Göm menyn

Vägledningsresurser till studenter

I det här avsnittet går vi igenom några av de viktigaste resurserna för underlättande av studier på LiU.

Plattformar för studenter

Som student kommer du att komma i kontakt med massor av olika system och tjänster vid LiU. För att hjälpa dig att få lite bättre ordning på allt har vi skapat fyra huvudingångar.

  • Liunet student är LiU:s intranät för studenter. Här finns praktiska informationen om allt du behöver veta som student: hur du hittar på campus, hur du laddar ner programvaror, hur schemat fungerar.
  • Lisam är LiU:s digitala lärplattform. Här finns information från dina lärare om de kurser och program som är aktuella för dig. Här finns även länkar till olika studieadministrativa tjänster.
  • LiU-appen är en app för dig som student. Här har vi samlat några av de vanligaste tjänsterna så att du har dem ännu lättare tillgänliga. Här kan du t.ex. anmäla dig till tentor, söka och boka lokaler.
  • Studentlivet.se innehåller information om det studiesociala livet vid LiU, alltså allt sånt där roligt som äger rum utanför schemalagd tid.

Längre ner i det här avsnittet ska vi peka ut några av de viktigaste sakerna som du hittar på LiUnet student.

Studievägledning

Om du behöver allmänna råd om studierna, hjälp att ändra kursamälan eller stöd för att lägga upp en individuell studieplan så kan du alltid vända dig till studievägledningen. Studievägledaren för D- och U-programmen heter Johanna Milsten och du kan boka samtal via länken ovan. Studievägledarena har också drop in-tider. Under de första veckorna av utbildningen kommer du träffa studievägledarna flera gånger.

Studenthälsan

Studenthälsan kan hjälpa dig som student med frågor och bekymmer om din hälsa, ditt mående och dina studier. Du kan få samtal, rådgivning, gå på workshops och föreläsningar. All personal har tystnadsplikt. På Campus Valla hittar du Studenthälsan i Studenthuset.

Observera att Studenthälsan inte erbjuder sjukvård. I sådana fall hänvisas till 1177.

Språkverkstaden

Hos Språkverkstaden kan alla studenter få hjälp med skriftlig och muntlig framställning. Du kan t.ex. få hjälp med referenshantering eller att formulera dig tydligt och klart. Språkverkstaden erbjuder också "Våga tala"-kurser som riktar sig till dig som blir nervös inför muntliga presentationer. Språkverkstaden har också en hel del material som du kan ta del av online.

Stöd och kontakt

Om du behöver ha hjälp och inte vet riktigt vart du ska vända dig finns det två huvudsakliga ingångar.

  • Infocenter är den allmänna ingången. De kan hjälpa dig med olika studieadministrativa ärenden, t.ex. LiU-kort, men de är också experter på att hjälpa dig att hitta rätt i universitetets djungel. Förutom att få hjälp digitalt kan du också hitta Infocenter vid den stora disken på bottenvåningen i Studenthuset.
  • IT:s kundcenter har hand om alla tekniska frågor. Utöver att svara på frågor finns även en statussida som visar hur alla tekniska system mår just nu.

Bostad

Det kan vara svårt att hitta bostad i Linköping. Många flyttar hit från andra städer i Sverige och har inte haft tid att samla på sig köpoängen hos Studentbostäder. Om du fortfarande har svårt att hitta bostad eller har allmänna frågor om hur det är att bo i Linköping så finns KOMBO på andra våningen i Kårallen. Dom samlar all information om lediga lägenheter i Linköping och nödboende under augusti och finns till för rådgivning åt studenter som söker bostad.


Sidansvarig: Peter Dalenius
Senast uppdaterad: 2023-08-21