Efter kursens slut / återvända nästa år
Grundprincipen för IDA-labbar är att alla laborationer ska klaras av under kursens gång, när assistenterna finns tillgängliga. Därefter har vi andra arbetsuppgifter och då måste man vänta ända till nästa år, då man behöver göra (om) labbarna / projekten enligt årets instruktioner.
Vi är generösare och siktar mot att man ska kunna använda samma instruktioner två år i rad, med flera inlämningstillfällen per år. Även efter detta kan man ganska ofta tillgodoräkna sig gamla godkända labbar, men inte alltid (mer detaljer ges längre ner). Man kan också få hjälp av handledare på de vanliga labbtillfällena, tillsammans med nästa års studenter.
Man behöver alltid använda det nya årets kodinspektion.
Välj det år du registrerade dig på kursen för första gången!
Då visar vi vad som gäller för just dig under 2024, fram till mitten av januari 2025. Därefter börjar en ny kursomgång och instruktioner/regler kan ändras.
Att arbeta vidare efter kursavslutning – du som började under 2024
Du som påbörjar kursen under 2024 får möjlighet att komplettera vid flera tillfällen fram till nästa kursomgång börjar i mitten av januari 2025.
Under den tiden kan du helt enkelt använda årets tidplan (2024) för att hitta dina redovisningstillfällen och deadlines, och sedan lämna in på precis samma sätt som du gjorde när kursen gick, utan några förändringar i regler eller krav. Se labbinlämningsinstruktioner respektive projektinlämningsinstruktioner.
Om du vill arbeta vidare efter att nästa kursomgång påbörjas, i mitten av januari 2025, behöver du återkomma och följa instruktionerna på nästa års uppdaterade sida för att bli registrerad korrekt för denna kursomgång. Du kommer då att kunna fortsätta enligt årets instruktioner i ett år till (hela 2025), eller välja att gå över till det nya årets instruktioner; du kan givetvis också återanvända din existerande kod och fortsätta på tidigare projekt under den tiden. (Vi strävar efter att du ska kunna fortsätta på liknande sätt under så lång tid som möjligt, men så småningom kan det alltid hända att kursens examination ändras mer radikalt eller att kursen till exempel byter examinator.)
Att arbeta vidare – du som började 2023
Att arbeta vidare – du som började 2016–2022
Att arbeta vidare – du som började 2011–2015
-
Kontakta examinatorn i god tid – skicka epost med kurskoden i ärenderaden, och tala om:
Namn och liu-id för dig och eventuell labb/projektpartner. Tala om om du ska fortsätta arbeta tillsammans med någon baserat på tidigare arbete, om du arbetar vidare på egen hand, eller om du har en ny labb/projektpartner (vem?).
Vad du vill göra: Komplettera labbar, lämna in labbar för första gången, komplettera projekt, lämna in projekt för första gången, plussa betyget på ett gammalt projekt, byta projektdefinition för att göra något helt annat, dela upp en gammal grupp och arbeta vidare ensam, ...?
Tänk på att du inte kan fortsätta på ett gammalt projekt med en ny partner, eftersom det då blir orimligt svårt att bedöma t.ex. arbetsfördelning och kunskaper om delar av projektet. Däremot kan du så klart fortsätta ensam eller börja på ett nytt projekt med en ny partner.
(Om du vill byta projekt behövs en ny projektplan. Projektplanen måste lämnas in tillsammans med resten av projektbeskrivningen när projektet är klart. Du kan också välja att skicka in den för en förhandsgranskning, men bara vid de tider när årets studenter lämnar in sina planer.)
Eftersom du kontaktar oss utanför kursperioden kan det finnas andra arbetsuppgifter som måste prioriteras. Det kan alltså ta lite tid att få svar.
-
Se också till att du får tillgång till årets Lisam-sida. Detta lägger också till dig i epostlistor så du får informationsutskick om t.ex. demotillfällen, så det är inte bara för Lisams skull som du ska göra detta.
För att göra det går du till det tidigare kursrum som du redan bör ha tillgång till, klickar på menyn "Kurser och program" uppe till höger, och klickar på knappen "Anslut till senaste kursrum" som ska finnas tillgänglig längst ner i den listan. Se Lisam-instruktionerna för mer info. Om du ändå inte hittar knappen kan du kontakta examinatorn, men det kan då dröja lite längre innan du blir manuellt adderad.
