Göm menyn

TDDC76 Programmering och datastrukturer

Klasskort och beskrivningsformulär


Klasskort

Klasskort används i analysfasen av objektorienterad systemutveckling. Korten ska vara små och helst i styvt papper, kartong. Fördelen med litenheten är att man ej får plats att skriva så mycket information, och genom att korten är styva kan de lätt flyttas runt då man arbetar med dem i en grupp.

En standardiserad typ av klasskort är CRC-kort, som är registerkort i storlek A5 eller A6. Ett CRC-kort namnger en klass (Class), anger dess åligganden (Responsibilities; operationer), sam t anger relaterade klasser, eller samarbetspartners (Collaborators). Korten har givit namn åt en metod, CRC-kortsmetoden, som visat sig vara en effektiv metod för att upptäcka klasser, deras funktionalitet och relationer till andra klasser.

Ett klasskort görs för varje klass som upptäcks. Överst på kortet skrivs klassens namn. Använder man CRC-kort listas på kortets framsida de operationer som ska kunna utföras på klassen tillsammans med andra klasser som behövs för att utföra operationerna. På kortets baksida kan man lista de datamedlemmar (attribut) som tillhör klassen.



Figur 1. Ett CRC-kort (framsida).

Ett liknande sätt att beskriva en klass är, förutom till namnet, att ange klassens syfte, den kunskap som instanser av klassen har (attribut), samt de tjänster som instanser av klassen kan utföra (operationer).




Figur 2. Ett alternativ till CRC-kort.

För att beskriva relationer mellan klasser/objekt ritas klassdiagram och händelseförlopp kan beskrivas i form av scenariodiagram och/eller tidsdiagram.

Formulär

Klasskort innehåller en mycket begränsad information om klasserna i ett system. Klassdiagram lägger till information om relationers natur. För att underlätta för programmerarna att implementera klasserna behövs en mer detaljerad beskrivning. Denna kan göras i form av olika formulär, en typ för klasser och en typ för operationer.

Klassbeskrivningsformulär



Figur 3. Klassbeskrivningsformulär.

Operationbeskrivningsformulär

För att beskriva operationer (funktioner) kan ett formulär enligt följande utformning användas.



Sidansvarig: Jonas Lindgren
Senast uppdaterad: 2015-08-18