Göm menyn

TDIU11 Operativsystem

Kursinformation


Kursplan

V.g. se LiU:s studieinformation.

Examination

Kursen är på totalt 6 hp
UPG1: 3 hp

Består av fem seminarier, benämnda Utmaning 1 - 5 (eng. Challenge 1 - 5). Varje seminarie behandlar 8 uppgifter. Varje uppgift presenteras av en student som väljs slumpmässigt bland de som har förberett uppgiften innan seminariet.

För varje problem du har förberett innan seminariet får du en poäng. För G på UPG1 behöver du minst 16 av 40 möjliga poäng (dvs. du behöver förbereda minst 16 uppgifter inför valfria seminarier). För varje 4 poäng över gränsen för G får du 1 bonuspoäng på tentan (TEN1). Dessa räknas endast på första ordinarie tentan, och endast mot högre betyg (dvs. du måste samla poäng för G på tentan för att kunna använda bonuspoängen).

Uppgifterna finns här.

Nytt för i år: Det finns möjlighet att få hjälp med uppgifterna på de office hours som finns i schemat. Detta är utöver möjligheten att skicka e-post som funnits tidigare år. Se nedan för lokaler.

Notera: De fyra första seminarierna behandlar olika ämnen. Det är starkt rekommenderat att närvara på åtminstone dessa seminarier, även om du inte har förberett någon av uppgifterna.

UPG2: 1 hp

Består av två rapporter med tillhörande seminarier. Inför varje seminarie ska du skriva en rapport som sammanfattar en artikel (antingen på svenska eller på engelska). Under seminariet kommer en kurskamrat att ge feedback på din rapport, och innehållet i rapporten och artiklarna kommer att diskuteras med utgångspunkt i rapporten. För G på momentet behöver du närvara på två seminarier (ett reservtillfälle i samband med omtentaperioden kommer att finnas - du ska ha godkänt på 2 av 3 tillfällen i Webreg för godkänt på momentet).

Mer detaljer finns här

TEN1: 2 hp

En skriftlig tentamen. Behandlar ämnen på liknande nivå som uppgifterna i utmaning 1 - 5, men är mer specifika än uppgifterna som behandlades på seminarierna.

Lokaler för Office Hours

Office hours hålls i Filips och Christoffers kontor:

Filips kontor
Rum 229:214
Christoffers kontor
Rum 229:224

Regler kring plagiarism och samarbete

UPG1: Utmaningar

Målet med uppgifterna är att öva på koncepten som tas upp i kursen. Målet är alltså att du ska förstå hur du löser problemet samt att du förstår de koncept som krävs för att lösa uppgiften.

På grund av detta så är det tillåtet att samarbeta med andra i kursen så mycket du vill när du förbereder dina lösningar till dessa uppgifter. Det är till och med rekommenderat att du diskuterar och jämför lösningar med dina kurskamrater. Problemen i utmaningarna är formulerade för att vara något öppna, och det finns många nyanser som går att ta hänsyn till. Diskussion med kurskamrater (eller lärare) hjälper till att belysa dessa nyanser och ger nya infallsvinklar. Diskussionerna är också en bra övning inför att presentera din lösning på seminariet.

Även om samarbete är tillåtet så ska du skicka in den lösning som du har förberett och förstår tillräckligt väl för att presentera den. Det är alltså inte tillåtet att skicka in en lösning som någon annan har förberett.

Det viktiga i stycket ovan är att du förstår både lösningen du skickar in och de underliggande koncepten väl nog för att kunna presentera din lösning på seminariet. Värt att notera är att vikten ligger på förstå. Det är helt okej om din inskickade lösning och/eller din presentation innehåller mindre misstag (exempelvis räknefel, missade någon detalj, etc.). Finns mindre fel så kommer antingen seminarieledaren eller era klasskamrater påpeka detta, och så länge du baserat på denna feedback kan resonera kring hur det påverkar ditt svar (exempelvis korrigera en beräkning) så är det inget problem. Uppdagas det däremot att du inte har förstått problemet och de underliggande koncepten så förlorar du alla poäng från seminariet.

Generativ AI: Inom UPG1 betraktar vi generativ AI (ex.vis ChatGPT, Copilot, etc.) på samma sätt som att diskutera med en kurskamrat. Det är alltså okej att använda generativ AI som diskussionspartner för att förstå problemet. Det är dock inte okej att lämna in lösningar som inte är dina egna, eller lösningar som du inte förstår väl nog för att kunna presentera på seminariet. Kort och gott: helt okej att använda verktyg för att bygga förståelse. Det är dock inte okej att hoppa över förståelsen och låta andra producera de resultat som lämnas in.

