91MA32
91MA32 > P-uppgifter och P-pass
Göm menyn

91MA32 / 92MA32 Programmering, grundkurs

P-uppgifter och P-pass

Allmän information om P-uppgifter

Vad är P-uppgifter?

Problemlösningsuppgifterna (P-uppgifter) är kursens betygsgrundande uppgifter. Därför ställs högre krav på P-uppgifterna än på O-uppgifterna. P-uppgifterna skrivs under så kallade P-pass (mer om detta under rubriken "P-pass" nedan), där du ska lösa uppgiften enskilt.

På varje P-pass kommer du att få en ny uppgift. Det är därför viktigt att få förståelse, inte att lära sig utantill. Det är alltså inte konstigt att behöva skriva samma P-uppgift flera gånger innan man klarar den. Vi uppmuntar därför att ni ser P-passen som övningstillfällen.

Du får bara skriva P-uppgifterna först efter att alla förkunskapsuppgifter är assistentgodkända. Det räcker alltså inte att den är "övningsupplåst" som de flesta O-uppgifterna kan vara och ändå gå att skicka in för rättning.

Precis som med O-uppgifterna måste du passera både automaträttningen och assistenträttningen för att få godkänt på uppgiften. Det bör nämnas att assistenträttningen inte görs förrän efter att P-passet är slut.

Fusk på P-uppgifter (Disciplinnämnden)

Om vi upptäcker "vilseledande vid examination" (det som kallas "fusk") kommer vi direkt att underkänna uppgiften (även retroaktivt under kursen) och anmäla detta till disciplinnämnden. Det är till och med så att vi har en skyldighet att anmäla misstanke om fusk. Det vill vi absolut inte göra, så vänligen respektera detta för både er egen och vår skull.

Öva på P-uppgifter (Ada.O2.0 och Ada.O3.0)

Dessa uppgifter finns för att du ska kunna öva upp din snabbhet för att lösa P-uppgifterna. Detta kommer du kunna köra flera gånger per dag. Det är inte ett krav att du löser någon mängdövningsuppgift, utan finns bara där för övning inför P-uppgifterna.

Uppgifterna följer samma mall som motsvarande P-uppgift, men de kan skrivas när som helst. Till skillnad från P- och P0-uppgifterna rättas dessa inte av assistent, utan bara av automaträttningen.

Mängdövningsuppgifterna går sex gånger om dagen. Den första går 8-10, den andra 10-12 och så vidare.

Vilka P-uppgifter som behövs för att klara kursen

Vilka P-uppgifter som du behöver klara för att klara kursen kan du se i din kurskarta.

Plussning av P-uppgifter senare år

Om du läser ett program på Tekniska fakulteten får du plussa tentabetyg, och vi tillåter att P-uppgifter plussas på samma sätt. Du kan alltså komma tillbaka senare år och skriva P-uppgifter för att höja ditt betyg.

Jag har frågor/synpunkter på hur min P-uppgift rättats. Vad ska jag göra?

OBS! Om det är så att någon "råkat slippa igenom" beroende på att vi missat något vid rättningen är det inte så att detta är något prejudikat. Har man gjort felaktigheter så är detta fortfarande fel även om någon annan fått godkänt för att vi missat detta. Om vi upptäcker att vi gjort väldigt fel i rättningen så kan det hända att vi backar ett "godkänt" till ett "underkänt", men det är inte så att vi backar detta om det inte är ett grovt fel i dessa fall.

OBS! Har vi rättat fel så att du fått underkänt, men borde haft godkänt, är det förstås så att vi rättar till detta. Prata med assistenten om det verkar fel på något sätt. Ofta kan assistenten ge anledningen till varför det faktiskt inte var godkänt (vilket oftast är fallet), men om det är felrättat så pratar assistenten med oss och vi kollar då upp vad som hänt.

