Göm menyn

TDIU20 Objektorienterad programmering

Examination


Kursen har två examinerande moment; en laborationsserie (LAB1) och en datortentamen (DAT1). För att få slutbetyg i kursen krävs godkänt betyg på båda momenten. Nedan beskrivs regler för respektive moment.

LAB1 Laborationsuppgifter

För att bli godkänd på detta moment ska studenten redovisat och blivit godkänd på samtliga laborationer som ingår i labserien. Läs vidare på kursens sidor om laborationer för de krav som måste uppfyllas för att bli godkänd på labbar.

IDA regler

Regler för examinering av datorlaborationer vid IDA

Datorlaborationer görs i grupp eller individuellt, enligt de instruktioner som ges för en kurs. Examinationen är dock alltid individuell.

Det är inte tillåtet att lämna in lösningar som har kopierats från andra studenter, eller från annat håll, även om modifieringar har gjorts. Om otillåten kopiering eller annan form av fusk misstänks, är läraren skyldig att göra en anmälan till universitetets disciplinnämnd.

Du ska kunna redogöra för detaljer i koden för ett program. Det kan också tänkas att du får förklara varför du har valt en viss lösning. Detta gäller alla i en grupp.

Om du förutser att du inte hinner redovisa i tid, ska du kontakta din lärare. Då kan du få stöd och hjälp och eventuellt kan tidpunkten för redovisningen senareläggas. Det är alltid bättre att diskutera problem än att, t.ex., fuska.

Om du inte följer universitetets och en kurs' examinationsregler, utan försöker fuska (t.ex. plagiera, använda otillåtna hjälpmedel eller ej godkända AI-baserade assistenter) kan detta resultera i en anmälan till universitetets disciplinnämnd. Konsekvenserna av ett beslut om fusk kan bli varning eller avstängning från studierna.

Policy för redovisning av datorlaborationer vid IDA

För alla IDA-kurser som har datorlaborationer gäller generellt att det finns en bestämd sista tidpunkt, deadline, för inlämning av laborationer. Denna deadline kan vara under kursens gång eller vid dess slut. Om redovisning inte sker i tid måste, den eventuellt nya, laborationsserien göras om nästa gång kursen ges.

Om en kurs avviker från denna policy, ska information om detta ges på kursens webbsidor.

DAT1 Datortentamen

På detta moment kan studenten få graderade betyg. Datortentamen är på plats i datorsal och utförs individuellt. Inlämning och bedömning av praktiska uppgifter sker löpande under tentans gång via studentklienten och det finns möjlighet att få respons och åtgärda minde fel under tentamens gång. Det går även ställa frågor via klienten för att få förtydliganden eller lösa problem som inte har med uppgifterna att göra.

Tentamen inehåller två separata delar.

Del 1

Del 1 består av fyra små uppgifter som vardera behandlar ett av kursens ämnesområde. Har visar du att du behärskar kursens ämnesinnehåll på grundnivå. För att bli godkänd på tentamen behöver alla fyra av dessa uppgifter bedömas som godkända.

Del 2

Del 2 består av två större uppgifter. I dessa uppgifter visar du att du kan kombinera kursens olika ämnesområden för att lösa ett större problem. Det är också här du kan nå upp till högre betygsnivåer.

Varje uppgift i del 2 bedöms med 0, 2 eller 3 poäng. Maximala möjliga poäng är därmed 6. Följande tabell visar hur många poäng som behövs för vardera betygsteg.

BetygInsamlade poäng
33
44
55

Bonus

Under kursens gång kan man samla bonus som hjälper vid tentamen. Det finns två olika grupperingar av bonus.

Bonusen är endast giltig tills kursen går igen nästa år, dvs de tre nästkommande tentamenstillfällena.

Bonusuppgifter

Till varje laboration finns en bonusuppgift. Denna löses och lämnas in innan mjuk deadline för tillhörande laboration. För varje avklarad bonusuppgift kan man tillgodoräkna motsvarande grunduppgift på tentamen.

Exempel: Om bonusuppgiften för laborationen "Klockslag" utförs innan mjuk deadline för uppgiften behöver man inte skriva tentamensuppgiften i del 1 som behandlar operatorer.

"Vara i fas"-bonus

Vi vill uppmuntra till att arbeta aktivt med kursen och att ligga i fas. Därför kan man samla bonus genom att närvara på olika aktiviteter och lämna in uppgifter i tid. Det finns totalt 9 tillfällen där detta är aktuellt.

AntalTillfälle
3Närvaro på en lektion
3Laboration inlämnad innan mjuk deadline
3Laboration godkänd inom en komplettering

För att få denna bonus ska 5 utav 9 tillfällen vara godkända. Bonusen man får är ett (1) extra poäng på tentamens andra del. Detta motsvara alltså ett betygssteg.

Regler för återkommande studenter

Det är inte nödvändigt att omregistreras sig på kursen. Man är välkommen att hitta en ny labbpartner och komma på labbpass för redovisning. Max en redovisning per pass. Tidigare godkända laborationer kan som regel tillgodoräknas, kontakta examinator för att få det överfört i webreg. Övriga laborationer löses enligt den instruktion och de regler som gäller för innevarande kursomgång.

Om du har ett moment godkänt i ladok har du inte rätt att delta i undervisning hänförligt till det ladokgodkända momentet. Till exempel om du har alla labbuppgifter godkänt så får du inte delta på labbpass och inte lämna in labbarna på nytt.

Bonusuppgifter

Du kan bara få denna bonus för labbuppgifter som inte redan är godkända. Redan godkända labbuppgifter har förfallit och kan inte återanvändas för bonus.

"Vara i fas"-bonus

Bonusen förfaller automatiskt efter ett år men om du kommer tillbaka och deltar aktivt i kursen så kan du förnya din bonus. Bonus erhållen för laborationsdeadline och komplettering kan föras över från tidigare år i samband med webreg-registrering. Kontakta examinator för att få dessa överförda.

Hjälpmedel vid datortentamen

Till tentan är följande hjälpmedel tillåtna.

  • En bok om C++. För boken gäller följande.
    • Mindre korrigeringar och anteckningar i maginalen tillåts
    • Större kodexempel som inte direkt har med omgivande stycke att göra är inte tillåtna. Detta gäller speciellt tomma (eller nästan tomma) sidor i boken
    • Indexlappar och liknande är ok. Extra sidor (inhäftade eller annat) tillåts inte.
  • Ett A4-ark med valfritt innehåll på vardera sidor (går ej att ersätta med två enkelsidiga ark).

Observera att elektroniska hjälpmedel inte är tillåtna.

Gamla tentor


Sidansvarig: Eric Ekström
Senast uppdaterad: 2024-04-19