Göm menyn

Vad är skalet?

I det här avsnittet går vi in på vad skalet är och hur man kan arbeta med filer och kataloger i det. Vi går också igenom hur man hittar information om Linux via manualsidorna.

Skalfönstret

När du använder skrivbordsmiljön Xfce ser skalfönstret ut som på bilden nedan.


Ett skalfönster

Längst upp till vänster i fönstret ser du prompten. Den talar om vilket användarnamn du har och vilken server du är inloggad på.

I skalfönstret använder man ett s.k. kommandospråk, där man skriver in kommandon, för att utföra uppgifter. Principen är mycket enkel. Du skriver in ett kommando och trycker Enter varvid skalet utför kommandot och ibland skriver ut ett meddelande. Man måste stå vid prompten för att kunna mata in ett kommando, d.v.s. fönstret måste vara aktivt och markören måste stå efter en prompt. Till prompten brukar räknas den text som står till vänster om markören när man precis har startat sitt skalfönster.

Övning Leta upp ett skalfönster och skriv in date och tryck Enter. Du bör få se dagens datum och aktuellt klockslag.

Arbeta med filer och kataloger

I de flesta skrivbordsmiljöer finns verktyg för att ta hand om filer och kataloger. I Microsoft Windows finns Utforskaren (eng. Explorer) som du säkert har stött på förut. I Xfce finns en filhanterare som du kommer åt genom att dubbelklicka på Home på skrivbordet. Nedan ser du en bild på filhanteraren.


Filhanteraren

Hantera filer och kataloger i skalfönstret

Även om filhanteraren är lätt att använda tack vare det grafiska gränssnittet kommer du dock i längden att bli mycket mer effektiv om du istället använder skalfönstret för att hantera filer och kataloger. I skalfönstret har du tillgång till avsevärt många fler funktioner och efter lite träning går det mycket snabbare att skriva in dessa korta skalkommandon.

Om du är van vid ett grafiskt gränssnitt kommer skalfönstret till en början att kännas förvirrande. Det presenterar ingen information om du inte ber om den själv. Det enda du ser är den så kallade prompten vid vilken du skriver in kommandon. I figuren nedan består prompten av namnet på användaren och namnet på den dator användaren sitter vid.


Navigering i skalfönstret

I exemplet ovan har användaren skrivit in kommandot pwd och tryckt Enter. Resultatet av det är att namnet på den aktuella katalogen har skrivits ut. Man säger att användaren "står i" eller "är i" katalogen /home/isaho220. Kommandot pwd betyder print working directory.

Nästa kommando som skrivits in är ls. Det är en förkortning för List Structure och resultatet är att en lista över underkataloger och filer i den aktuella katalogen skrivs ut. I det här exemplet ser vi inte vad som är kataloger och filer, men en god gissning är att Music är en underkatalog med musik och att scores.txt~ är en textfil (Mer specifikt en backup av en textfil, troligtvis skapad av en textredigerare). Vikten av att ge kataloger och filer vettiga namn kan inte betonas nog.

Det tredje kommandot som skrivits in ovan är cd Documents. Kommandot cd är en förkortning för Change Directory och resultatet är att användaren går ner i underkatalogen Documents. Användaren står nu i katalogen /home/isaho220/Documents, men detta står ingenstans i skalfönstret. Därför gäller det att hålla i huvudet var någonstans i strukturen man befinner sig. Efter ett tag brukar detta inte vara något problem. Man kan ju med hjälp av pwd ta reda på var man befinner sig eller med hjälp av cd gå direkt till den katalog man vill komma åt.

Övning Kontrollera vilken katalog du står i med pwd och visa sedan innehållet med ls.

Vad är sökvägar?

I skalfönstret har man ingen möjlighet att klicka på ikoner eller dra och släppa för att flytta runt filer. Istället får man skriva kommandon och ange sökvägen till de filer man vill manipulera. En sökväg är helt enkelt en adress som talar om vilken fil eller katalog i filsystemet som man vill komma åt.

Sökvägar kan vara relativa eller absoluta. I det första fallet utgår man från den aktuella katalogen, i det senare från rotkatalogen. Kommandot cd Documents i exemplet ovan innehöll en relativ sökväg till katalogen Documents som utgick från den aktuella katalogen. Rotkatalogen betecknas med / och om man vill ange en gren med flera katalognamn separerar man dessa med / också. Katalogangivelsen /home/petjo450 ovan betecknar alltså katalogen petjo450 som ligger i katalogen home som ligger i rotkatalogen.

Din egen hemkatalog kan förkortas till ~ så att du alltid kan skriva cd ~ för att förflytta dig till hemkatalogen. Andra användares hemkatalogen kan förkortas till ~abcde123 där abcde123 är deras användarnamn. På IDA ligger hemkatalogerna i katalogen home, men detta är inte nödvändigtvis fallet på andra Linux-system.

Om man vill förflytta sig ner en nivå, dvs från aktuell katalog till en underkatalog, skriver man cd följt av katalogens namn. Om man vill förflytta sig uppåt en nivå skriver man cd .. istället. Alla kataloger utom rotkatalogen innehåller katalogen .. som hänvisar till närmast högre katalog. På samma sätt kan man använda katalogen . för att hänvisa till den aktuella katalogen.

