Anställning, timrapportering med mera
Som anställd student på IDA arbetar du typiskt sett som timanställd student eller amanuens på en av IDAs avdelningar (se organisation. Oavsett anställning ska arbetet omfatta undervisning, administration eller medverkan i forskning.
Vilka sorters anställningar finns det?
Studierektor Jalal Maleki (HCS) förklarar olika anställningsformer.
Studenter på LiU kan jobba som timanställda, amanuenser, eller tekniker.
Timanställda håller till exempel labbar eller rättar inlämningar. I slutet av varje månad redovisar de arbetade timmar, och får lön i samband med nästa löneutbetalning. En timanställd kan också arbeta med utveckling av laborationer, eller annat mer tekniskt arbete.
Amanuenser arbetar också med undervisning, men ett visst antal timmar per månad (max 50% av heltid) och mot fast månadslön. Det är en anställningsform som oftast rör studenter som arbetar med flera kurser och över en längre tid. Amanuens får man bara vara om man läser vid LiU, och inte tagit examen än. Lönen fastslås i stora avtal.
Anställningsformen tekniker (som kan uppgå till fulltid) kan också förekomma, men den är mindre vanlig.
Rapportering och insättning av lön
Första gången du ska tidsrapportera för att få lön är det viktigt att du kommer ihåg att registrera ditt kontonummer hos Swedbank. Om du arbetar timmar, fyll i blanketten för tidsrapportering och lämna den till din studierektor eller enhetschef (i UPP-gruppen). Om du lämnar in din blankett i slutet av en månad kan du räkna med att få den lönen i slutet av månaden därpå.
Blankett med den typ av saker som du fyller i (utöver namn och dylikt) markerade.
Klicka på bilden för förstoring.
Om det skulle vara så att du vill ha en lönespecifikation eller har andra lönerelaterade frågor kan du kontakta lon@liu.se.
- Tidsrapporterings-blankett finns utanför Lise-Lott Anderssons rum (E-Huset, Ingång 29C, Rum 3F.466).
- Blanketten finns även att ladda ned på LiU:s blankettsida.
- Registrera lönekonto hos Swedbank (inför första lön, eller vid kontobyte).
- Se LiU:s löneutbetalningssida för vidare motivering.
Frågor och svar
Jag jobbar timmar. Ska jag rapportera raster?
Står det 13-15 (eller 13:15-15.00) i schemat så är det två salstimmar som du skriver upp. Om du gick och drack kaffe på rasten spelar ingen roll - den ingår.
Sitter du däremot i kursmöte, rättar tentor eller liknande i 45 minuter, är det 45 minuter arbete.
Ska jag skilja på timmar i sal, och annat?
Ja!
Varför ska jag skilja på det? Och ska jag skriva upp förberedelsetid? Rättning?
I korthet: olika sorters timmar ger indirekt olika ersättning genom att de räknas som olika antal klocktimmar. Det kan också vara så att olika saker ingår. När man får betalt för två timmars labbassisterande i sal kan det till exempel schablonmässigt omfatta både själva tiden i sal, och tid för att rätta labbar, och för att förbereda sig. För en 2h labb i sal skriver man då upp 2h (och markerar tydligt att det är timmar i sal!), och ingen tid för labbrättning. Studierektor eller enhetschef justerar sedan de 2h med en faktor, och du får timlön för (till exempel) 2x2 = 4h arbete. Då rapporterar man å andra sidan inte antalet timmar man satt och rättade.
Inget utesluter såklart att man både rapporterar timmar i sal och "vanliga" timmar en månad (till exempel för möten eller tentarättning).
Hör dig för med din kursledare eller studierektor vad som gäller!
Håll koll på hur mycket du faktiskt arbetar
Det är en god idé att hålla koll på hur mycket tid man faktiskt lägger ned. Dels för att kunna bli mer effektiv själv, men också för att kunna diskutera med examinator och studierektor inför senare kursomgångar om det ser väldigt skevt ut (om exempelvis varje salstimme gav 2 timmars lön, men labbserien var svårrättad och det tog mycket mycket mer än antalet timmar i sal att rätta inlämningar).
Jag blir illa behandlad. Var vänder jag mig?
Se sidan Vägledning till medarbetare på Lika Villkor (Insidan).
Sidansvarig: Anders Märak Leffler (tekniskt)
Senast uppdaterad: 2020-02-04