Göm menyn

769A22 Risk- och olycksanalys

Examination


Inga examinationsmoment är inlagda i kursdatabasen.

Du måste ha VG på båda slutuppgift (reflektionrapport) och projekt för att få VG på kursen, detta eftersom examinationsmomenten täcker olika färdigheter: den ena berör överblick och teoretiska kunskaper, den andra fördjupning och förmåga till praktisk tillämpning.

Uppgiftsdel (dvs. seminariedel)

Uppgiftsdelen av kursen baseras på en seminarieserie, och examineras genom en sammanfattande individuell reflektionsrapport som ska spänna över hela kursens innehåll, dvs. alla seminarier. Denna reflektionsrapport bör inte överstiga 3 A4-sidor, och ska lämnas in senast fredagen sista veckan kursen ges. För mer information och betygskriterier, se Reflektionsrapport till vänster.

Du förväntas förbereda dig inför varje seminarium genom att läsa den anvisade litteraturen, och formulera tre diskussionsfrågor som du mailar till kursansvarig senast en timme före seminariet. Skicka dina frågor som rent text i mail-kroppen.

Missar du ett seminarium, måste du göra en komplettering genom att intervjua en annan student om vad som diskuterades på seminariet, och kommentera med välgrundade egna synpunker med referens till seminarieartiklarna.

Missar du att skicka in en omgång diskussionsfrågor i tid, är det samma sak som om du hade missat seminariet (se ovan). Fler är tre kompletteringar ger underkänt på seminariedelen av kursen.

Alla kompletteringar bör ha mailats till examinator senast fredagen sista veckan kursen ges.

Projektarbete

Omfattning på projektarbetet är 2,5 hp, dvs. drygt en och en halv arbetsvecka (detta inkluderar att hitta ett lämpligt problem/analysdata, och leta och läsa litteratur). Det är därför fördelaktigt om ni genomför arbetet i grupper om 3-4 studenter.

Projektarbetet kan exempelvis handla om hur en organisation, hanterar risker. Alternativt kan ni anlägga ett annorlunda perspektiv på en redan gjord olycksanalys.

Ni kan även prova att tillämpa någon av de metoder som tas upp i kursen. Tanken är att ni ska leta litteratur på egen hand, och läsa på om den metod ni har valt att arbeta med. Det kan även vara intressant med en uppsats om hur man bäst uppnår 'resilience' i en hög-risk organisation.

Råd om vad ni ska tänka på i samband med projektrapporten hittar ni under 'Projektrapport' i nav-fältet till vänster. Skicka er rapport i pdf-format via email till opponerande gruppen senast en vecka före slutseminariet då projektarbetena ska presenteras.

Det är tänkt att opponentgruppen presenterar arbetet på slutseminariet. Efter detta kommer varje grupp att få ytterligare en vecka på sig att åtgärda eventuella problem, och lämna in en slutlig version till examinator senast en vecka efter slutseminariet.

Regler för examinering av datorlaborationer vid IDA

Datorlaborationer görs i grupp eller individuellt, enligt de instruktioner som ges för en kurs. Examinationen är dock alltid individuell.

Det är inte tillåtet att lämna in lösningar som har kopierats från andra studenter, eller från annat håll, även om modifieringar har gjorts. Om otillåten kopiering eller annan form av fusk misstänks, är läraren skyldig att göra en anmälan till universitetets disciplinnämnd.

Du ska kunna redogöra för detaljer i koden för ett program. Det kan också tänkas att du får förklara varför du har valt en viss lösning. Detta gäller alla i en grupp.

Om du förutser att du inte hinner redovisa i tid, ska du kontakta din lärare. Då kan du få stöd och hjälp och eventuellt kan tidpunkten för redovisningen senareläggas. Det är alltid bättre att diskutera problem än att, t.ex., fuska.

Om du inte följer universitetets och en kurs' examinationsregler, utan försöker fuska (t.ex. plagiera, använda otillåtna hjälpmedel eller ej godkända AI-baserade assistenter) kan detta resultera i en anmälan till universitetets disciplinnämnd. Konsekvenserna av ett beslut om fusk kan bli varning eller avstängning från studierna.

Policy för redovisning av datorlaborationer vid IDA

För alla IDA-kurser som har datorlaborationer gäller generellt att det finns en bestämd sista tidpunkt, deadline, för inlämning av laborationer. Denna deadline kan vara under kursens gång eller vid dess slut. Om redovisning inte sker i tid måste, den eventuellt nya, laborationsserien göras om nästa gång kursen ges.

Om en kurs avviker från denna policy, ska information om detta ges på kursens webbsidor.


Sidansvarig: Rita Kovordanyi
Senast uppdaterad: 2023-01-11