Göm menyn

Deadlines i TDDD92

Här samlar vi information om deadlines i TDDD92. De inledande punkterna är mer kortfattade och kanske ofullständiga eftersom de redan har passerat när detta skrivs; fokus är på december 2021 och framåt.

Föreläsningsserien

Innan föreläsning 2 (2021-09-01)

Som förberedelse inför föreläsning 2, 2021-09-01, läser du An Introduction to Game-Playing Systems and StarCraft II.

Utredningsplan

Fredag 2021-09-10: Inlämning av utredningsplaner

Senast fredag 2021-09-10 lämnar du in din utredningsplan. Se utredningssidan för mer information.

Granskning inom gruppen

2021-10-04: Sätt upp en granskningsordning (se utredningssidan)

2021-10-10: Överlämning av rapporter för granskning inom gruppen (se utredningssidan)

Tisdag 2021-10-12: Överlämning av granskningar inom gruppen (se utredningssidan)

Granskning av individuella rapporter

Den individuella rapporten består av två delar: Utredningsdelen, som presenterar ett problem och gör en teoretisk utvärdering av en eller flera potentiella lösningar, och projektdelen, som visar upp resultaten av en faktisk implementation och integration i en fungerande agent.

Kursledningen kommer att gå genom alla delar av rapporten och granska dem från ett AI-projektperspektiv. För denna granskning sker inlämningen via issues i Gitlab. Personal på IKOS kommer också att granska språk och struktur i utredningsdelen, och inlämning till IKOS sker via Lisam:s inlämningssystem.

Vid inlämningen till kursledningen är tanken följande:

  • Vid din första rapportinlämning ger vi alltid bara en kortare förhandsgranskning av utredningsdelen.

  • Vid din andra rapportinlämning kommer vi att granska utredningsdelen betydligt noggrannare, för betygsättning.

  • Projektdelen (slutet av slutrapporten) får lämnas in samtidigt med din andra rapportinlämning, eller vid ett senare av årets inlämningstillfällen om du inte var klar med projektet vid andra rapportinlämningen.

    Du behöver ha en tillräckligt färdig utredningsdel om att vi ska kunna granska projektdelen av rapporten. Om utredningsdelen exempelvis är alltför otydlig kan det göra att vi inte har möjlighet att förstå resultaten i projektdelen, och då granskas projektdelen inte förrän du kompletterar utredningsdelen vid ett senare inlämningstillfälle.

Här nedan kan du se mer om vad du kan lämna in vid varje inlämningstillfälle.

Inlämningstillfälle: 2021-10-17, till kursledningen via Gitlab

Möjlighet att:

  • Lämna in utredningsdelen till förhandsgranskning

Inlämningstillfälle: 2021-11-14, till IKOS via Lisam

Möjlighet att:

  • Lämna in utredningsdelen till språk- och strukturgranskning. Det är OK om även information som hör till projektdelen följer med: Granskarna ska i så fall ignorera de avsnitten och enbart kommentera utredningsdelen.

Inlämningstillfälle: 2022-01-06, till kursledningen via Gitlab

Alla inlämningar under denna rubrik sker via issues i Gitlab.

Vi förutsätter att gruppen lämnar in sin grupprapport till detta datum.

Om du inte har fått någon förhandsgranskning av utredningsdelen, kan du individuellt lämna in för förhandsgranskning vid detta tillfälle. Det är OK om även projektdelen följer med, men normalt får du ändå bara tillbaka de inledande kommentarerna på utredningsdelen. Detta återkopplingssteg är en viktig del av kursen som normalt inte kan hoppas över!

Annars kan du:

  • Lämna in enbart utredningsdelen till fullständig granskning (Gitlab-issue), om du har tagit hänsyn till kommentarerna du fick vid förhandsgranskningen och är färdig med dina uppdateringar, men inte är klar med projektdelen.

  • Lämna in en fullständig slutrapport till fullständig granskning, om även projektdelen av slutrapporten är färdig. Då ska du även lämna in programkoden.

Efter inlämningsdeadline kommer både handledare och andra att granska rapporterna. Vi kommer att arbeta så snabbt som vi kan, och målet är att vara klara på samma tid som gäller för inrapportering av tentor. På grund av många/långa rapporter, svårigheter att hitta tillräckligt många granskare med ämnes kompetens, hög arbetsbelastning vid kursstart (många tentor att rätta även i andra kurser), kan det tyvärr hända att återkopplingen dröjer längre än vi vill. Dessutom kan ju även granskarna bli sjuka, inte helt ovanligt i början av året.

Inlämningstillfälle: 2022-01-16, IKOS via Lisam

Möjlighet att:

  • Lämna in utredningsdelen till språk- och strukturgranskning eller komplettering av denna granskning. Denna granskning görs av IKOS och inlämningen sker separat via Lisam.