OBS! Vi vet att det finns många åsikter om nivåer etc. Vi är flera som arbetar ihop i vår grupp och vi har satt en nivå som vi anser vara lämplig. Om du anser att vi har fel bör du börja med att prata med assistenten och kanske finns det saker som du inte tänkt på som ligger bakom våra beslut.

Skicka inte mail till examinator i dessa fall alltså utan vänta till nästa programmeringsstuga (eller vänta tills du funderat igenom vad som låg bakom detta innan du skickar mail). Det är oftast så att det handlar om saker som du kanske missat. Inget konstigt utan det är bara att ta tag i det igen och inte ge upp. Tänk på att det handlar om att komma över en nivå. Det är därför det kallas examination.

TIPS: Skicka aldrig mail när du är irriterad! Att skriva i affekt gör oftast bara att man inte ser klart på saker och kanske skriver man dessutom saker på ett "fult sätt". Försök hålla en bra nivå i kommunikationen så blir det dessutom antagligen lättare att få något ut av det du vill ha sagt.

Information om P-passen

Allmänt om P-pass

Eftersom P-uppgifterna är det moment som ger ett graderat betyg är kraven på säkerhet högre än dem på O-uppgifterna. P-uppgifterna är även till för att visa vad just du kan. Därför skrivs P-uppgifterna på särskilda P-pass. På P-passen löser du P-uppgiften i en sal med vakt.

Passet är 75 minuter långt, om du inte har förlängd tid (se "Förlängd skrivtid" nedan). P-passet börjar på hel timme (till exempel 08:00, alltså inte 08:15) och det innebär att man ska inte komma sent till dessa då det stör andra som ska examineras. Kom därför i god tid (cirka 10-15 minuter innan är lämpligt). Passet kan börja vid annan tid också förstås (se ditt kursschema).

Uppgifterna kan bara skickas in under P-passet. Om den skickas in efter att P-passet är slut så kommer den inte att rättas. Eventuella förlängningar av tider meddelas via SC.

Under P-passet bör du vara inloggad i SC, annars kan du missa meddelanden som skickas ut under P-passet. Se därför till att du är inloggad i SC innan passet börjar.

Du kommer att arbeta på din egen dator (medtag denna). Det är därför viktigt att du fixat så att du kan arbeta på egen dator (se sidan Arbeta på egen dator), samt ha installerat Zoom (se sidan Zoom) för att kunna ställa frågor under passet. Gör detta innan ditt första P-pass. Om du inte har möjlighet att arbeta på egen dator, kontakta kursledaren.

På P-pass ska du legitimera dig. Se därför till att ta med dig legitimation. pass, id-kort eller körkort fungerar bra).

Du bör/ska även läsa kraven för den aktuella P-uppgiften innan själva P-passet. Läs om Krav på lösningar på sidan för uppgiften.

Förkunskapsuppgifterna måste vara inskickade senast två arbetsdagar innan P-passet för att de skall hinna rättas och bli godkända. Om du skickar in dagen innan ett P-pass kommer inte den uppgiften att rättas innan P-passet och du kan alltså inte få någon uppgift genererad. Du kan då inte delta förstås.

Vilken sal ska jag sitta i?

Kvällen innan P-passet kommer du att få ett mejl om vilken sal du ska sitta i.

Förlängd skrivtid

För att få tillgång till förlängd skrivtid på P-passen behöver du ett beslut om detta från Linköpings Universitet. Detta beslut behöver du skicka till kursens examinator i god tid innan P-passet. Kom ihåg att du ska skicka från din LiU-student-mail.

Automaträttningen under P-passen

Under P-passen är automaträttningen mer aktiv än vanligt. Vi brukar ställa in denna på cirka 1 minut mellan rättningarna, men tiden kan variera beroende på hur många som är med på passet. Om du har väntat mer än tre minuter på svar från automaträttningen bör du direkt påtala detta i SC. Testa också att skicka in din uppgift igen.

