Göm menyn
Detta är en gammal version av kurshemsidan och kan innehålla inaktuell information. Klicka här för att komma till årets upplaga av kursen.

TDDI16 Datastrukturer och algoritmer

OpenDSA


OpenDSA

Bakgrund

Traditionellt har genomgången av det teoretiska grundstoffet i datastruktur och algoritmkurser baserats på föreläsningar följt av lektioner där studenterna tränat sin förståelse på traditionella räkneuppgifter. I dessa kurser ingår dock flera koncept och konstruktioner som med fördel kan visualiseras med dator. Detta är något man länge forskat kring; de första försöken gjordes redan på 1960-talet.

Under åren har en mängd verktyg och aktiviteter utvecklats för kurser i datastrukturer och algoritmer, samtdigit som didaktisk forskning kring hur de kan användas i undervisningen blivit allt mer vanlig. Länge saknades ett givet sätt att integrera dessa verktyg i kursinnehållet. Nu finns ett öppet initiativ, OpenDSA, med målet att ta fram ett e-läromedel som kombinerar lärobokens text med animationer, interaktiva simuleringar samt färdighetsövningar.

Pedagogiskt projekt

Under HT 2014 infördes OpenDSA i kursen TDDD86 som en del av ett pedagogiskt projekt som beviljats medel inom LiUs pedagogiska språng. Eftersom försöket föll väl ut inför vi OpenDSA även i TDDI16 med start HT 2015.

OpenDSA i kursen och momentet UPG1

Istället för traditionell kurslitteratur i kursens del om datastrukturer och algoritmer kommer vi att använda en version av OpenDSA specifik för TDDI16. Läsanvisningar kommer att finnas på föreläsningssidan.

Momentet UPG1 i kursen består i att bli godkänd på de interaktiva uppgifter i den kursbok som finns länkad från kurshemsidan. Deadline för OpenDSA är vid tentatillfället, det vill säga den 29:e oktober.


Sidansvarig: Filip Strömbäck
Senast uppdaterad: 2020-10-02