Göm menyn
Detta är en gammal version av kurshemsidan och kan innehålla inaktuell information. Klicka här för att komma till årets upplaga av kursen.

TDIU16 Process- och operativsystemprogrammering

Gitlab setup


Här kommer lite information hur ni ska ställa in git för att det ska fungera smidigt för att:
  • Versionshantera er implementation (pusha till gitlab.ida.liu.se)
  • Hämta eventuella uppdateringar/rättningar i labskelettet (git pull origin)
  • Ge assistenter enkel tillgång till er implementation (Reporter-access till ert repository)
Ni behöver utföra följande punkter:
  1. Mata in ditt LIU-ID och ett namn på ditt gitlab-projekt här (bekräfta med Tab eller Enter):



  2. Skapa ett eget privat projekt på gitlab.ida.liu.se, gå till https://gitlab.ida.liu.se/projects/new och fyll i namnet från steg 1: tdiu16-labs. Notera urlen till ert projekt på den sida ni skickas till efter att ni skapat projektet, urlen ser ut så här om ni fyllt i steg 1 korrekt: git@gitlab.ida.liu.se:LIU-ID/tdiu16-labs.git

  3. Om ni har skapat ssh-nycklar sedan tidigare användning av gitlab.ida.liu.se på era studentkonton kan ni gå vidare till nästa steg, annars finns instruktioner för att skapa era nycklar på https://gitlab.ida.liu.se/help/ssh/README.md.

  4. Leta upp vilka som är medlemmar i ert projekt och lägg till kurspersonalen (filst04, klaar36, samle75, carbr17) med minst rättighetsnivå Reporter. Kanske vill du lägga till din labpartner som minst Developer också.

  5. Öppna en terminal och gå in i er TDIU16 mapp (exempelvis cd ~/TDIU16*). Om ni inte installerat pintos ännu så skapar ni först en mapp för kursen (t.ex. TDIU16), och går in i mappen och kör git clone https://gitlab.ida.liu.se/klaar36/pintos.git där. Kör sedan cd pintos.

  6. I följande kommando måste steg 1 vara korrekt ifyllt och ni måste stå i mappen (eller en undermapp) där ni körde git clone i steg 5. Kör sedan kommandot: git remote add student git@gitlab.ida.liu.se:LIU-ID/tdiu16-labs.git Det går lägga till flera remotes om ni t.ex. vill ha var sitt repository på gitlab. Men då får ni själva se till att lära er var er kod tar vägen när ni pushar.

  7. Nu kan ni köra följande kommando: git push -u student master Detta gör att ni i fortsättningen pushar era ändringar till det repository ni lade till som remote i föregående steg. (Annars kommer ni försöka pusha till kursens repository, och det går inte.)

  8. När ni nu vill spara era ändringar i ert repository kör ni exempelvis nedan kommandon. Först väljs vilka filer som ska sparas (här: alla uppdaterade), sedan sparas ändringarna lokalt med en bra kommentar, och slutligen pushas allt till ert remote repository. Ofta är även git status bra för att få veta mer om vad som ändrats sedan senast, och git pull för att tanka ned ändringar som finns i remote repository.
          git add -u
          git commit -m "Nu fungerar systemanropet xyz!!!! Jay!"
          git push

  9. Sidansvarig: Filip Strömbäck, Klas Arvidsson
    Senast uppdaterad: 2018-02-26