Göm menyn

TDDC76 Programmering och datastrukturer

Examination

Kursen examineras genom

LAB2 — en obligatorisk laborationskurs, 3,5 hp

PRA1 — ett obligatoriskt projektarbete, 3 hp

UPG2 — en obligatorisk hemtentamen, 1,5 hp

I dokumentet Kursplanering, bedömning och betygssättning (PDF) ges information gällande bedömning av olika examinationsmoment, betygssättning på delmoment och på hel kurs, deadline för delmoment, etc. Deadline framgår även av kursens eget schema på webben. Anvisningar av lite mer praktisk natur följer nedan, men först IDAs generella regler för examination och policy för redovisning av datorlaborationer.

Regler för examinering av datorlaborationer vid IDA

Datorlaborationer görs i grupp eller individuellt, enligt de instruktioner som ges för en kurs. Examinationen är dock alltid individuell.

Det är inte tillåtet att lämna in lösningar som har kopierats från andra studenter, eller från annat håll, även om modifieringar har gjorts. Om otillåten kopiering eller annan form av fusk misstänks, är läraren skyldig att göra en anmälan till universitetets disciplinnämnd.

Du ska kunna redogöra för detaljer i koden för ett program. Det kan också tänkas att du får förklara varför du har valt en viss lösning. Detta gäller alla i en grupp.

Om du förutser att du inte hinner redovisa i tid, ska du kontakta din lärare. Då kan du få stöd och hjälp och eventuellt kan tidpunkten för redovisningen senareläggas. Det är alltid bättre att diskutera problem än att, t.ex., fuska.

Om du inte följer universitetets och en kurs' examinationsregler, utan försöker fuska (t.ex. plagiera, använda otillåtna hjälpmedel eller ej godkända AI-baserade assistenter) kan detta resultera i en anmälan till universitetets disciplinnämnd. Konsekvenserna av ett beslut om fusk kan bli varning eller avstängning från studierna.

Policy för redovisning av datorlaborationer vid IDA

För alla IDA-kurser som har datorlaborationer gäller generellt att det finns en bestämd sista tidpunkt, deadline, för inlämning av laborationer. Denna deadline kan vara under kursens gång eller vid dess slut. Om redovisning inte sker i tid måste, den eventuellt nya, laborationsserien göras om nästa gång kursen ges.

Om en kurs avviker från denna policy, ska information om detta ges på kursens webbsidor.

Deadline

Deadline ska hållas, såvida inte särskilda skäl föreligger. I fall du får problem ska assistenten om möjligt vara vidtalad och eventuella överenskommelser gjorda innan deadline passeras.

Laborationer (LAB2)

Laborationer utförs i grupper om normalt två personer. Även om laborationer löses i grupp görs i princip en individuell betygssättning.

Vid det första laborationstillfället utförs en introduktionslaboration enligt tämligen detaljerade anvisningar. Dess syfte är att ge elementära insikter on programspråket C++ (grundläggande konstruktioner, terminologi!) och hur man kompilerar och kör C++-program och genom detta lite grund inför kommande föreläsningar och laborationer.

Laborationsserien består av tre huvuddelar delar, Laboration 1, 2 och 3. Laborationerna utförs under läsperiod Ht1.

Laboration 1 består av deluppgifter. Laboration 1.1—1.3 ej ska redovisas för examination, utan ska i stället lämnas in för så kallad stilgranskning. Detta bör ske så snart möjligt för att få återkoppling inför arbetet med de övriga uppgifterna. Laboration 1.4 och 1.5 ska redovisas för examination vid angiven deadline. Laboration 2 är en sammanhållen uppgift med egen deadline. Laboration 3 består av deluppgifter och dessa ska redovisas gemensamt vid deadline för Laboration 3.

Komplettering kan medges om en uppgift är underkänd eller om man lämnat in för VG men inte helt uppfyller kraven. Se Kursplanering, bedömning och betygssättning för närmare detaljer kring komplettering och plussning.

Projekt (PRA1)

Projektarbetet utförs i grupp om normalt 4-6 personer. Bildandet av grupper överlåts åt kursdeltagarna själva. Om någon skulle ha problem med att hitta en grupp kan kursassistenten kontaktas. Det finns en deadline i läsperiod Ht1 för s.k. projektgruppsregistrering som innebär att gruppen senast då ska ha meddelat projekthandledaren (normalt lektions/labassistenten) om att gruppen bildats och vilka som ingår samt ifall gruppen redan valt ett projekt att utföra. Grupper kan bildas över klassgränser.

Momenten projektgruppsbildning och kravspecifikation (KS) ska utföras under läsperiod Ht1, objektorienterad analys (OOA), objektorienterad design (OOD) och kodning (OOP) under läsperiod Ht2.

Varje moment utom projektgruppsregistreringen ska redovisas skriftligt i form av ett litet dokument vars omfattning och utformning framgår av kursmaterial och annan information. Varje moment har ett senaste inlämningsdatum då motsvarande dokumentation ska lämnas till handledaren. I samband med slutredovisningen av projektet ska även en erfarenhetsrapport lämnas in.

En gruppredovisning utgör slutexamination av projektet. Vid denna ska projektgruppens samtliga medlemmar närvara och gruppen ska demonstrera resultatet för handledaren. Tidpunkt för gruppexaminationen ska normalt vara i sista veckan av läsperiod Ht2 men detta överlåts till handledaren och gruppen att överenskomma. Det kommer att schemaläggas ett tillfälle för detta i sista veckan av Ht2, där projektgrupperna ges tillfälle att demonstrera sina projekt för handledaren och för varandra.

Om grund finns kan handledaren/examinator göra en individuell betygssättning (G/U) av gruppens medlemmar.

Hemtentamen (UPG1)

Hemtentamen är individuell och består av en uppsättning uppgifter av varierande slag, där föreläsningarna och kurslitteraturen definierar omfattningen. Även andra informationskällor (annan litteratur, sökning på webben, etc.) kan användas men där kan man stöta på varianter av datastrukturer och algoritmer som inte behandlas i kursen och därför inte ska redovisas. Det är inte tillåtet att gemensamt ta fram svar eller att kopiera svar från andra kursdeltagare eller andra källor.

Mer detaljerade anvisningar för hemtentamen finns i det uppgiftshäfte som utgör stommen i hemtentamen (inklusive poängsättning och betygsgränser).

Hemtentamen delas normalt ut i slutet av den fjärde veckan i läsperiod Ht2 och lösningarna ska normalt lämnas in senast måndagen i den sjätte veckan i Ht2. Om särskilda skäl föreligger kan hemtentamen få göras på annan tid än den föreskrivna.

För tentamen och omtentamen gäller grundregeln att man erbjuds tre tillfällen per läsår.

Omtentamen kan hämtas ut under tiden tentamensperiod Vt1 till och med omtentamensperioden i juni samt i augusti. Närmare detaljer ges under "Senaste nytt" på kursens hemsida. Omtentamen lämnas inte ut tätare än motsvarande c:a längden av en läsperiod. Under höstterminen ges normalt endast omtenta i samband med den ordinarie tentamen i läsperiod Ht2. Uthämtning sker efter överenskommelse med examinator, meddela i god tid via e-post när omtenta önskas hämtas ut, minst en vecka innan för att vara på den säkra sidan.

Om inlämning av tentamen önskas göras via vanlig post ska den i så fall skickas som standard 1:a-klassbrev (ej rekommenderat brev eller liknande!).


Sidansvarig: Jonas Lindgren
Senast uppdaterad: 2015-08-18