Det finns ingen gräns för hur många gånger du kan skicka in till automaträttningen under P-passen. Om du skickar in flera gånger innan en automaträttning körs kommer endast den senaste inskickningen att automaträttas.

Du kan också skicka in uppgiften igen efter att uppgiften passerat automaträttningen. Det kan vara bra om du vill förbättra ditt program.

Det bör dock nämnas att det endast är den sista inskickade lösningen som kan rättas av assistent. Om din sista inskickade lösning inte klarar automaträttningen kommer uppgiften inte att rättas av assistent, även om du tidigare passerat automaträttningen det passet.

Under P-passet

Här har vi samlat information som kan vara bra att ha under själva P-passet.

Tillåtna hjälpmedel under P-passen

Under P-passen är följande hjälpmedel tillåtna:

  • Kursboken (Ada 95 för nybörjare och erfarna)
  • Egna anteckningar
  • Kurshemsidan
  • Din studentmail (<LiU-id>@student.liu.se)
  • Koden till egenskrivna program gjorda i kursen (O- och P-uppgifter)
  • Papper och penna för att skissa (ta med eget)
  • Hörlurar för att slippa bli störd, samt för att ställa frågor via Zoom

Nedan följer exempel på hjälpmedel som inte är tillåtna under P-passen:

  • Sökning på internet (Google, StackOverflow, etc.)
  • Chattprogram, mobilsamtal, social medier, etc.
  • Kontakt med andra personer än kurspersonal
  • AI-assistenter så som ChatGPT, etc.
  • E-post-klienter som inte är din studentmail

Frågor om din uppgift under P-passen

Om du har frågor om din uppgift under P-passet finns två alternativ för att få dem besvarade:

  1. Fråga via SC: Se sidan SC
  2. Fråga via Zoom: Se sidan Zoom. Se till att du har hörlurar.

Du väljer själv om du vill fråga via SC eller Zoom.

Zoom-rum för frågor under duggor.

OBS! Även om vakterna under P-passen arbetar som assistenter i kursen är det inte dessa du ska fråga om du har frågor under P-passet.

Problem med ThinLinc? Ring helpdesk

Om du har problem med ThinLinc, till exempel att du inte lyckas logga in på Thinlinc, ska du genast kontakta helpdesk. Under själva P-passen är det bäst om du ringer dem på numret 013-28 28 28. Säg till vakten innan du ringer.

Schema för P-uppgifter

I schemat nedan kan du se när de olika P-uppgifterna är tillgängliga för att skrivas.

Kurskod Datum Tid Ada.P2.0Ada.P2Ada.P3.0Ada.P3Python.P1Python.P3
91MA32/92MA322024-02-0210:15-11:30 JA -- -- -- -- --
91MA32/92MA322024-02-0708:00-09:15 JA JA JA -- -- --
91MA32/92MA322024-02-1408:00-09:15 JA JA JA JA -- --
91MA32/92MA322024-02-2108:00-09:15 JA JA JA JA -- --
91MA32/92MA322024-02-2808:00-09:15 JA JA JA JA -- --
91MA32/92MA322024-03-0608:00-09:15 JA JA JA JA -- --
91MA32/92MA322024-03-2708:00-09:15 JA JA JA JA -- --
91MA32/92MA322024-04-0308:00-09:15 JA JA JA JA -- --
91MA32/92MA322024-04-1008:00-09:15 JA JA JA JA -- --
91MA32/92MA322024-04-1708:00-09:15 JA JA JA JA -- --
91MA32/92MA322024-04-2408:00-09:15 JA JA JA JA -- --
91MA32/92MA322024-05-0313:00-14:15 JA JA JA JA -- JA
91MA32/92MA322024-05-0808:00-09:15 JA JA JA JA -- JA
91MA32/92MA322024-05-1508:00-09:15 JA JA JA JA -- JA
91MA32/92MA322024-05-2308:00-09:15 JA JA JA JA JA JA

Sidansvarig: Viktor Olsson
Senast uppdaterad: 2024-01-10