Göm menyn

ETE318 Grunderna i AI

Kursinformation


Varmt välkommen som student till Linköpings universitet och kursen Grunderna i AI

Kursen är en distanskurs som görs i egen takt. Kursmaterialet finns på hemsidan https://elementsofai.se/ som består av både text och uppgifter. För att kunna göra uppgifter krävs ett konto på den hemsidan. För att få högskolepoäng krävs ett separat konto, ett så kallat LiU-ID, som är kopplat till Linköpings universitet.

Kursmaterialet är utvecklat av Helsingfors Universitet och MinnaLearn som är ansvariga för https://elementsofai.se.

För att kunna få kursen validerad (få högskolepoäng) behöver du utföra följande 6 steg:

Steg 1: Aktivera ditt LiU-ID

OBS: Du måste ha blivit antagen på kursen på antagning.se innan du påbörjar detta steg. Som ny student behöver du aktivera ditt LiU-ID. Ett LiU-ID är ditt användarnamn som du använder till våra digitala tjänster. Från och med den 20 januari kan du gå in på minit.liu.se/activation för att aktivera ditt LiU-ID. Följ instruktionerna på sidan.

OBS! För att kunna aktivera ditt LiU-ID själv krävs det att du har sökt utbildningen via antagning.se och att du har ett svenskt personnummer. Om du inte har det måste du få manuell hjälp med registrering och LiU-ID på något av våra Infocentra, dock tidigast dagen efter upprop/kursstart.

Har du läst på Linköpings universitet tidigare?

Om du har ett LiU-ID sedan tidigare behöver du bara registrera dig på kursen på Studentportalen. Har du glömt ditt lösenord, gå till minit.liu.se/activation och följ instruktionerna. Har du glömt ditt LiU-ID, kontakta infocenter@liu.se. Om ditt LiU-ID har blivit gallrat/borttaget, skicka in en begäran om kontoupplåsning till infocenter@liu.se.

Steg 2: Hitta ditt kursrum

När du skaffat ditt LiU-ID kan du logga in på Lisam, lisam.liu.se, som är Linköpings universitets lärplattform. Här hittar du din e-post, dina kursrum och samarbetsytor. Du har tillträde till kursrummet redan som antagen, men vissa funktioner kräver att du har registrerat dig.

Steg 3: Registrera dig

Du måste registrera dig för att inte förlora din studieplats, och för att kunna delta i undervisning och examination. Registrering är också en förutsättning för att få studiemedel från CSN. Du kan registrera dig, på Ladok, tidigast vid terminstarten. En direktlänk till Ladok hittas på högra spalten av sidan 'kurser och program'.

Steg 4: Genomför kursen på elementsofai.se

Skapa ett konto på https://www.elementsofai.se/ om du inte redan gjort det. På hemsidan finns det 6 kapitel som alla är en del av kursen och uppgifter som hör till det.

Frågor om kursen

Om du har några frågor eller saker du vill diskutera under kursens gång så har vi ett diskussionsforum på tjänsten Spectrum https://spectrum.chat/elementsofai-swe/. Vi som är ansvariga för kursen svarar på frågor regelbundet i diskussionsforumet.

Steg 5: Koppla ditt LiU-ID till ditt konto på elementsofai.se

För att vi ska kunna verifiera att du har genomfört kursen på elementsofai.se behöver vi kunna koppla ihop ditt LiU-ID med ditt konto där. Detta åstadkommer vi genom att du laddar upp ditt certifikat i Lisam. Du hittar funktionen i kursrummet på Lisam i den vänstra panelen, under knappen märkt "Ladda upp certifikat".

Steg 6: Validera dina kunskaper genom att genomföra ett valideringstestet

För att verifiera att det verkligen är du som har genomfört kursen på elementsofai.se behöver vi verifiera dina kunskaper. Det görs genom ett test med frågor liknande de som finns i elementsofai.se. Det ska inte ta långt tid om du kan kursinnehållet. Valideringstestet finns tillgängligt i kursrummet på Lisam, i den vänstra panelen under knappen märkt "Valideringstest". Slutprovet består av 6 uppgifter, en per kapitel. Det krävs minst 4 (av 6) korrekta uppgifter för att bli godkänd. Skulle du inte klara provet får du en ny chans om ungefär en månad.

Om du inte kommer åt sluttestet
  1. Dubbelkolla att du är registrerad på kursen (se steg 3 ovan)
  2. Vänta ett par dagar efter att du har registrerat dig på kursen (det kan dröja någon dag innan systemen hinner ifatt)
  3. Rensa cachen i din webbläsare, alternativt testa i en inkognitoflik
  4. Prova en annan webbläsare

Steg 7: Invänta högskolepoäng

Om du har gjort alla stegen ovan så kommer vi att rapportera in dina högskolepoäng. Detta görs vanligtvis varje fredag, men kan ibland göras mer än en gång per vecka. Du kan sedan se dina högskolepoäng i studentportalen, observera att inget kommer att synas i Lisam. Om du inte får något resultat, vänligen kontakta oss i kursrummet på Lisam, så hjälper vi dig.


Sidansvarig: Fredrik Heintz
Senast uppdaterad: 2023-11-07