Göm menyn

Onlineresurser

I det här avsnittet går vi igenom de onlineresurser som finns att tillgå här på universitetet. Det mesta som ni behöver till er utbildning finns tillgängligt på nätet på LiU.

Studieinfo

studieinfo kan du se din utbildningsplan, programplan, och kursplaner för de kurser du läser och kommer att läsa.

För att hitta dina kurser så söker du efter programmets namn i sökfältet (Datateknik eller Mjukvaruteknik) och klickar på länken. I dropdown-menyn för antagningstillfälle ser du till att ditt år väljs. Om du väljer att titta på programplanen så får du en detaljerad lista med alla kurser som du kommer läsa i de kommande tre åren, samt få en överblick över kurser som du kan läsa när du börjar med kurser på masternivå. För varje kurs kan du läsa detaljerad information om t.ex. kursplan, kurslitteratur, och vilka examinationsmoment som finns i kursen.

Lisam

Lisam är LiU:s digitala lärplattform. Den baserar sig på miljön Microsoft 365 och kräver inloggning med LiU-id. I Lisam finns dina kursrum, dina programrum och länkar till olika administrativa studenttjänster. När du väl är inne i Microsoft 365-miljön kan du också enkelt komma åt Liunet student, din studentmejl och mycket annat.

Kolla gärna på två korta introduktionsfilmer till Lisam så att du är med på hur det funkar.

Kurs- och programrum

Om du klickar dig vidare från listan över kurser på startsidan kommer du till ett kurs- eller programrum, till exempel kursrummet för TDDE23. På startsidan i kursrummet kan du se meddelanden som lärare lägger upp för kursen.

Till vänster i kursrummet finns menyn för alla kursdokument. Det finns även en samarbetsyta där du kan ladda upp dokument som blir tillgängliga för alla studenter som är anmälda på kursen. Kursrummen kan se lite olika ut, beroende på vilka tjänster lärarna har valt att använda. I vissa kurser kommer du att få lämna in uppgifter via Lisam, främst skrivuppgifter. I vissa kurser kommer du att behöva anmäla dig till olika aktiviteter via Lisam. Det mesta av detta är rätt självförklarande.

Studenttjänster

Längst ner på startsidan i Lisam hittar du olika administrativa tjänster som du behöver till din utbildning. På ikonen bredvid rubriken ser du om tjänsten öppnas i en ny flik eller i samma flik. En del av tjänsterna har ytterligare information om hur de funkar.

Många av de administrativa tjänsterna finns i LADOK, så om du vill kan du lika gärna gå till LADOK direkt. LADOK är ett nationellt system som används av alla lärosäten för att hantera kursregistreringar och studieresultat. Det är inte förrän poängen finns i LADOK som du egentligen är godkänd. CSN har åtkomst till LADOK och använder det för att kolla dina resultat. Namnet LADOK betydde ursprungligen "lokalt ADB-baserat dokumentationssystem", vilket väl antyder hur gammalt det är i grunden.

Du loggar in i LADOK med hjälp av ditt LiU-id. Första gången kan du därför behöva välja lärosäte. Sök då på Linköpings universitet och klicka på namnet. När du sedan har loggat in med ditt LiU-ID kommer du vidare till en sida som visar information om din aktuella utbildning. Här kan du även se dina avslutade kurser, få ut ubildningsintyg, samt ansöka om tillgodoräkning på kurser som du tidigare läst.

MinIT

MinIT är en digital tjänst där du hittar länkar till uppgifter om ditt LiU-kort, tillgängliga produktlicenser, tjänsten för att ändra lösenord på LiU och information om det trådlösa nätverket eduroam.

Program

Som student på LiU har du kostnadsfri tillgång till vissa betalda produktlicenser. Intressant för er som läser datateknik finns Matlab, Microsoft Office 365 ProPlus och Windows.

Eduroam

Eduroam är ett trådlöst nätverk som finns tillgängligt på universitet och högskolor (och vissa flygplatser och allmänna utrymmen) runt hela världen. Du behöver ett särskilt lösenord för att kunna ansluta och det får du via MinIT.

Tvåstegsverifiering

Så länge du är inloggad på LiU:s fasta nätverk eller via det trådlösa nätet Eduroam kan du komma åt alla LiU:s digitala tjänster enkelt. Om du befinner dig utanför LiU:s nätverk - hemma eller på campus men uppkopplad via mobilnät - kommer du då och då att vid inloggning avkrävas tvåstegsverifiering.

Du aktiverar tvåstegsverifiering på ditt konto via MinIT. Det kräver att du installerar appen Microsoft Authenticator. När det blir aktuellt med tvåstegsverifiering kommer du, utöver att ange lösenord, även avkrävas en sifferkod som dyker upp i Microsoft Authenticator.

Kraven på tvåstegsverifiering har tillkommit eftersom LiU i det rådande politiska världsläget är konstant utsatt för svåra cyberhot. Det handlar inte främst om att säkra dina egna data, utan om att hindra utomstående från att attackera andra delar av LiU genom att de får åtkomst till ditt konto.

