Göm menyn

TDP002 Imperativ programmering

Kursinformation


Officiell kursplan:

V.g. se LiU:s studieinformation.

Denna sida kompletterar officiell kursplan med aktuella detaljer rörande kursen.

Om kursen

Kursen inleder utbildningen Innovativ programmering. I kursen tittar vi noggrant på principerna för grundläggande programmering, specifikt imperativ programmering. Vi använder det dynamiskt typade programmeringsspråket Python i kursen. Python är enkelt att komma igång med och passar därför väl i denna inledande kurs.

Kursen ges parallellt med den första projektkursen som också använder Python. Därför är det extra viktigt att du arbetar intensivt redan från början i kursen, så att du klarar att hänga med i projektkursen också.

Gör diagnosen

Gör gärna diagnosen för att se om du behöver komma på lektionerna:
Diagnostiskt test

Registrera dig

För att administrera resultat i kursen behöver du registrera dig i webreg på de olika momenten. Du kan se när du senast behöver ha gjort detta under Kursschema. Båda tillfällena är precis i början av kursen.
Laborationsserien
Kodstuga

Detaljer om genomförande

Kursen varvar föreläsningar med programmeringsstugor samt egna laborationer. Praktiskt övande sker dels genom enskild programmeringsövning och genom schemalagda laborationer. Uppföljning av det enskilda övandet sker vid gemensamma programmeringsstugor där assistent arbetar tillsammans med studenterna med utvalda övningar och svarar på frågor om problem som rör studentens eget övande.

För att klara datortentan är det kritiskt att du gör övningarna som rekommenderas i kursmaterialet plus eventuella egna ytterligare övningar. Det är viktigt att din programmeringsförmåga nått den nivå som krävs för att klara datortentan, där du programmerar utan vissa hjälpmedel och med tidsbegränsning.

Det är också viktigt att du är väl förberedd när du kommer till labbtillfällen. Experimentera gärna lite i förväg med laborationsuppgiften så att du förstår vad den går ut på. För nybörjaren är det ofta bra att börja arbeta på papper med s k pseudokod innan man börjar skriva källkod.

Kurslitteratur

I denna kurs finns ingen obligatorisk kursbok. Men det är tillåtet att ta med en bok om pythonprogrammering vid tentamenstillfället och då rekommenderas:

  • Learning Python (LP), 5th Edition, av Mark Lutz, O'Reilly 2013
Vid intresse rekommenderas även:
  • Concepts of Programming Languages (CPL), 10th Edition, av Robert W. Sebesta (Addison Wesley eller Pearson Education) 2012

Dessa böcker är inte uteslutande användbara för denna kurs och kan vara väl värda att skaffa.

Föreläsningsbilderna har mer detaljer om vad som ingår i kursen. Kursmaterialet innehåller länkar och information om som rör det praktiska angående Pythonspråket, omgivningar och verktyg.

Sidansvarig: Pontus Haglund
Senast uppdaterad: 2023-08-15