-
Examinatorn lägger in dig i årets grupper i Webreg, i en särskild grupp för återvändande studenter. Du behöver finnas med i Webreg för att bli tilldelad en handledare (för hjälp och granskning av labbar/projekt) och för att få tillgång till Teams. Du behöver vara i en grupp för återvändande för att vi ska kunna balansera antalet studenter på ett bra sätt mellan handledarna.
Du får så småningom ett nytt repo och projekt i Gitlab för det nya året. Detta sker automatiskt då ett script körs för synkronisering mellan Webreg och Gitlab. Det är inte alla som ska använda det nya repot – läs vidare nedan!
-
Bestäm vilken årgång av instruktionerna du vill använda. Instruktionerna brukar justeras och poleras något från år till år. Det händer att vi gör större ändringar i labbar eller projekt, men oftast är skillnaderna små.
Det är alltid tillåtet att använda årets instruktioner (just nu, instruktionerna från 2024).
Om du arbetade enligt de senaste instruktionerna under ett visst år, är det också tillåtet att fortsätta med samma instruktioner det efterföljande året. Till exempel får man fortsätta med instruktioner från 2023 även under hela 2024, givet att man faktiskt var anmäld under 2023. Då kan man arbeta mer långsiktigt utan att behöva följa med i alla små kursförändringar.
Man får inte använda äldre instruktioner än förra årets. Det ger för mycket extraarbete för assistenterna att hålla reda på skillnaderna mellan många olika årgångar. Instruktionerna från 2022 och tidigare är alltså inte längre aktuella.
Du behöver inte tala om för handledarna vilka instruktioner du följer. Detta avgörs istället av vilket Gitlab-repo du använder vid inlämningen (se nedan).
-
Klona ditt/dina projekt från vår centrala Gitlab.
Om du får och vill arbeta enligt förra årets instruktioner (se ovan) använder du förra årets Gitlab-projekt/repo, alltså det som har 2023 i namnet, som du då redan har tillgång till sedan tidigare.
Om du måste eller vill arbeta enligt årets instruktioner (se ovan) använder du årets Gitlab-projekt/repo, alltså det nya repo som har 2024 i namnet.
Oavsett vilket du väljer kommer du som sagt att få ett repo för detta år (2024). Anledningen är att du behöver vara anmäld i årets Webreg för att få en handledare, och detta ger automatiskt ett nytt repo, vare sig du ska använda det eller inte.
-
Genomför labbar och/eller projekt.
Du som började 2011–2015 och vill göra klart kursen kan inte längre tillgodoräkna dig de delar som godkändes under dessa år: Alltför mycket har förändrats, inklusive poängfördelningen mellan labbar och projekt. Om du däremot har fått godkänt på några delar av kursen under senare år kan det hända att detta fortfarande kan tillgodoräknas. Kontakta examinatorn i god tid för att reda ut vad som gäller i just ditt fall!
Du kan givetvis återanvända egen gammal kod i nya labbar och projekt, även om du behöver lämna in igen enligt aktuella instruktioner. Du kan då steg för steg föra över koden till dina nya labbar och projekt samtidigt som du ser till att de nya instruktionerna följs. För projektet kan du också återanvända text från en gammal projektbeskrivning, men ska använda den senaste projektbeskrivningsmallen.
-
Genomför labbarna, om du vill ha poäng för moment LABx i Ladok.
Om du redan är färdig med labbarna och har fått högskolepoäng för dem (moment LABx i Ladok) gäller dessa poäng givetvis fortfarande, och du behöver inte göra mer för att behålla de poängen.
Om du inte är färdig och vill arbeta vidare för att få poäng för moment LABx behöver du i många fall genomföra samtliga labbar enligt de instruktioner som är aktuella för dig (se ovan), och redovisa och demonstrera dem för en handledare. Det gäller även om du redan har fått godkänt på vissa av dem: Eftersom labbserien ändrar sig över åren, och olika delar t.ex. kan tillkomma, försvinna eller flyttas mellan olika labbar, har vi oftast inte möjlighet att flytta upp godkännanden av enskilda labbar från tidigare år. Det finns vissa undantag när årets labbar fortfarande är extremt lika de du gjorde tidigare, och i de fallen kommer examinatorn att markera dessa labbar som godkända med markering "T"=Tidigare när du adderas till årets Webreg.