LiU-IT

Om något strular med tekniska system så som inloggning eller maskiner så kan du kontakta LiU-IT och deras kundcenter. Om du har problem så når du dem på helpdesk@liu.se eller 013-28 28 28. Som vi nämnde i föregående kapitel kan du också kontakta dem genom att fylla i ett formulär.

Det finns också en särskild grupp som heter IRT (Incident Response Team) som hanterar ärenden kring spam, virus, missbruk m.m. Du kan rapportera problem till dem på abuse@liu.se. Beskriv ditt problem tydligt och inkludera relevanta delar av eventuell e-post som du har problem med.

IRT-gruppen övervakar all nätverkstrafik inom universitetets nät. Om du håller på med dumheter, t.ex. olaglig fildelning, kommer de att upptäcka det. Om du missbrukar IT-resurserna på ett sätt som bryter mot den ansvarsförbindelse som du skrev under, kommer ditt konto att stängas av och du riskerar att bli anmäld till disciplinnämnen. Tänk gärna efter en extra gång innan du gör något dumt, eller låt bli helt och hållet.

Övrigt

Liunet student kan du hitta relevanta länkar och information som berör LiUs IT-tjänser och support för studenter.

TimeEdit

TimeEdit-tjänsten används för schemaläggning av lokaler på LiU. Som student är tjänsten användbar då du kan se vilka lokaler som är bokade för olika kurser, samt boka salar till egna studier om de är lediga.

Schema

Alla kurser har sina scheman upplagda i TimeEdit. I denna tjänst kan man ta ut scheman för specifika kurser och program genom att navigera till Schema . För att ta ut ett schema öppnar du drop-down menyn i sökfältet och väljer antingen kurs eller studentgrupp . För kurser kan du söka på kurskod eller kursnamn, och för studentgrupp kan du söka på både hela programnamnet och programkoden. Till exempel så kan du välja att söka på studentgrupp och skriva in D1.a för att få ut det tillgängliga schemat för den studentgruppen.

När du har valt det du vill söka på klickar du på knappen Visa schema och får ut alla kursmoment som har schemalagts för de kurser som faller inom sökparametrarna.

Övning Ta ut schemat för din studentgrupp.

Användning i ett kalenderprogram

Det är väldigt smidigt och starkt rekommenderat att använda ett kalenderprogram vid universitetsstudier för att hålla koll på ens vardagliga schema. Till exempel så kan man använda Google Calendar och installera appen på sin mobil så att man alltid har den tillgänglig.

För att lägga till ens schema i en sådan app tar man först ut schemat i TimeEdit och klickar på Prenumerera uppe till höger i schemat. Här kan du välja att prenumerera på ett rullande schema eller ta ut hela schemat för en termin. I iPhone och iPad klickar du på länken nedanför fältet för att lägga till scemat i din Apple Calendar. För att lägga till schemat i en annan tjänst kopierar du .ics -länken som genereras och lägger till den i tjänstens import -funktion.

Om ändringar i schemat förekommer uppdateras dessa automatiskt i din använda tjänst.

Lägga till schema i Google Calendar

För att lägga till schemat i Google Calendar navigerar du till calendar.google.com och klickar på plusset (+) i fliken "Andra kalendrar" (eng. Other calendars) och klickar på "Från URL" (eng. From URL). Här klistrar du in prenumerationslänken och klickar på "Lägg till kalender".

Salsbokning

För att boka sal använder man TimeEdits studentbokningstjänst . Som student på LiU kan du boka salar på alla campus i Östergötland.

Om du vet vad lokalen heter så kan du skriva in exakta namnet i sökrutan, annars kan du begränsa sökningen till ett campus, en byggnad, och en ledig tidsintervall. Studenter kan boka salar till samma dag eller dagen därpå från 07:00 till 21:00, max 4 timmar för varje bokning och med max två bokningar i systemet per användare. Vissa salar får studenter inte boka, men studentföreningar har utökade lokalbokningsrättigheter.

Sammanfattning

  • studieinfo kan du se din utbildningsplan, programplan, och information om de kurser du läser och kommer att läsa.
  • Lisam är en plattform där du hittar din studentmejl, dina kursrum, länkar till studenttjänster och meddelanden som skickas ut till dig för kurser som du är registrerad på.
  • MinIT är en tjänst där du hittar länkar till uppgifter om ditt LiU-kort, tillgängliga produktlicenser, tjänsten för att ändra lösenord på LiU och information om Eduroam.
  • TimeEdit är en schemaläggningstjänst där du kan se ditt schema och boka salar till egna studier.

Diagnos

Om du har läst igenom detta och föregående avsnitt är det dags att göra diagnos D1. Väglednings- och onlineresurser . Gå till kursrummet i Lisam och klicka på Test i vänstermenyn.


Äppellunden vid Studenthuset erbjuder lugn och ro, och ibland äpplen.


Sidansvarig: Peter Dalenius
Senast uppdaterad: 2023-08-21