28e december – University of Hawaii

Jag började morgonen med en löptur i närområdet, önskar jag kunde få till lika vackra bilder från mina träningspass här i Ryd…

DSC_0138

DSC_0143

Sedan letade vi hyrbil till semesterdelen av resan. Det var ett äventyr i sig, mellandagarna är den tid då det är absolut mest folk på Hawaii vilket tydligt märktes både på restaurangerna och biluthyrarna. Som tur är så var det ganska okej att vandra runt i Waikiki och leta bil.

DSC_0155

DSC_0154

Efter lunch så var det dags för studiebesöket på University of Hawaii! En av forskarna, Martha, på deras datavetenskapliga avdelning hämtade oss och visade oss runt. Vi fick se hennes eye-trackning labb och ett visualiseringslabb, dessutom fick vi besöka deras egna museum och en massa andra byggnader. Deras campus of Manoa som vi besökte var gigantiskt! Jag måste dock erkänna att deras teknik verkar lite efter vår i Sverige, visualiserings centrum i Norrköping fick deras visualiseringslabb att se ganska…enkelt ut.

University of Hawaii

University of Hawaii

University of Hawaii

University of Hawaii

Martha var en otroligt imponerade kvinna dock, hon hade börjat studera och blivit matematiker på 50-talet (!) och sedan blivit en av de första programmerarna. Hon hade deltagit på den allra första upplagan av HICSS, som 2016 gick för 49e gången, och fått pris för best paper för ett tjugotal år sedan på samma konferens. Det betyder alltså att hon uppnått en respektabel ålder och det coolaste av allt, hon forskade fortfarande! Alltså, wow, hon gjorde ett stort intryck på mig.

//Sara