Göm menyn

TDIU08 Problemlösning och programmering

Duggaregler och upplägg

I schemat (TimeEdit / Lisam) för kursen står det DU på ett antal ställen. Dessa duggor är redovisningen för laborationerna vi har och är bokade under två timmar i sträck. Under dessa två timmar kommer det att gå 1 dugga á 1 timme.

OBS! Ni måste dock se till att ni är anmälda till laborationerna via LUPP för att få delta på duggorna. Se mer om LUPP under "LUPP" i menyn. Detta innebär i sin tur att du måste vara registrerad på denna kursomgång (speciellt ni som har kvar moment från tidigare år).

Missa inte dessa DU-pass i onödan. Det är inte obligatorisk närvaro, men man måste bli godkänd på laborationerna via dessa duggor. Det finns ingen annan redovisningsmöjlighet för att bli godkänd på laborationsdelen i kursen, bortsett ifrån möjligtvis tentan. Läs mer om detta nedan.

I år kommer samtliga duggor, förutom första duggan (DU-0), gå på distans på grund av COVID-19. På grund av detta gäller följande:

  • Ni behöver använda Zoom så att tentavakterna kan "övervaka" er och så att ni kan legitimeras vid behov (ha leg. tillgängligt).
  • Vi kommer använda ThinLinc för att ansluta till IDAs datorsystem.
  • För att vi skall ha lite marginal så börjar inte själva duggandet vid kvart över utan vid halv. Se dock till att ansluta via Zoom och Thinlinc innan dess så blir det så lite stress som möjligt både för er och oss.
  • I övrigt kommer distansduggorna att ske som UPG1/DAT1-tentan (på distans). Skillnaden är att man under en dugga har alla uppgifter tillgängliga från början. Det är dock bra om du läser och är insatt i informationen redan i början av kursen (se mer under avsnitten "Distansdatortenta" och "Tentasystemet" i menyn till vänster).

Regler på duggorna

Vad får du ha med dig?

Under själva duggapasset kommer du inte att ha tid att leta efter alltför många saker. Du bör ha skaplig koll på materialet redan innan du kommer dit.

Du får ha med dig:

  • en Ada/C++-bok. Du får ha understrykningar och mindre kommentarer i boken. Kodexempel är inte ok.
    OBS! Det är INTE tillåtet att ha några som helst extra lappar i böckerna (undantag: SMÅ "registerflikar").
  • ett handskrivet A4-papper med egna anteckningar (här får det finnas kodexempel). Det är tillåtet att skriva på båda sidorna på papperet.
  • penna, radergummi, etc. för att kunna rita och skissa på lösningar.
  • lösa tomma papper för att skissa lösningar och rita figurer på under duggan.

Du får INTE ha med dig:

  • elektroniska hjälpmedel såsom t.ex. telefoner, miniräknare, elektronmikroskop m.m.
  • Lösa papper med anteckningar eller annat (utöver det som är angivet att ni får ha).

OBS! Detta är examination så tänk på att vi måste anmäla eventuellt fusk till disciplinnämnden. Vi hoppas förstås att vi slipper det.

Kom i tid!

Se till att vara på plats i god tid (så att du hinner logga in i tentasystemet) innan duggapasset börjar. När tiden börjar stänger vi dörrarna och ingen sen ankomst är ok.

Upplägg på duggorna

Under första perioden kommer det att vara 6 duggor. Den vi kallar DU-0 ("Dugga 0") kommer att vara till för att ni skall få prova på hur vårt tentasystem fungerar. Detta innebär att denna dugga inte kommer att vara till för att examinera er utan för att ni skall vara förtrogna med hur det senare kommer att gå till då ni senare duggar enskilt. Ni kommer att få en uppgift som bygger på det som finns i LAB-0 (laboration 0) och vi kommer i senare duggor att räkna med att ni kan detta som ett rinnande vatten. Annars kommer man inte att kunna hantera indata/utdata till och från sina program som skall skapas senare.

De övriga 5 duggorna (DU-1 -- DU-5) kommer att beröra dels den laboration som precis varit och dels någon gammal laboration. Dessutom kommer alla dessa (utom den sista) ha uppgifter för nästkommande laboration (vi räknar förstås inte med att alla klarar av denna, men det ger en möjlighet att ligga i förväg om man känner att man vill detta).

