Göm menyn

Här får du lära dig mer om hur universitetet är uppbyggt, hur institutionen är uppbyggd, och var du passar in i det hela. Dessutom får du information om dina närmsta chefer.

Prefekten förklarar

Prefekt Henrik Eriksson förklarar institutionens struktur.

Från kurs till universitet

Varje kurs har en examinator, som ansvarar för kursen och kan sätta betyg. I de flesta fall är examinatorn också den som är kursledaren.

I många fall den man tänker på som "föreläsaren", men det kan förekomma att det är olika personer. Det är i många fall den person man tänker på som "föreläsaren", men det kan förekomma att examinatorn och föreläsaren är olika personer. Examinator är dock den som måste kolla att allt går rätt till, och är den som skriver under betygen. Notera alltså att det är skillnad mellan att till exempel rätta studenters labbar, och att godkänna dem på labbmoment i en kurs så att de får högskolepoäng. Det assistenten gör i det fallet är att göra ett beslutsunderlag. Själva beslutet fattas av examinator.

En kurs ges typiskt sett vid en institution. Hur det bestäms vilka kurser som ges för vilka grupper (program, fristående...) varierar mellan fakulteter. Men med något undantag är det institutionerna där lärarna finns, och som faktiskt sköter undervisningen. Om du är extraintresserad av hur allt detta hänger ihop, kan ett tips vara att kontakta studiebevakare vid din sektion.

Institutionen

Du jobbar för IDA, som är en stor institution på LiU med mycket undervisning. IDA består rent organisatoriskt av styrelse, prefektur, verksamhetsstöd och fem avdelningar inom olika forskningsområden. Varje institution har en chef, som har titeln prefekt. Nuvarande prefekt (2019) för IDA är professor Henrik Eriksson.

Avdelningar och enheter

Varje kurs du arbetar i på IDA tillhör en av IDA:s fem avdelningar: ADIT, AIICS, HCS, SaS eller Stima. Inom en avdelning finns det en eller flera enheter. Vanligtvis "tillhör" du en av dessa. Det händer dock att lärare deltar i kurser som tillhör olika delar av IDA.

Varje avdelning har en studierektor. Hen har formellt pedagogiskt och kvalitetsmässigt ansvar för avdelningens kurser. Det ekonomiska ansvaret ligger vanligtvis hos studierektor, men kan också ligga hos enheten. Det innebär en massa planeringsarbete, kring vilka lärare som är med i vilka kurser. För dig som anställd student innebär det att studierektorn eller enhetshefen du jobbar för är den som ansvarar för och anställer dig. Hen är din närmsta chef. Avdelningarna har också avdelningschefer. Det är typiskt sett inte samma person som studierektorn.

  • Vem är min närmsta chef? I UPP-gruppen är det enhetschefen för UPP. Annars, se studierektor.

  • Kursplanerna innehåller information om vem som är kursens studierektor och examinator.

Universitetet

Linköpings universitet är en statlig myndighet, där högsta beslutsfattande organ är universitetsstyrelsen. Närmast under styrelsen finns rektor, som är utsedd av regeringen att leda LiU:s verksamhet. Till skillnad från många andra universitet och högskolor har LiU sedan institutioner direkt under rektor. Typiskt sett ger institutionerna kurser, medan det varierar vem som bestämmer att kursen ska ges. Programkurser på LiTH beställs till exempel av programnämnder, och programråd på filosofisk fakultet.

LiU:s organisation.

Klicka på bilden för att förstora.


Sidansvarig: Anders Märak Leffler (tekniskt)
Senast uppdaterad: 2020-02-04



Sidansvarig: Anders Märak Leffler (tekniskt)
Senast uppdaterad: 2020-02-04