Göm menyn

TDDI41 Grundläggande systemadministration

Lästips (och länktips)

Kursen har ingen obligatorisk kurslitteratur, men det finns ett antal böcker och källor som vi tycker är intressanta. Det är inte säkert att de täcker allt i kursen, och de kan innehålla alldeles för mycket, eller alldeles för tangentiella teman för kursen.

Denna sida innehåller alltså bara lästips!

Att hitta litteratur

Det finns många bokhandlar, online och i den fysiska verkligheten. Det är inte heller osannolikt att boken finns på universitetsbiblioteket, eller i elektroniskt format i någon samling som du når via LiUB.

Linux allmänt

  • Frisch, Æleen - Essential System Administration (3rd ed)

    Grundlig genomgång av administration av Unix- system. Tar upp alla viktiga delsystem på ett bra sätt. Exempel från Linux, Tru64, BSD, HP-UX, AIX, Solaris och andra system. Fullständigt fokus på tekniken. En hård bok.

  • Nemeth, Evi et al - Linux administration handbook.

    Administration av Linux-system. Täcker alla viktiga delsystem både ur Linux-perspektiv och mer generellt perspektiv. Likvärdig Essential System Administration men med ett något annorlunda urval av ämnen. En ganska hård bok.

  • Persson, Jack-Benny - Linux. Systemadministration från grunden

    Hyfsat ny bok som kom ut 2020.

  • Ward, Brian - How Linux Works (What Every Superuser Should Know)

    Det finns väldigt många områden man kan läsa på om Linux, en del väldigt tekniska. Detta ger en väldigt bra översikt över många delar, på ett rätt koncist och bra sätt. Boken täcker inte hela denna kurs, och man behöver inte bli rädd om man inte förstår allt. Läs innehållsförteckningen på förlagshemsidan, och ta gärna en titt på boken på biblioteket. Ett par upplagor av boken (inklusive tredje) finns där.

  • Julia Evans wizard zines!

    Evans gör bra serier (se länk nedan), och ger ut en del material i zine-form, småhäften. De brukar överlag vara bra, men är (för alla utom de äldsta häftena) inte gratis. Vissa av dem kan det hända att kursledningen kan delge kursens studenter (utan att bryta mot licensvillkor) - fråga!

    Se exempelvis Bite Size Command Line!, Bite Size Linux, Bite Size Bash, Bite Size Networking, The Pocket Guide to Debugging.

  • Free Software Foundation (FSF) - Introduction to the Command Line (PDF). Innehåller mycket matnyttigt.

Professionalism, process

  • Limoncelli, Thomas & Hogan, Christine - The Practice of System and Network Administration.

    Fokus på systemadministratörens yrke, inte på tekniken. Tar upp alla aspekter, från kundkontakter och gruppdynamik till hur man gör bra kabeldragning. Massivt innehåll. Mycket lite teknik. En mjuk bok.

  • Kim, Behr & Spafford - The Phoenix Project. (A Novel about IT, DevOps, and Helping Your Business Win)

    Didaktisk DevOps-novell om misstag i projektorganisation, och lösningar.

  • Kim, Gene - The Unicorn Project. (A Novel about Developers, Digital Disruption, and Thriving in the Age of Data)

    Uppföljare.

Linux - allmänt, bra webbresurser

  • Julia Evans serier

    Gulliga teckningar, tekniskt relevant innehåll, eller mer allmänna strategier, t ex 'hur kan jag tänka för att felsöka mitt problem'. Se exempelvis unix permissions, netcat eller bash-tricks

  • ArchWiki. Vi använder inte Arch-distributionen, och alla inställningar eller paket kommer inte att vara relevanta för oss. Men detta är ofta en väldigt bra resurs

  • RedHat-dokumentationen. Återigen, är detta en annan distribution än den vi använder oss av. Det man kanske märker först när man läser dokumentationen är att vi installerar debian-paket, med dpkg eller apt, och de har RPM-paket som installeras med rpm, dnf eller yum. Det finns också andra skillnader (inklusive paketutbud), och man måste hålla tungan rätt i mun. Det sagt, är RedHats publika dokumentation ofta väldigt bra och användbar.

  • CIS Benchmarks. Center for Internet Security, kända för CIS Security controls-dokument, långa compliance-aktiga dokument kring olika mjukvaror, som ofta innehåller en del bra. Tänk 'jag sätter upp en Apache-server, vad är de grundläggande hygienkraven?' (även om råden ibland kan tas med en nypa salt). Testning kan ofta ske automatiserat - syftet här är att inte missa någon av grundpelarna - men dokumenten innehåller också en del vettiga motiveringar. Se exempelvis deras "CIS Debian Linux 11 Benchmark v1.0.0", med tips kring brandväggar, apparmor och annat.

Utanför kursen, högst tangentiellt

  • Kerrisk, Michael - The Linux Programming Interface

    Detta är ett väldigt bra referensverk för systemprogrammering specifikt för Linuxsystem, av en expert (och killen som driver man7.org där man kan hitta många man-sidor online). Den här boken kommer troligen inte att hjälpa dig i denna kurs, men vill du fördjupa dig i hur systemnära Linux-applikationer fungerar (kanske efter eller i samband med en operativsystems/PPOS-kurs) är den guld värd.

  • Kerrisk ger dyra kurser i Linux-systemprogrammering och säkerhet. Han har gjort kursmaterialet för SPESS01 System Programming Essentials tillgängligt gratis. Det kommer inte hjälpa dig att klara kursen, men är av intresse för Linux-systemprogrammerare.

  • You Depend on DNS, This Is How It Works and You Won't Believe It, presentation vid USENIX SRECon 2023. 15 minuter kuriosa och information.
  • Bizarre and Unusual Uses of DNS, presentation vid FOSDEM 2023. Vad det låter som. (Presentatören underhåller listan Rule 53 sporadiskt).


Sidansvarig: Anders Fröberg
Senast uppdaterad: 2023-12-11