    Det är OK om även information som hör till projektdelen följer med: Granskarna ska i så fall ignorera de avsnitten och enbart kommentera utredningsdelen.

Inlämningstillfälle: 2022-03-27 till 2022-05-29, kursledningen via Gitlab

På grund av den försenade granskningen efter januaritillfället har samtliga kursdeltagare möjlighet att lämna in en gång ända fram till 2022-05-29. Man kan alltså inte lämna in flera gånger under mars-april-maj, utan bara välja att förskjuta sin enda inlämning. Nästa gång är i augusti.

Möjlighet att individuellt:

  • Lämna in utredningsdelen till förhandsgranskning, om du inte har gjort det

  • Lämna in enbart utredningsdelen till fullständig granskning, om du redan har fått förhandsgranskning

  • Lämna in en fullständig slutrapport (med utredningsdel och projektdel) till fullständig granskning, om du redan har fått förhandsgranskning av utredningsdelen. Då ska du även lämna in programkoden.

  • Lämna in en fullständig slutrapport (med utredningsdel och projektdel) för att enbart granska projektdelen, om du redan har fått godkänt på utredningsdelen. Då ska du även lämna in programkoden.

  • Lämna in slutrapport för plussning eller komplettering. Då ska du även lämna in programkoden (skicka med en länk), även om du redan gjorde det förra gången.

Har du inte presenterat eller inte fått godkänt på presentationen? Kontakta examinatorn i god tid.

Vid detta "bonustillfälle" efter kursens slut kan det mycket väl dröja lite längre att få sina inlämningar granskade.

Inlämningstillfälle: 2022-03-27, IKOS via Lisam

Som vid föregående IKOS-tillfälle. IKOS granskning var inte försenad och därför ändras inte denna deadline.

Inlämningstillfälle: 2022-08-xx, kursledningen via Gitlab

Som vid föregående tillfälle.

Inlämningstillfälle: 2022-08-28, IKOS via Lisam

Som vid föregående IKOS-tillfälle.

Inlämningstillfälle: När nästa kursomgång har börjat?

Vi vill kunna examinera gamla projekt så länge som möjligt, men IDAs officiella policy är att bara garantera möjlighet till examination av projekt och labbar under kursens gång -- det finns ingen garanti att ens kunna få något examinerat några månader efter kursens slut!

I den här kursen har du garanterat också möjlighet att lämna in i omtentaperioderna i mars och augusti.

Ofta kan du fortsätta redovisa och lämna in uppdateringar även nästa år, och kanske i flera år efter det. Men kursen kan också tänkas byta inriktning. Det kan hända att den ändras på ett sätt som gör att du också behöver ändra i din rapport; avsnitt kan försvinna och tillkomma och du kan behöva anpassa dig lite till det. Det kan till och med hända att vi så småningom byter från StarCraft till andra projekttyper och att vi då inte längre har kvar lärare som kan examinera ett gammalt StarCraft-projekt.

Just nu har vi inga stora ändringar planerade, men var medveten om möjligheten till ändringar så att du inte kommer tillbaka om 3 år och först då inser att det var för sent.

Att lämna in programkod

När du lämnar in slutrapporten, som innehåller projektdelen, behöver du också "lämna in" den programkod du har skrivit. Vid behov kan granskaren titta på den för att få mer information om vad du gjorde och hur du implementerade det.

Fokus är inte på att koden ska vara snyggt skriven eller extremt väldokumenterad! Däremot behöver det finnas någon form av översiktlig kommentar om var just din kod ligger och hur den hänger ihop. Detta läggas i filen liuid123.txt eller liuid123.md i roten av filarkivet (repository), där liuid123 är ditt ID.

Inför inlämningen skapar du en tagg för den commit du vill "lämna in". På det sättet skyddar du dig mot eventuella ändringar gjorda av andra gruppmedlemmar senare. Du kan sedan slå upp denna tagg i projektet i Gitlabs webgränssnitt. Gå till Repository / Tags i vänstermenyn, som i detta exempel:

Klicka på taggens namn (t.ex. "v32.50.0" i exempelbilden -- inte en commit-hash som "2869de24" eftersom det är själva taggen vi vill åt). Kopiera sedan den URL du får fram i webläsaren. I exemplet blir det https://gitlab.com/gitlab-org/gitlab-ui/-/tags/v32.50.0; i ditt fall blir det t.ex. https://gitlab.liu.se/tddd92-2021/tddd92-2021-projekt-sgX-XX/-/tags/taggnamn, beroende på vilken grupp du är med i och vad du kallade din tagg.

Denna URL/länk ska du ha med i din inlämningsissue när du lämnar in en individuell slutrapport!


Sidansvarig: Jonas Kvarnström
Senast uppdaterad: 2022-03-14