.
  • Du hittar en samling av alla Linux-distros på distrowatch.com. Härifrån kan du ladda ner Ubuntu.
  • Ubuntu laddas ned som en skivavbild, .iso, som du använder för att skapa en live USB.
  • För att skapa en live USB krävs en USB installer.
  • Starta operativsystemet från USB-stickan genom att gå in i BIOS och välj USB-stickan som operativsystem i bootloader.
  • För att fixa dual-boot på ditt system hänvisas du till guider gjorda specifikt för ditt system.

Diagnos

Det finns ingen diagnos för detta avsnitt men det kan vara en bra idé att repetera och testa det som tas upp så att det sätter sig på minnet!


Sidansvarig: Peter Dalenius
Senast uppdaterad: 2023-08-21