Göm menyn

Studierektor Ola Leifler berättar om förväntningar på en assistent, och varför man vill vara assistent.

Om lärarrollen

Som anställd student är du student, men du jobbar också för institutionen och universitetet. Det säger dels något om lojalitet, men också att du bör vara korrekt i ditt uppträdande (du arbetar trots allt vid statlig myndighet).

  • Är man uppskriven dyker man upp. Självklart finns det giltiga skäl till frånvaro. Men diskutera krockar i förväg, säg till om du är sjuk, och så vidare. Om du är sjuk, bör både kolleger veta det, och - om tillfällen ställs in/blir lärarlösa med kort varsel - studenterna.

  • Anmäl jävsrisker. Om din partner eller korridorskompis läser kursen, bör kursledaren känna till det, så att man kan försöka se till att du inte t ex rättar deras labbar.

  • Klagomål från studenter om kursen, lärare eller allmänt om universitet skall hanteras varsamt. Håll inte med studenten direkt, men visa att du tar klagomålet på allvar och tala med kursansvarig och, om nödvändigt, även studierektor.

  • Tänk på att folk hör vad du säger i labbsalen, även om du pratar med en kollega. Alla frustrationer kanske inte behöver ventileras under labbpasset, om man ska vara högstämd. Mer koncist: snacka inte skit inför studenterna (om det är nödvändigt, spara det till eventuella assistentrum).

  • Andra saker som är viktiga att tänka på är egentligen självklarheter om hur man presenterar sig. Hela och rena kläder, fräsch andedräkt och inte för mycket parfym eller deodorant (allergivänligheten) bör därför vara en självklarhet.


Sidansvarig: Anders Märak Leffler (tekniskt)
Senast uppdaterad: 2020-02-04