Göm menyn

TDP004 Objektorienterad programmering

Kursplan och Examination


Introduktion

Välkommen till kurshemsidan för TDP004. Kursen är en fortsättningskurs i programmering / problemlösning och behandlar programspråket C++ och objektorientering som programmeringsmetod.

Kursen ges i HT2 för IP1. Inget (Alla) schemablock är tilldelade. Se studieinfo för kursplan och information.

Kursmoment

Kursen examiners i två moment. En labkurs (med flera delmoment) och en datortentamen.

DAT2 Datortentamen (U,3,4,5), 4 hp

OBS! Tentan är 4 hp men större delen av denna tid förväntas du lägga på laborationsförberedelse för att lära dig kursinnehållet. All laborationstid räknas som tentaförberedelse. Du kan alltså inte se kursen som 4 hp + 4 hp, utan se den som 8 hp.

En visning av datortentasystemet kommer ges under kursen i kombination med en dugga.

Betyget på tentamen avgör kursbetyget.

LAB2 Laborationer (U,G), 4 hp

OBS! Laborationsmomentet är 4 hp men i denna tid ingår ingen laborationsförberedelse i form av teoriinläsning. Detta räknas till tentapoängen. Du bör alltså se kursen som 8 hp totalt där merparten tid läggs på laborationer.

Laborationskursen består av flera delmoment. Det krävs godkänt på samtliga delmoment för godkänt på hela labmomentet. Korrekt utfört arbete i tid kan dessutom ge bonus på tentamen.

Delmomenten som ingår är som följer:

  • Insamling av 33 poäng genom aktivt deltagande på dojos och lektioner. Tre stycken programmeringsseminarier ("dojos") ingår i kursen. Dessa ger upp till 11p styck. Fyra laborationsförberedande lektioner med förberedelseuppgifter och gemensam övning ger upp till 8p styck. Totalt går det alltså att få ihop 11p*3+8p*4=33p+32p=65p. Den som inte får ihop tillräckligt med poäng får en ny chans nästa år kursen går. Den som når 44p får dessutom bonus motsvarande en laboration på tentamen, och 55p bonus motsvarande två laborationer. Den som någon gång blir ertappad med att vara oförberedd tappar utöver alla poäng på den lektionen möjligheten till bonus för erhållna 44p eller mer.
  • En laborationsserie som utförs i grupper om två studenter. Godkänt krävs på samtliga obligatoriska laborationer. Väl utfört arbete som lämnas in i tid ger bonus på tentamen. Bonusen delas ut i form av extra tid för högre betyg. För att få bonusen gäller i korthet att laborationen är godkänd före deadline (d.v.s. att stilguide följts, att gängse programmeringskonventioner följts, att koden uppfyller samtliga krav i laborationsinstruktionen och att koden är väl testad). Den som inte har alla laborationer godkända senast vid slutlig tentamen får redovisa när laborationen är schemalagd nästa år kursen går.

Regler för examinering av datorlaborationer vid IDA

Datorlaborationer görs i grupp eller individuellt, enligt de instruktioner som ges för en kurs. Examinationen är dock alltid individuell.

Det är inte tillåtet att lämna in lösningar som har kopierats från andra studenter, eller från annat håll, även om modifieringar har gjorts. Om otillåten kopiering eller annan form av fusk misstänks, är läraren skyldig att göra en anmälan till universitetets disciplinnämnd.

Du ska kunna redogöra för detaljer i koden för ett program. Det kan också tänkas att du får förklara varför du har valt en viss lösning. Detta gäller alla i en grupp.

Om du förutser att du inte hinner redovisa i tid, ska du kontakta din lärare. Då kan du få stöd och hjälp och eventuellt kan tidpunkten för redovisningen senareläggas. Det är alltid bättre att diskutera problem än att, t.ex., fuska.

Om du inte följer universitetets och en kurs' examinationsregler, utan försöker fuska (t.ex. plagiera, använda otillåtna hjälpmedel eller ej godkända AI-baserade assistenter) kan detta resultera i en anmälan till universitetets disciplinnämnd. Konsekvenserna av ett beslut om fusk kan bli varning eller avstängning från studierna.

Policy för redovisning av datorlaborationer vid IDA

För alla IDA-kurser som har datorlaborationer gäller generellt att det finns en bestämd sista tidpunkt, deadline, för inlämning av laborationer. Denna deadline kan vara under kursens gång eller vid dess slut. Om redovisning inte sker i tid måste, den eventuellt nya, laborationsserien göras om nästa gång kursen ges.

Om en kurs avviker från denna policy, ska information om detta ges på kursens webbsidor.


Sidansvarig: Christoffer Holm, Simon Ahrenstedt
Senast uppdaterad: 2023-10-26