Det kommer inte att finnas något uppsamlingsheat för duggorna utan de moment som fortfande inte är godkända måste man alltså klara av att visa på UPG1/tentan i sådant fall (eller komma tillbaka och göra motsvarande delar nästa gång kursen går).

Tabell över aktuella laborationer på duggapassen

Pass Aktuella laborationer
DU-0 LAB-0 (demonstrationstillfälle Sker i SU-sal på campus)
Alla duggor nedan sker på distans via Zoom/Thinlinc
DU-1 LAB-1 LAB-2
DU-2 LAB-1 LAB-2 LAB-3
DU-3 LAB-2 LAB-3 LAB-4
DU-4 LAB-3 LAB-4 LAB-5
DU-5 LAB-4 LAB-5
C++-duggor i period HT-2:
DU-6 C++ LAB-2 C++ LAB-3
DU-7 C++ LAB-2 C++ LAB-3 C++ LAB-4
DU-8 C++ LAB-3 C++ LAB-4
DU-Reserv C++ LAB-3 (G) C++ LAB-4 (G)

I tabellen ovan ser man på vilka DU som vilka laborationer kommer att kunna duggas av. Exempelvis kan man se att på DU-2 (duggatillfället för LAB-2) kan man dugga LAB-1, LAB-2 och även LAB-3 (som man precis haft FÖ på, men inte har haft LA-tider). Man ser också att man på DU-5 inte kan dugga av LAB-1 t.o.m och LAB-3 längre (anledningen är att man förstås skall vara klar med dessa efter så lång tid in i kursen).

Om man klarar en uppgift för G-nivå är motsvarande laboration godkänd. Man får alltså inga poäng för G-nivån. För C++ lab 0 och 1 krävs endast en godkänd lösning på någon uppgift under någon C++-dugga så sätter vi G på dem.

Om man klarar uppgiften för VG-nivå får man dels godkänt på laborationen, men också en eller flera poäng beroende på vilken laboration det är i serien. Dessa poäng kan man sen skrapa ihop högre betyg i kursen med hjälp av.

Tabell över poäng för respektive VG-nivå på laborationerna

Laboration Poäng för VG-nivå Mot Moment
LAB-0 0 (bara en testdugga)
LAB-1 1 UPG1
LAB-2 3 UPG1
LAB-3 1 UPG1
LAB-4 3 UPG1
LAB-5 3 UPG1
Duggor i period HT-2:
C++ LAB-2 2 DAT1
C++ LAB-3 1 DAT1
C++ LAB-4 2 DAT1

I ovanstående tabell ser du vilka poäng du kan skrapa ihop givet vilken VG-uppgift du klarat av.

Man kan alltså se att man i allmänhet får fler poäng för VG-nivån på senare laborationer. Inte så konstigt antar jag. Totalt kan man få ihop 11p mot UPG1 och 5p mot DAT1 om man klarar alla VG-nivåer. OBS! Man kan inte få delpoäng på uppgifterna.

Tabell över poäng från duggor till betyg på UPG1

Den sista tabellen som vi behöver är den som översätter dina ihopskrapade poäng från duggorna till betyg på UPG1 (Ada-examinationen) resp på DAT1 (C++-tentan).

D.v.s. du har bara en (eller två) chans(er) på dig för laboration 5. Tufft, men det ger dock tentan "gratis" i tentaperioden vilket gör att du kan koncentrera dig på annat då.

Totalpoäng Betyg på UPG1
3-4 3
5-6 4
7-11 5

Man kan alltså skrapa ihop betyg 5 på UPG1 utan att behöva ha VG-nivå på en av LAB-4 eller LAB-5.

Totalpoäng Betyg på DAT1
2 3
3 4
4-5 5

Man kan alltså få betyg 3 på DAT1 genom att bara göra antingen VG på C++ lab 2 eller på C++ lab 4.

  • Hur får man nu till detta och hur kan man klara labserien?
  • Dessutom: Vad får man för betyg på UPG1 direkt av detta?!

Vi går igenom några exempel på hur du skulle kunna klara av labserien.

Exempel 1: Att ligga precis i fas

  • DU-1: Du klarar G-nivån på LAB-1.
  • DU-2: Du klarar G-nivån på LAB-2.
  • DU-3: Du klarar G-nivån på LAB-3.
  • DU-4: Du klarar G-nivån på LAB-4.
  • DU-5: Du klarar G-nivån på LAB-5.

Detta gör att du är godkänd på labserien. Du har inte poäng att få UPG1 godkänd. Du får alltså gå upp på tentan för att få till betyget i kursen.