En sammanställning av olika exempel på sökvägar finns i tabellen nedan.

Sökväg Förklaring
/ rotkatalogen
/home en katalog direkt under rotkatalogen
labbar en katalog direkt under aktuell katalog
../info en katalog på samma nivå som aktuell katalog (dvs först en katalog uppåt och sedan ner i katalogen info)
~/exempel.txt en fil i hemkatalogen
/home/petjo450/info.txt en fil i hemkatalogen för petjo450

Att få hjälp

För de allra flesta av oss är det omöjligt att känna till alla Linux-kommandon. Däremot kan man komma långt om man känner till grunderna och vet hur man ska ta reda på saker.

I Linux finns det ett par hjälpsystem som är mycket användbara, men de kräver lite tåladmod då det oftast rör sig om mycket text som man måste läsa. Efter lite övning så lär man sig dock hur man ska hitta på ett smidigt sätt.

Manualsidorna

Manualsidorna anropas med kommandot man. Ofta anropar man man med ett sökord som motsvarar det man vill ha hjälp om, t.ex. man cd för att få information om kommandot cd.

När man ska läsa manualsidor kan det vara bra att kunna bläddra i dem. Detta gör man genom att trycka på en av de snabbtangenter som finns:

Tangent Förklaring
Enter Bläddra en rad framåt
Space Bläddra en skärmsida framåt
B Bläddra en skärmsida bakåt
Q Avsluta
H Visa tillgängliga snabbtangenter

Övning Leta fram manualsidan för kommandot man.

Manualsidorna är uppbyggda efter ett särskilt mönster. Detta gör det enklare att hitta det man letar efter. En manualsida börjar alltid med ett stycke som heter NAME som innehåller de kommandonamn som manualsidan beskriver. Där finns också en liten kort beskrivning av vad kommandot gör för något.

Därefter kommer avsnittet SYNOPSIS. Detta avsnitt beskriver hur man ska skriva kommandot vid prompten. Detta kan se lite kryptiskt ut de första gångerna man läser manualsidor, men det är ofta väldigt beskrivande:

	
User Commands                                               ls(1)

NAME
  ls - list contents of directory

SYNOPSIS
  /usr/bin/ls [ -aAbcCdfFgilLmnopqrRstux1 ]  [ file ... ]

  /usr/xpg4/bin/ls [ -aAbcCdfFgilLmnopqrRstux1 ]  [ file ... ]

DESCRIPTION
  For each file that is a directory, ls lists the contents of the 
  directory; for each file that is an ordinary file, ls repeats 
  its name and any other information requested.
	

Ovanstående exempel är ett utdrag ur manualsidorna för kommandot ls. Under rubriken SYNOPSIS ser vi den generella syntaxen, d.v.s. hur vi kan formulera olika användningar av kommandot. Det som står inom hakparenteser är valfria parametrar som man kan ange till kommandot. I fallet ls kan man alltså t.ex. skriva:

ls -l ~/*.txt

Här är -l en av flera möjliga flaggor som anpassar utskriften från ls. Därefter motsvarar ~/*.txt det som anges som [ file ... ] ovan och det uttrycker att vi vill lista alla filer vars namn slutar med .txt som finns i din hemkatalog. Allt det där kommer att klarna så småningom.

Längre ner på manualsidorna kan du t.ex. hitta ett stycke om kommandots bakgrund, ofta heter det stycket HISTORY. Sist i dokumentet finns också ett stycke som visar relaterade kommandon. Det kan vara bra att titta i om man inte har riktigt full koll på vilket kommando man ska använda.

Övning Leta fram manualsidan för kommandot ls.

Övning Slå upp kommandot apropos i manualen. Vad gör det kommandot?

Övning Kör man -s1 Intro. Läs igenom denna introduktion till det första kapitlet av manualsidorna.

Förutom man finns det en del andra kommandon man kan använda för att söka hjälp bland manualsidorna. Här är några exempel.

Kommando Förklaring
apropos Sök i alla man-sidorna under rubriken NAME
apropos ftp Visa alla kommandon på vilkas man-sidor under rubriken NAME ordet ftp finns med.
man Visar sidor ur manualen
man cd Visar manualsidorna för kommandot cd.
man -k output Visar en lista med alla kommandon som har ordet output någonstans i beskrivningen.

Sammanfattning

Begrepp Förklaring
Skalfönster Ett fönster som tillåter användning av textbaserat kommandospråk.
Kommando En textbaserad sekvens som exekverar någon typ av instruktion.
Hemkatalog Den katalog där användaren kan lagra egna filer.
Aktuell katalog Den katalog som skalet för närvarande arbetar i.
Sökväg En adress som pekar ut en eller flera filer (eller kataloger) i ett filsystem.
Kommando Förklaring
date Visar aktuellt datum och tid
pwd Visar aktuell katalog
ls Listar filer i den aktuella katalogen
cd Byter aktuell katalog
man Visar manualsidorna. Kan skrivas med ett sökord efter för att få information om det ordet

Diagnos

När du har läst detta avsnitt är det dags att göra diagnos D5. Vad är skalet? . Gå till kursrummet i Lisam och klicka på Test i vänstermenyn.


Sidansvarig: Peter Dalenius
Senast uppdaterad: 2023-08-21