Göm menyn

729G28 Webbprogrammering och databaser

Litteratur


Databasteori och praktik

  • Obligatorisk huvudbok: Padron-McCarthy, T. och Risch, T. Databasteknik. 1:a utgåvan (2005) eller andra utgåvan (2018), Studentlitteratur. Läsanvisningar.
  • Kortversion av boken on-line.
  • Obligatoriskt kompletterande häfte med övningar och tydligare förklaringar av vissa delområden.
  • Komplement/alternativ till kapitlen om SQL i kursboken är SQL tutorial hos W3Schools. Hela första delen "SQL Tutorial" ingår i kursen, UTOM avsnitten Select into, Insert into select och Stored procedures. Missa inte tredje exemplet i avsnittet SQL IN. Under rubriken "SQL Database" sedan ingår BARA avsnitten om kommandona CREATE, DROP, ALTER, Constraints inledningen, FOREIGN KEY constraints samt VIEW. Ursäkta att det är en reklamfinansierad sida men tutorialen sär bra. Som extra stöd finns ett dokument som går igenom exempel med de kommandon som ingår i kursen.
  • Fördjupning för den intresserade: En mer avancerad och detaljerad bok för den som är nyfiken på "Varför" är Elmasri, R., Navathe, S. B., Fundamentals of Database Systems, Addison Wesley.
Hantering av databaser i Python: Hantering av databser i PHP:

Webbprogrammering

Hur m an vill ta till sig kunskap om programmering varierar, därför finns nedan både bok och online-tutorials. Boken är inte obligatorisk. I Webb-föreläsningarna, vars bilder finns på scbemasidan, finns också IDA/LiU-specifika detaljer om uppkoppling, server-adresser mm (samma som i Webb-labben).

Översikter
  • Användbar bok: Sebesta, R.W. (2009) Programming the World Wide Web 2009. Femte utgåvan. Pearson. ISBN: 0-13-136476-6. En väldigt heltäckande bok om webprogrammering, inklusive HTML, PHP och att accessa MySql med hjlälp av PHP, samt mycket annat matnyttigt.
Övergripande HTML, CSS och PHP-tutorials

(se även "Förberedelser" för Webb-labb och projekt del C för diverse specifika tips och instruktioner.)

Manualer och annan dokumentation

(se även instruktionerna för projekt del C och D för diverse specifika tips och instruktioner.)

Nätplatsdesign för den som vill fördjupa sig i den biten
  • Steve Krug, Don't make me think (second ed) 2006. Förlag New Riders.
    Det finns massor med bra litteratur om hur man designar system som är användbara. Detta är en lättläst bok med massor av goda ideer om nätplatsdesign.
  • Nielsens generella tumregler för god användargränssnittsdesign. Hela denna sajt kan för övrigt rekommenderas för den som är intresserad av interaktionsdesign.

Sidansvarig: Eva Ragnemalm
Senast uppdaterad: 2023-10-25