Du får givetvis återanvända egen gammal kod. Du kan då steg för steg föra över koden till dina nya labbar eller projekt samtidigt som du ser till att de nya instruktionerna följs.
-
Genomför projektet, om du vill ha poäng för moment PRAx i Ladok.
Om du vill avsluta/komplettera eller plussa projektet behöver du genomföra hela projektet enligt de instruktioner som är aktuella för dig (se ovan).
För att få högre betyg än 3 på moment PRAx i Ladok, och på kursen i sin helhet, behövs numera också vissa utökningar till Tetris enligt beskrivningen på labbsidorna. Om du redan har gjort dessa under ett tidigare år, och fått godkännande i Webreg, gäller detta godkännande fortfarande. Om du inte har gjort uppgifterna men vill göra en eller båda av dem nu, för att plussa ditt betyg eller lämna in tillsammans med ett projekt, behöver du göra även dessa uppgifter enligt de instruktioner som är aktuella för dig.
Om du vill kan du givetvis återanvända egen gammal kod i nya projekt.
-
Genomför labbar och/eller projekt.
Om du har gjort klart labb 1-4 (de grundläggande labbarna) och har fått poäng i Ladok gäller dessa poäng fortfarande, och du behöver inte göra om dem. Om du inte har gjort klart dem och nu vill ha Ladok-poäng för labbmomentet genomför du de labbar som du har kvar enligt de instruktioner som är aktuella för dig (se ovan).
Om du har gjort extrauppgifterna för betyg 4-5 på projektmomentet (PRA i Ladok) gäller dessa godkännanden fortfarande, och du behöver inte göra om dem. Om du inte har gjort klart dem och nu vill göra en eller båda av extrauppgifterna, t.ex. för att du vill plussa ditt betyg eller för att du också ska göra klart projektet nu, genomför du de labbarna enligt de instruktioner som är aktuella för dig (se ovan).
Om du vill avsluta/komplettera eller plussa projektet gör du även detta enligt de instruktioner som är aktuella för dig (se ovan).
Du får givetvis återanvända egen gammal kod även om du nu arbetar med nya labbar och projekt. Du kan då steg för steg föra över koden till dina nya labbar och projekt samtidigt som du ser till att de nya instruktionerna följs. För projektet kan du också återanvända text från en gammal projektbeskrivning, men ska använda den senaste projektbeskrivningsmallen och behöver ett nytt godkännande från handledaren.
-
Demonstrera (vid behov) och lämna in.
Deadlines och inlämningstillfällen finns i tidplanen. U:are läser och demonstrerar alltid tillsammans med TDDD78, medan D:are och kogvetare läser och demonstrerar tillsammans med TDDE30, oavsett vilken kurskod man ursprungligen hade.
Demonstration krävs i följande fall:
Om du inte har demonstrerat tidigare.
Om du inte har demonstrerat i år. Då behöver årets handledare få en färsk demonstration av det du har gjort.
Om du har gjort ändringar som "syns". Vid "små" kompletteringar (buggfixar som ändå inte skulle synas i en demonstration) och vid omstrukturering och förbättring av koden (på sätt som inte syns i en demonstration) kräver vi däremot inte en ny demonstration, om du redan har demonstrerat samma år.
Generella instruktioner finns i labbinlämningsinstruktionerna respektive projektinlämningsinstruktionerna.
-
När du är godkänd måste det slutliga resultatet normalt rapporteras in under din ursprungliga kurskod, så att du inte får problem med examen. Din studievägledare kan tala om exakt vad som gäller för ditt fall.
Om du gick TDDD78 och redan tidigare har fått godkänt på något moment (labbar eller projekt) behöver dina nya poäng också rapporteras in efter den gamla poängfördelningen, som inte helt stämmer överens med den nuvarande. Den totala mängden arbete kommer ändå att stämma överens med den totala mängden poäng för kursen.
Sidansvarig: Jonas Kvarnström
Senast uppdaterad: 2024-01-08