Exempel 2: Att ligga före

  • DU-1: På denna klarar du av G-nivån, men ej VG-nivån, på uppgiften för LAB-1. Du ger dig dessutom på G-nivån på LAB-2 på denna dugga och klarar denna. Det innebär att du nu är klar med både laboration 1 och 2. Du har dock inte skrapat ihop några poäng för chans till betyg på tentan.
  • DU-2: Du klarar både VG-nivån för LAB-3 och VG-uppgiften för LAB-1. Du ligger fortfarande före och har dessutom skrapat ihop 2p (1p + 1p).
  • DU-3: På denna är du sjuk. Tur att du låg före innan. :-) Du ligger i fas.
  • DU-4: På denna klarar du VG-nivån på LAB-4. Du har 5p och ligger i fas.
  • DU-5: Du klarar G-nivån på LAB-5. Försökte på LAB-6, men det gick inte denna gång. I fas fortfarande.

Detta gör att du är godkänd på Ada-labserien. Du har desssutom fått ihop 6 poäng vilket gör att du direkt har betyg 4 på tentan. Vill du får du förstås gå upp på tentan och plussa detta, men du kan alltså skippa tentan och ändå behålla betyget.

Exempel 3: Att ligga efter

  • DU-1: Du är sjuk på denna. Hamnar därför lite efter.
  • DU-2: Du klarar VG-nivån för LAB-1. Du ligger fortfarande efter, men har skrapat ihop 1p.
  • DU-3: Sjuk igen. Hamnar mer efter.
  • DU-4: På denna klarar du VG-nivån på LAB-2 och G-nivån på LAB-3. Du har nu 4p och har tagit ikapp lite. (Nu är du uppe på 3:a på tentan).
  • DU-5: Du klarar G-nivån på LAB-4.

På detta vis har du alltså inte klarat Ada-laborationerna i första perioden vilket gör att du behöver gå på UPG1 för att få betyget i kursen. Så länge du visar att du behärskar lab 5 kommer du dock kunna få Ada-labserien godkänd (och även betyg 3 på UPG1.)

Du har därmed klarat av Ada-labserien och kommer poängen för detta i LADOK.

Exempel 4: Att ej bli klar med någon/några av laborationerna

Om du hamnar i situationen att du inte blir klar med en eller flera laborationer under detta år hamnar du i gruppen "gamla studenter" nästa gång kursen går. Se mer om detta nedan.

OBS! Vi har en hård deadline i kursen och det är inte möjligt att komplettera saker efter detta. Det enda som går att lösa är tentan som går i januari och mars. Anledningen till detta är att vi har fullt upp med att hantera kurserna som går på hösten och ta hand om dessa studenter då.

Regler för gamla studenter (från tidigare år)

Då reglerna ändras i år för hur man blir godkänd på laborationerna kommer detta att påverka er som inte är klara med labserien från tidigare år. Det kommer att finnas två vägar att gå och du som student kan själv välja vilken väg du vill ta. Du behöver inte meddela oss i förväg om vilken väg du väljer utan talar om detta i efterhand.

KRAV: Du kan inte göra om labserien om du redan är klar med den! Du måste alltså ha någon av LAB-1 -- LAB-5 kvar för att få göra duggorna i år.

OBS! För att kunna dugga måste du vara med i tentasystemet på rätt pass och därför måste du ha hört av dig till examinator i god tid för att få en tid att dugga på. De alternativa vägar att gå är att du kan välja att:

  • dugga av de kvarvarande laborationerna du har. D.v.s. om du t.ex. har kvar LAB-3 (Datastrukturer) och LAB-5 (Rekursion/Pekare och listor) duggar du dessa två på pass där dessa uppgifter finns att dugga. Det räcker att klara G-nivå. Du meddelar examinator att du är klar med alla övriga laborationerna sen tidigare (ange också när du gjorde de gamla delarna).
  • du kan följa samma modell som de som går i år och dugga alla LAB-1 -- LAB-6 och på det sättet också få en chans att få betyg direkt på tentan. Tidigare års resultat räknas inte i detta fall. OBS! För detta krävs att du inte klarat tentan sen tidigare (har du betyg i LADOK för tentan är detta alternativ alltså inte möjligt). Ange också när du gjorde dessa delar.

Sidansvarig: Viktor Olsson
Senast uppdaterad: 2020-11-24