UPG2: Sammanfattningar

Rapporterna som lämnas in är individuella. Examinator jämför dem för likheter, både elektroniskt (via Ouriginal/Urkund) och manuellt. Om misstanke om plagiarism finns så kommer alla involverade parter bli rapporterade till disciplinnämnden.

Notera att ovan också gäller plagiat från andra källor än kurskamrater, exempelvis texter på Internet, tidsskrifter, etc. Grundregeln är att du vill göra det tydligt vad som är dina tankar och idéer, och vad som kommer från arbete som någon annan har gjort. Om du vill återge vad någon annan säger (antingen med dina egna ord, eller som direkt citat) så ska din text ha en korrekt källhänvisning och din referenslista ska innehålla en korrekt referens till källan. Detta, tillsammans med hur du formulerar din text, gör det tydligt vad som är ditt arbete och vad som är andras arbete. Korrekta källhänvisningar på detta sätt gör att det inte är fråga om plagiat, och därmed är det inte en fråga om disciplinärende. Om din sammanfattning inte innehåller något arbete från dig själv (exempelvis bara direkta citat) så är dock sannolikheten stor att du får komplettering på sammanfattningen.

Det är tillåtet att diskutera artikeln med kurskamrater. Detta kan hjälpa till med förståelsen av artikeln, och för att fokusera på vad som är viktigt. Den text du lämnar in ska dock vara skriven av dig själv.

Generativ AI och andra tekniska hjälpmedel: Den text du lämnar in ska vara skriven av dig själv. Det är okej att använda ordbehandlingsprogram för rättstavning och grammatisk hjälp. Om generativ AI (eller liknande verktyg) används så ska loggar över alla konversationer med dessa verktyg skickas till examinator i samband med inlämningen. Tumregeln är att det är okej att be AI-verktyg att förklara koncept som nämns i artikeln, men inte att be AI-verktyg sammanfatta delar av texten åt dig eller att skriva delar av texten åt dig (uppgiften är att öva på just det).

Gamla tentor

Tentauppgifterna är på liknande nivå som uppgifterna på utmanings-seminarierna.

Bedömningskriterier

För betyg 3 krävs uppfyllnad av alla bedömningskriterier för betyg 3.

För betyg 4 krävs uppfyllnad för betyg 3 samt majoriteten av bedömningskriterierna för betyg 4.

För betyg 5 krävs uppfyllnad för betyg 3 samt alla bedömningskriterier för betyg 5.

Lärandemål För betyg G
Förklara de grundläggande skälen varför operativsystem används och problem som uppstår när dessa behov ska tillfredsställas. Examineras i UPG1

Examineras med seminarier där studenter löser och diskuterar OS-relaterad problem.

Lärandemål För betyg 3 För betyg 5
Förklara de grundläggande skälen till, samt demonstrera, metoder och algoritmer som tillåter att datorsystemets mest grundläggande resurser (processortid, minne och lagring) kan delas på ett säkert, rättvist, och effektivt sätt. Examineras i TEN1 och UPG1
  • Känna till grunläggande koncept om och kunna utföra grundläggande schemaläggningsalgoritmer av processortid.
  • Känna till grundläggande metoder och problem för hantering av minnet och kunna utföra grundlägande beräkningar relaterade till dessa.
  • Känna till grundläggande koncept om filsystem och kunna utföra grundlägande beräkningar om allokeringsmetoder samt om hantering av fritt utrymme.
  • Kunna redogöra för några säkerhetshot mot operativsystem samt redogöra för skyddsmekanismer vid delning av resurser.
Examineras i TEN1
  • Kunna utföra mer komplexa beräkningar som kräver djupare försåelse av de involverade koncepten, exempelvis schemaläggning av multi-level köer eller hur TLB misses och page faults påverkar exekveringstid och schemaläggningsbeslut
  • Kunna diskutera olika avvägningar bland konkreta lösningar på problem och dess för- och nackdelar. Exempelvis gällande olika implementationer av paging eller vilken allokeringsmetod som används i ett filsystem
  • Kunna nyttja flera operativsystemskoncept i sina resonemang exempelvis hur paging, schemaläggning, och/eller filsystemt kan nyttjas öfr att skydda mot programmeringsfel i ett enkelt datorprogram
Lärandemål För betyg G
Skriftligen sammanfatta och muntligen diskutera och värdera vetenskapliga artiklar relevanta för området operativsystem. Examineras i UPG2

Examineras genom sammanfattning och diskussion av två vetenskapliga artiklar.


Sidansvarig: Filip Strömbäck
Senast uppdaterad: 2025-03-31